Hirdetés

Fülhallgatóteszt: Apple In-Ear Headphones

A hallójáratba ülő fülhallgatók talán a leginkább megosztó kiegészítők, melyeket egy mobiltelefonhoz vagy egy zenelejátszó eszközhöz kaphatunk, megvásárolhatunk. Sokan rajonganak értük, mivel fülhallgatóktól szokatlan módon nagy mértékben kizárják a környezeti hangokat (ráadásul maga a zene sem hallatszódik ki belőle, ami egy open air irodában nagy előny lehet), a mély hangokat közvetlenül az "agyunkba pumpálják", ráadásul a megfelelő méretű párna használatával stabilan ülnek a fülünkben. A másik tábor viszont pont ezek miatt panaszkodik: a környezeti zajok kizárása sok helyzetben (biciklizésnél) veszélyes lehet, de ez véleményem szerint egy kicsit mondvacsinált indok, egy efféle kiegészítőt egész egyszerűen ott kell használni, ahol lehet. Viszont tény, hogy sokan vannak, akik nem tudják elviselni, hogy be van dugaszolva a fülük, ők valószínűleg akkor sem tudnának például füldugóval aludni, ha mellettük ütvefúróval dolgozna pár munkás. Maradjunk tehát annyiban, hogy a hallójáratba ülő fülhallgatók nem mindenki számára megfelelőek, de ez csak akkor okozhat kényelmetlenséget, ha egy eszközök gyárilag ilyet kapunk. Amíg opcionálisan vásárolhatjuk meg, nincs gond; aki szeretne egyet, az vesz magának, aki nem, az pedig nem.

Így néz ki a doboz
Így néz ki a doboz

Az Apple filozófiája ebből a szempontból helyénvalónak tűnik, telefonjaikhoz és zenelejátszóikhoz gyárilag "normális" fülhallgatót kapunk, a gyári kiegészítők között viszont szerepel hallójáratos megoldás is, gondolom már mindenki rájött, hogy ezt teszteljük most. Az In-Ear Headphones névre hallgató cucc kellemes csomagolásban érkezett az iStyle-tól, de ezt az amerikai vállalattól már megszokhattuk. A legmókásabb rész az a kapszula, melyben rendkívül szofisztikált módon vannak elhelyezve a kisebb (S-es) és nagyobb (L-es) fülpárnák, magán a fülhallgatón gyárilag ugyanis a közepes méretűek (M-es) vannak. Igaz, hogy a fehér színű műanyagkapszula egy pár forintos elem, tehát nem kell tőle elejtenünk az állunkat, de tény, hogy a többi gyártó a párnácskákat apró zacskókba szokta beledobni, aminél ez egy ténylegesen jobb és látávnyosabb megoldás. Nagyobb örömködésre ad viszont okot, hogy a párnacsere nagyon egyszerű, látszik, nem tudom, hogy ez mérnöki munka eredménye, vagy véletlen, de nem is izgat, a lényeg, hogy nem kellett több percig bajlódnom egy efféle, alapvetően egyszerűnek tűnő művelettel. Hasznos volt a cucc hordozására alkalmas, háromszögalakú doboz is, melyet a fenti képen meg is csodálhatunk.

Maga a fülhallgató elképesztően kicsi és könnyű. Túlzás nélkül állíthatom, hogy nem találtam olyan ember, akinek ne passzolt volna bele a fülébe valamelyik párnával, igaz, a megoldást ellenzők itt is kijelentették, hogy nem használták, de azért gyorsan hozzátették a "nem is olyan rossz" vagy azt, hogy "eddig a legjobb ilyen cucc ezek között". Tehát nagyon kényelmes, aminek tényleg a könnyűsége az oka, az 5-5 grammot meg sem érezzük a fülünkben. A döbbenetes az egészben az, hogy mindehhez elképesztően jó anyaghasználat, a fehér rész kemény, csillogó, minőségi plasztikból lett kintve, a fülünkhöz közelebb eső (tehát a párnát rögzítő) rész pedig fém, abban van a nagyon aprócska hangszóró. A kábel olyan, mint az új generációs iPod/iPhone füleseknél, a jobb oldali kábelen van egy hangerőszabályzó, melynek segítségével a zenét léptetni is tudjuk, nem csak a hangerőt szabályozni, ráadásul mikrofon is került bele, így a cucc headsetként is használható.


Tisztán tartani is könnyű

A hangminőséggel kapcsolatban fenntartásaim voltak, mert bár én személy szerint kedvelem az Apple alap fülhallgatóját, abszolút skálán nézve nem számít különösebben jónak. Az In-Ear Headphones szerencsére jobban szól nála, rendkívül kiegyensúlyozott, ugyanakkor egy kicsit talán tompák a hangjai. Nekem az tetszett benne, hogy a mélyeket kicsit sem erőlteti túl, de a dobhártyaszaggató hangzásvilágra vágyók nyilván nem ezt kell, hogy megvásárolják maguknak. A technikai adatok a következők: a fülhallgató kétutas (woofer és tweeter is van mindkét fülbe ülő részben), 5 Hz és 21 kHz közötti a frekvenciaátvitel, 109 dB-s az érzékenysége, 23 ohmos az impedanciája. Kellemes adatok, melyekhez tényleg kellemes hangzásvilág és egy kicsit erős végfelhasználói ár dukál: 26 200 forintot kell érte az asztalra tennünk.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés