Az akkumulátor felel a régebbi iPhone-ok belassulásáért?

Hirdetés

Idén több 6 és 6s generációs iPhone tulajdonos is telefonja váratlan leállásáról számolt be, aminek a legvalószínűbb oka az elöregedő telep kapacitásának és feszültségének a csökkenése volt. Az Apple szoftveres javítást és bizonyos esetekben cserét biztosított. Több iPhone 6, 6s és 7 felhasználó az elmúlt napokban aztán arra lett figyelmes, hogy telefonja teljesítménye érezhetően csökkent, és a Redditen a két jelenség között összefüggést véltek felfedezni. Kadupse szerint sok iPhone 6s például az Apple akkumulátorcsere programja után is leállt váratlanul, ezért Cupertinóban úgy dönthettek, írja a hozzászóló, hogy a CPU-s teljesítmény visszafogásával próbálnak a feszültség oldaláról előálló jelenség elébe menni, ami még mindig jobb, mint hogy 40%-os töltöttségnél a telefon egyszerűen kikapcsol.

Elölről szinte lehetetlen megmondani a különbséget a két legutóbbi elődhöz képest, ha nem a kozmoszfekete színt választottuk.
Az iPhone 7 tulajdonosokat is érintheti az elöregedő akkumulátorral kapcsolatba hozott teljesítmény-korlátozás [+]

A Geekbench teljesítményteszt részéről John Poole fogott vizsgálatba, és a CPU-s feladatokat telefonok és iOS verziók szerint külön-külön lefuttatva megállapította, hogy valóban lehet összefüggés a teljesítménycsökkenés és a telep elöregedése között. Ez a jelenség az iOS 11.2.0-s frissítés óta ugyanúgy előáll az iPhone 7 esetében, ahogy a 10.2.1 óta az elődmodellek részéről. Poole szerint a telefon nem jelez előre, hogy a CPU leszabályozásával fog élni, márpedig a felhasználók maximális teljesítményre vágynak a vásárlást követő, hosszú hónapok elteltével is. Ha a telefon mégis belassul, a tulajdonos elgondolkozhat a váltáson, ami a Geekbench szerint táplálhatja a tervezett elavulás vádjait.

Kimondottan ízléses a csomagolás, a legtöbb konkurensnél ez jóval kevésbé szempont.
Az Apple még nem reagált a GeekBench elemzésére készülékeket és iOS verziókat összevetve [+]

A Redditen egyébként más felhasználók arról számoltak be, hogy a telepcsere megoldotta a dolgot, és ismét a régi-új Geekbench eredmények születtek, viszont nem minden felhasználónak cseréli díjmentesen az Apple az akkumulátort, aminek 89 euró (28 ezer forint) az eseti díja. A mobilpiacra általánosan kitekintve, az akkumulátor teljesítményének a csökkenése általános jelenség az idő előrehaladtával, és bár örvendetes, hogy a gyártók rámentek a por- és vízálló védelemre, a fém/üveg házakba gondosan elzárt, a felhasználó által nem cserélhető telepek fejtörést okoznak több száz töltési ciklus lefutása után. Az érezhetően gyorsabb merülés előállhat 1-2 év használat után, extrém esetekben még ennél is hamarabb, a házi barkácsolós csere a sérülékeny burkolat miatt pedig csak a legbátrabbaknak javallott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

  • Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

    Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

  • Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

    Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

Hirdetés