Hirdetés

Fototrend blog: Ínycsiklandozó ételfotók

A finom falatok nem tartanak örökké, a nyálelválasztást megindító ételfotók viszont igen. Körbejárjuk, mire érdemes figyelni, és milyen trükköket lehet bevetni.

A közösségi képmegosztás egyik legnépszerűbb műfaja az ételfotózás, lásd a Fototrend passzoló képeit. Nem meglepő: enni-inni mindenki szeret, az elkészítés is élményszámba megy, és sokan szeretik mások nyálelválasztását egy-egy ínycsiklandozó fényképpel megindítani, amihez a telefon praktikus eszköz, hiszen mindig kéznél van. Nem árt ugyanakkor pár dologra odafigyelni, főleg egy étteremben, ahol nem mászkálhat és rendezgethet az ember kedvére, a dekorációt és a fényeket a tökéletes kompozíció érdekében átrakosgatva – praktikus, instant trükkökre van szükség.


[+]

A legfontosabb, hogy az adott fogás vagy részlete legyen a főszereplő, a komponálás során azért nem árt a belógó poharakat, a használt szalvétát vagy éppen az illető saját árnyékát a tányér környékéről eltüntetni. Ami általában fehér, úgyhogy a fehéregyensúlyt mindjárt ahhoz lehet igazítani, ha az automatika nem tenné meg. Érdemes a fogást azon melegében lencsevégre kapni, érintetetlen, maszatolatlan tányéron – egy kis gőz is jól áll a frissensülteknek, szinte lemásznak az illatok az elkészült képről. Mivel egy étteremben az oldalról, profiból történő fotózás nem az igazi a zsúfolt környezet miatt, meg lehet próbálni tökéletesen felülről függőlegesen, avagy olyan szögből kattintani, hogy minél kevesebb oda nem illő háttérelem zavarjon be.


[+]

Persze az evőeszközt, a sószórót, a borospoharat nyugodtan a téma részévé lehet tenni, és makróképek is születhetnek az egyes ételekről, süteményekről. Minél több a természetes fény, annál hangsúlyosabban jelennek meg az ételek roppant sokrétű, kék, zöld, sárga, vörös, lila stb. színei. A szórt fény nyugodt hangulatot áraszt, minden képelemre kellő mennyiségű fényt juttatva. Élesebb fényforrással, az ételek-italok határozott árnyékait megmutatva viszont nagyobb térbeliség érhető el.


[+]

A vakut általában érdemes kikapcsolni túlzottan éles és általában kékes fénye miatt, persze néha jól jöhet. Bátran be lehet vetni a mobilok zoomlencséjét egyet hátralépve, természetesebb perspektívából kattintani a szélesebb látószögek torzítását kikerülve. Az itt közölt felvételek egy részét a Huawei Mate 20 Pro 3x-os zoomegységével lőttem, máskor az alapkamerát használtam.


[+]

Vegyük figyelembe, hogy a mászkálás és rendezgetés egy étteremben zavarhat másokat – az otthon vagy egy kevésbé frekventált létesítmény nyugodtabb tere alkalmasabb komolyabb kompozíció összeállítására. Az Instagram négyzetes stílusa jól passzol a tányérok szabályos geometriai alakjához és a középre helyezéshez. Érdemes mindig egyszerű kompozícióban gondolkodni, majd a látnivalókat menet közben sűríteni. Alább a mozsár és a tört chili a főszereplő, körben fonnyadó, egész paprikákkal. A vörös színek dominanciáját hatásosan egyensúlyozza a zölden árválkodó paprika, ilyen elemekkel mindig feldobható egy kép.


[+]

Nem muszáj felülnézetes téma esetében mindig középre komponálni, alább átlós elrendezéssel és roppant egyszerű háttérrel hatásosan megmutatható a kiömlő, tört chili – háttérnek egy fehér, műanyag tálcát használtam.


[+]

Érdemes felhasználni az ablakon beszűrődő napfényt, de a kertbe, a teraszra is ki lehet sétálni – a sok fényt az apró mobilszenzorok és a sokszínű alapanyagok, elemek is megköszönik. Naplemente után és sötét háttér előtt ugyancsak látványos eredmények születhetnek. A kertben állólámpával, 45 fokból világítottam meg a mézes témát, állványra helyezve a Mate 20 Prót, érintőfókusszal az élesítést és a fénymérést is a kanálhoz igazítva.


[+]

Nem muszáj szimmetrikusan komponálni, és a képen maga az ember is megjelenhet, mivel jó eséllyel az ételt egy ilyen típusú élőlény fogyasztja el. Bátran belóghat egy kéz vagy kettő, és ha a gőzölgő teáscsészét egy hölgy gyapjú pulóverben szorongatja, máris odaképzelhető a történet: remekül esik a didergő hidegben egy forró tea.


[+]

Lent két szín: a narancssárga és a vörös dominál. Érdemes úgy helyezni a lámpákat, hogy azok fénye minél kevésbé csillanjon be, bár ezt hangsúlyozva művészi hatás is elérhető. Nem árt az expozíción korrigálni, nehogy kiégjenek a részletek, állvánnyal pedig az alacsony érzékenység és a hosszabb záridő hozhat jobb minőséget. Ha pedig a háttérben még mindig marad nemkívánatos elem, egy mobilos vagy számítógépes képszerkesztővel nem szégyen azt eltávolítani.


[+]

Minél több alapanyagból és elemből áll össze a kompozíció, a végeredmény annál sokszínűbb lesz, és a fűtől kezdve a mindenféle terítőkön és textileken át a fa alátétekig és asztalokig számos otthoni vagy természeti elem felhasználható, de akár egy könyv, laptop, telefon, edény vagy virág is színesítheti a témát. Újfent ideképzelhető egy történet: kávé, kalács és egy kis szépirodalom reggelire.


[+]

Nem muszáj négyzetesen, lehet 4:3 vagy 16:9 arányon, téglalaposan is komponálni, csak ilyenkor nem középre, hanem aránymetszésbe javallott a főtémát elhelyezni – egy olyan pontba, ami leginkább vonzza a tekintetet. A főszereplő jelen képen a kávéscsésze, és mintegy tartozékként veszi azt körbe a kanál, pár kockacukor és vörös áfonya, egy szelet kalács és az olvasni való.


[+]

Az Instagram korszakában az effektek is kapóra jönnek, de mobilos életmód is akadhat, hangsúlyosabbá téve a színeket és kontrasztokat. Azért csak óvatosan: épp elég a szín a konyhában és az étteremben, nem kell a témát feltétlenül agyonnyomni telítettséggel. Sőt: a kávés téma monokróm variációja inkább nyugalmat, semmint mint friss, üdítő színeket áraszt, amit némi képzajjal, vignettálással és kontraszttal toltam meg. Lehet játszani még a fényekkel és az árnyékokkal, a mélységélességgel és a tükröződésekkel – az ételfotózás némi gyakorlat és türelem árán hatásos eredményeket hozhat. Csak ki ne hűljön a fogás a nagy buzgalomban – azért mégiscsak az ízek, és nem az ízléses fotók a fontosabbak.

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Mate 20 - huszadrangú eltérések?

    Azért van különbség, de a Huawei Mate 20 így is egy remek készülék. A kérdés csak annyi, hogy százezerrel konszolidáltabb összegért mit tud - és mit nem tud - a Mate 20 Próhoz képest.

  • Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból

    Az új P-sorozat csúcsmodellje három hátlapi kamerával, OLED kijelzővel, betüremkedéssel és mesterséges intelligenciával próbál tarolni. Irgalmatlan jó telefon, de nem hibátlan.