Ennyibe kerül az iPhone Xs Max az Apple-nek

Az elmúlt napokban került piacra az iPhone Xs és az Xs Max az első régiókban, így nem meglepő, hogy a szétszereléstől kezdve a meggyötrésen át a komponensekig mindent aprólékosan kielemeztek, és már az első bakik is felbukkantak. A MacRumors szerint több új iPhone tulajdonos kapcsolati problémákra panaszkodott: kiváltképp a Verizon hálózatát használók számoltak be arról, hogy 4G-n lényegesen rosszabb a vételi minőség, mint a tavalyi modell esetében, és ahol eleve gyenge a lefedettség, gyakran megszakad az LTE adatkapcsolat.

Az iPhone Xs és az Xs Max eddig jól fogy, viszont a bakik is előkerültek
Az iPhone Xs és az Xs Max eddig jól fogy, viszont a bakik is előkerültek [+]

A publikáció szerint az AT&T felhasználói viszont legalább olyan jó, ha nem jobb hálózati minőségről számoltak be, úgyhogy akár az LTE sáv típusa is ludas lehet a dologban, és akárcsak ezt, a WiFi problémákat is eséllyel lehet orvosolni szoftverfrissítéssel. Úgy tűnik ugyanis, hogy az Xs és az Xs Max alapvetően a 2,4 GHz-es WiFi frekvenciát preferálja, még ha az 5 GHz-es, elvileg gyorsabb is elérhető. Több visszajelzés szerint teljesít jobban a tavalyi iPhone X WiFi modeme. Azt persze nehéz megítélni, hogy a szépszámú új tulaj közül pontosan hányat érintenek a fenti problémák, és ugyebár millióan vásárolják a friss Apple mobilokat a nyitónapokon, úgyhogy a számok törvénye alapján is esélyes több hiba felbukkanása.

Az iPhone Xs Max kettényitva
Az iPhone Xs Max kettényitva (forrás: TechInsights) [+]

Sokaknak nem okozott viszont problémát 1100 vagy akár 1450 dollár kicsengetése az Xs Maxért – nálunk a szeptember 28-tól elérhető, 6,5"-es iPhone 440 ezer forinton nyit (64 GB), kerek félmillió forint a 256 GB-os kiszerelés ára, és 580 ezret kérnek el az 512 GB-osért. A TechInsights megpróbálta megbecsülni a méretes mobil előállítási árát, és arra jutott, hogy a 256 GB-os Xs Max az Apple-nek 443 dollárjába kerül (122 ezer forint). A legdrágább komponens a méretes OLED kijelző (80,5 dollár), amit az A12 Bionic SoC és a kapcsolódó modemek (72 dollár), a tároló (64,5 dollár), a konstrukció (58 dollár) és a kamerarendszer követ (44 dollár).

A 256 GB-os iPhone Xs Max és az iPhone X előállítási ára, komponensenként
A 256 GB-os iPhone Xs Max és az iPhone X előállítási ára, komponensenként (forrás: TechInsights) [+]

Nyilván óriási a különbség a becsült előállítási és a piaci ár között (Amerikában 806 dollár, azaz papíron 222 ezer forint az Apple haszna), ám ebben nincs benne a szállítás, a kutatás-fejlesztés, a szoftverfejlesztés, mindenféle adóteher, esetleges licencdíj és persze a garanciális javítás kalkulált költségei, ahogy a fizetett munka- és gépállomány vagy a marketingkiadás. Az is bizonyos mindenesetre, hogy a nagyobb kiszerelésű iPhone-ok tetemes nyereséget hoznak Cupertinónak, mivel sokkal kisebb az árkülönbség a tárhely komponensek között, mint amennyit tárolóugráskor az Apple a vásárolóktól elkér.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés