Az Apple elismerte, hogy korlátozzák a régebbi iPhone-ok teljesítményét

Az akkumulátor amortizációjával indokolja az Apple egyes korábbi iPhone modellek hardveres teljesítményének szoftveres korlátozását.

Az Apple hivatalos állásfoglalásban ismerte el, hogy szoftveresen korlátozzák a korábbi iPhone modellek - iPhone 6, 6s, iPhone SE - hardveres teljesítményét, amellyel a felhasználói élményt szándékoznak szinten tartani. A váratlanul kikapcsoló iPhone-ok frissítés után a felhasználók visszajelzései alapján ugyan nem kapcsoltak ki a továbbiakban előzetes értesítés nélkül, de lassult a működésük. Ezzel kapcsolatban nemrég felvetették, hogy az amortizálódó akkumulátorok feszültségingadozásának és teljesítményromlásának kompenzálására a gyártó valószínűleg visszafogta a processzor maximális teljesítményét mint megoldás, amit a Geekbench összevethető és irányított mérésekkel igazolt is. Mármint az összefüggést a telep életkora és a teljesítménycsökkenés között. Ez a jelenség az iOS 11.2.0-s frissítés óta már az iPhone 7 és 7 Plus esetében is megfigyelhető, ahogy a 10.2.1 óta az elődmodelleknél.

Apple iPhone 6s
Apple iPhone 6s [+]

Az Apple közleményének vonatkozó részét teljes egészében közöljük, amiből kiderül, hogy egyes modellek esetében ezt a gyakorlatot már egy éve folytatja a gyártó, ami egyértelműen megmagyarázza például az iPhone 6s felhasználók által tapasztalt teljesítményromlást.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7 [+]

"A célunk az, hogy a legkiválóbb teljesítményt biztosítsuk a felhasználók számára, ami magában foglalja általában a teljesítményt és a termék életciklusának meghosszabbítását. A lítium-ion akkumulátorok képessége idővel csökken, a maximális órajelen fellépő energiaigényt nem képesek kielégíteni például hideg környezetben, alacsony töltöttségi szint mellett, vagy az idő előrehaladtával, ami azt eredményezheti, hogy a készülék váratlanul kikapcsol az elektromos komponensek védelme érdekében. Tavaly elérhetővé tettünk egy új funkciót, ami lehetővé teszi az iPhone 6, iPhone 6s és iPhone SE esetében szükség szerint visszafogja a maximális teljesítményt a fenti körülmények között, hogy elkerülhető legyen a készülék hirtelen kikapcsolása. A 11.2-es rendszerrel ez a funkció most az iPhone 7-nél is aktiválásra került, a jövőben pedig több eszköz esetében is tervezzük a bevezetését."

Az iPhone 7 teljesítménye 11.2-es iOS-szel
Az iPhone 7 teljesítménye 11.2-es iOS-szel

A helyzetet több oldalról is érdemes megvizsgálni. Egyrészt kommunikációs szempontból, amire leginkább azt lehet mondani, hogy nem szerencsés, hiszen az Apple úgy nyúlt bele a felhasználók tudta nélkül a telefonok működésébe, hogy ez a felhasználói élményt jelentősen csorbította, és csak akkor ismerte el a chipsetek visszafogásának tényét, amikor már tényleg minden jel arra mutatott, hogy ez lehet a háttérben. A Geekbench azt is kiderítette, hogy valóban az akkumulátor életkorával és állapotával van összefüggésben a teljesítménycsökkenés, ha ugyanis egy adott készülékbe új telepet raknak (aminek bőven van költsége), akkor a chipset újra a névleges órajelen tud pörögni.

Az A9-es lapka kiemelkedő teljesítményt nyújtott a maga idejében.
Az A9-es lapka kiemelkedő teljesítményt nyújtott a maga idejében. [+]

A másik aspektus technológiai szempontból vet árnyékot az Apple-re. Ha ugyanis az alig két, de esetenként még alig egy éves telefonoknál is arra van szükség, hogy korlátozzák a hardver képességeit az akkumulátor miatt, akkor felmerül a kérdés, hogy ezek a telepek mennyire felelnek meg a cég termékeivel kapcsolatos minőségi elvárásoknak. Alig egy éves telefonoknál pedig jellemzően nem elvárás, hogy a vásárló saját költségén akkumulátort cseréljen annak érdekében, hogy a készüléke azt a teljesítményt nyújtsa, mint amit a megvásárlásakor tudott. Az pedig talán még kevésbé, hogy felfedezze az összefüggést a telep állapota és a teljesítmény között.

A legújabb Apple csúcsmodell, az iPhone X.
A legújabb Apple csúcsmodell, az iPhone X. [+]

Biztos, hogy ezzel a közleménnyel ennek a történetnek még nincs vége, azzal együtt sem, hogy a teljesítménykorlátozás dinamikus és nem permanens. Az órajel moderálása kizárólag a fent említett, indokolt esetekben történik meg, viszont mindenképpen számolni kell vele. Nem lennénk meglepve, ha ennek tudatában is, a felhasználók egy csoportja azt várná el az Apple-től, hogy a telepcsere költségét térítsék meg, fogyasztóvédelmi szempontból is vannak aggályos pontjai az intézkedéseknek, ahogyan nyilván a kommunikációs vonatkozások is sokrétűek lehetnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

    Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

  • Apple iPhone SE - se vele, se nélküle

    Az almás vállalat egy rendkívül kompakt méretű készüléket dobott piacra. A külső már ismerős, a belső pedig bivalyerős, a kamera és az üzemidő is dicséretes. De vajon ez elég lesz a sikerhez?

  • Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

    A cupertinóiak újdonsága külsőleg nem sokat változott elődjéhez képest, ám nyomásérzékeny kijelzőt, nagyobb felbontású kamerát és rendkívül erős hardvert kapott.

Hirdetés