Öt kamerával debütált a Xiaomi 13 Ultra

A prezentáció nagyrészt a négy hátoldali kameráról szólt, de egyébként telefonálásra is alkalmas az eszköz.

Hivatalosan is bemutatta a Xiaomi a 13-as sorozat legújabb tagját, a 13 Ultrát. A készülék természetesen a fotós képességekre fókuszál, céljai eléréséhez négy hátlapi kamerát és többnyire szoftveres oldali Leica-kooperációt használ. Formáját tekintve a tavalyi 12S Ultra modell külsőségeit viszi tovább az újonc, a bőrhatású hátlapon egy nagy kameragyűrűben vannak elrendezve a szenzorok – egy Sony IMX989 és három Sony IMX858 –, a LED villanó és a segédszenzorok.

Az 50 megapixeles főkamera mögött található az 1”-es Sony IMX989, s elsőként a Xiaomi telefonjai között állítható blendét is kapott ez a kamera. Az f/1,9 és f/4 viszont fix, csak ezek között lehet váltani, nincs több lépcsőben állítható apertúra, mint amit például a Huawei Mate 50 Pro kínál, inkább olyan a Xiaomi megoldása, mint a Samsung Galaxy S9-ben látott. Az optikailag stabilizált főkamera 23 mm ekvivalens, a szenzor alapértelmezetten 4:1-es pixelösszevonást használ, így a natív 1,6 µm-es pixelméret helyett 3,2 µm-es egyedi pixelméretet ér el.

A három szín a Xiaomi 13 UltrábólA három szín a Xiaomi 13 UltrábólA három szín a Xiaomi 13 Ultrából A három szín a Xiaomi 13 Ultrából [+]

A kameranégyes maradéka egyaránt az 50 MP-es, 1/2,51”-es Sony IMX858 szenzort használja, de eltérő látószögekkel és apertúrával. A 12 mm ekvivalens ultraszéles 122 fokos látóteret fog be f/1,8-as fényerővel, a maradék két kamera pedig teleoptikaként dolgozik 3,2x (75 mm ekvivalens, OIS, f/1,8) és 5x (120 mm ekvivalens, f/3) nagyítással. Mivel adott az 50 MP-es szenzor mindegyik kamerában, így megvan a veszteségmentes 2x (46 mm ekv.) és 10x (240 mm ekv.) nagyítás lehetősége is, az ultraszéles pedig autofókusszal makróképességekre is használható. Az optika fejlesztésében részt vett a Leica is, így ahogy a 13-as széria Pro változata, itt is Summicron lencsék vannak a telefon hátlapján, amik pontos neve Leica Vario-Summicron 1:1.8-3.0/12-120 ASPH.


[+]

Az előlapon egy apró pöttyben található a 32 MP-es előlapi kamera, ez f/2-es apertúrával, fix fókusszal és 4:1-es pixelösszevonással dolgozik. Alapértelmezetten 8 MP-es képeket lő, arról viszont nem beszélt a bemutatón a Xiaomi, hogy képes-e már 4K felvételeket készíteni, ez a többi 13-as modellből kimaradt. A hátlapi kamerarendszer videózás terén 8K-ban húzza meg a felső határt. Adott a 14-bites DNG RAW-mentés fotókhoz, videóban pedig a 10-bites LOG rögzítés.

[+]

A szoftveres oldalon maradtak a Leica nevével jelzett választható színprofilok, de új az utcai fotós mód, ami fixált fókusztávolság mellett 0,8 másodpercre csökkenti a képkészítési időt. De készül kamerás fizikai kiegészítő is a telefonhoz: mivel a házon továbbra sincs dedikált exponáló gomb, ezt egy tokkal csatlakoztatható markolattal pótolja a Xiaomi. A markolaton van egy nagyításhoz használható tárcsa is, kicsit olyan, mint anno a Motorola Moto Z-hez készült Hasselblad True Zoom modul, természetesen a külön optika nélkül. A Xiaomi 13 Ultra ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy UV-szűrők kerüljenek az optika elé, a kameragyűrűre lehet felcsavarni ezt, mely jár a markolatos tok mellé.

Így néz ki a markolattal együtt a telefon
Így néz ki a markolattal együtt a telefon [+]

Fémből van az IP68-as védelmet élvező készülékház kerete, a hátlap pedig a fehér, fekete és zöld modellek esetén is műbőr –nanotechnológia felhasználásával készülő antibakteriális szilikon –, amin a Xiaomi szerint nem tud megtapadni a baktériumok 99%-a. A kameragyűrű kiemelkedik a hátlap síkjából, de a hátlap azon része amúgy is kicsit emelt, ahol a kamera kapott helyet.

Az előlapot egy 6,73 hüvelykes 1440 x 3200 pixeles (522 ppi) C7-es AMOLED kijelző foglalja el. 120 Hz-es adaptív frissítése van, 240 Hz-es érintési mintavételezése és a gyártó szerint 2600 nites a maximális fényessűrűsége HDR módban. Adott a Dolby Vision, a HDR10, a HDR10+ és a HLG támogatás, a széleknél ívelt a panel. A 12-bites panelba integrálva van az ujjlenyomat-leolvasó, támogatja a DC-sötétítést és az 1920 Hz-es PWM sötétítést is.

Információk a hardverről
Információk a hardverről [+]

Változatlanul Qualcomm platformra épít a Xiaomi, a 13 Ultrában a Snapdragon 8 Gen 2-t használják. Mellé 12 vagy 16 GB LPDDR5x operatív memóriát és 256, 512 GB vagy 1 TB UFS 4.0-s tárhelyet kínálnak. Az 1 TB-os kiszerelés csak 16 GB RAM-mal lesz elérhető. A hardver ezen felül fejlődött abban is, hogy 3.2-es az USB-C csatlakozó, amivel akár 5 Gbps adatátviteli sebesség is elérhető. A forrósodás ellen új fejlesztésű gőzkamrát vet be a Xiaomi, ezzel a cég szerint hűvösebben képes a telefon ugyanazokat a feladatokat elvégezni, mint a konkurencia, példaként a 4K@60fps videórögzítést hozták, ahol képkocka-veszteség nélkül, a 60 fps-t tartva dolgozott a Xiaomi 13 Ultra. Már a prezentációban mutogatott táblázat szerint.


[+]

MIUI 14 felel a szoftveres oldalért Android 13-as alapokon. Az energiát egy 5000 mAh-s akku szolgáltatja, ezt 90 wattal lehet vezetékkel és 50 wattal vezeték nélkül tölteni, a töltést és az akkumulátor biztonságát a Xiaomi saját fejlesztésű Surge P2 és G1 lapkái felügyelik. Újdonság az 1%-os töltöttségnél üzembe lépő Hibernáció energiatakarékos mód, ami konkrétan mindent kikapcsol a telefonon, kivéve a telefon funkciót, és állítólag ezzel 1%-os töltöttség mellett még 60 percig kibírja a kütyü úgy, hogy 60-ból 12 percet telefonálni is lehet vele.


[+]

Árazás és megjelenés tekintetében egyelőre a kínai adatok biztosak. Ebben a hónapban meg lehet majd vásárolni a márka hazájában a mobilt 5999 jüanról (12/256 GB) induló áron, a 16/512 GB-os modell 6499 jüan, a 16/1024 GB-os pedig 7299 jüan lesz. A Xiaomi azt ígéri, hogy a következő pár hónapban kiválasztott nemzetközi piacokon is elérhető lesz a telefon, árakat egyelőre nem közöltek. A kínai árak 296 ezer magyar forintról indulnak, de az alapmodell és a Pro modell hazai hivatalos ajánlott árait tekintve valószínűtlennek tűnik, hogy az Ultra 600 ezer forint alatt nyitna. Megírjuk, ha megtudunk valamit az európai premierről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés