Az Apple elnézést kért, de megütheti a bokáját

Franciaországban börtön jár, ha egy vállalatra a tervezett elévülés vádját rábizonyítják. New Yorkban és Izraelben is pert akasztottak Cupertino nyakába.

Hirdetés

Amióta széles körben ismertté vált, és az Apple is megerősítette: az elöregedő akkumulátorral rendelkező iPhone-ok processzoros teljesítményét szoftveresen csökkentik, sorra viszik az elégedetlen felhasználók az ügyet a bíróság elé. Mivel nemcsak az iPhone 6 vagy a 6s, hanem az alig egy éves iPhone 7 esetében is akad Apple mobil, amelyik a rengeteg töltési cikluson átesett akkumulátor miatt lényegesen lassabb vásárlási teljesítményénél, Cupertino pedig nem jelezte előre, hogy idővel csökkenti eszközei sebességét, Kaliforniában már az ünnepek előtt csoportos keresetet nyújtottak be szerződésszegésért. Ezt New York-i és izraeli bírósági ügyek követték, ám a legkomolyabb vádak Franciaországban születtek meg.

Apple iPhone 6
Az iPhone 6-ot érintette először a teljesítmény-gate [+]

A nyugat-európai országban ugyanis különösen súlyosan büntetik a tervezett elévülést, vagyis azt a praktikát, amikor egy gyártó a termékeit direkt úgy tervezi és gyártja le, hogy egy idő után a minőségük romoljon, így a felhasználó újat legyen kénytelen vásárolni. Többen is megjegyezték: az iOS-es szoftverfrissítéssel érkező készüléklassítások nem estek messze az új Apple mobilok megjelenésétől. A francia Halte à l’Obsolescence Programmée (HOP) éppen a tervezett elévülés gyakorlata ellen létrehozott környezetvédelmi csoportosulás, amely szerdán, Párizsban pert indított Cupertino ellen. „Az Apple világszintű, tervezett elévülési programot vezetett be a termékei eladásainak növelésére” – olvasható a HOP közleményében. A francia törvények értelmében, amelyik vállalatra a tervezett elévülés vádját rábizonyítják, azzal akár az éves bevétel 5%-át is kifizettethetik kártérítésként, a vezetői pedig kétéves börtönbüntetést kaphatnak, 300 ezer eurós egyéni bírsággal megspékelve.

Elölről szinte lehetetlen megmondani a különbséget a két legutóbbi elődhöz képest, ha nem a kozmoszfekete színt választottuk.
Egy szoftverfrissítés után az elöregedett akkumulátoros iPhone 7-ek is lassabbak lettek [+]

A rivális gyártók közül a HTC és a Motorola már jelezte a The Verge-nek: ők nem élnek semmiféle hasonló gyakorlattal, míg a többi nagy gyártó alighanem saját reakcióját csiszolgatja az ügyben, így még nem nyilatkozott. Az iPhone-ok esetében „mindent úgy terveztek meg, hogy a fogyasztók új okostelefon vásárlására kényszerüljenek” – mondta Laetitia Vasseur, a HOP társalapítója. „Teljes mértékben elfogadhatatlanok és büntetendők ezek a praktikák olyan termékek esetében, amelyek 1200 euróba kerülnek (ez az iPhone X árcédulája), vagyis magasabb az áruk a francia minimálbérnél. Célunk a vásárlók és a környezet megvédése az Apple szervezett hulladékfelhalmozása ellen.”

Az iPhone X mindent újraír az Apple okostelefonok történetében
A méregdrága iPhone X kapcsán még nem esett szó a teljesítmény korlátozásáról, az Apple közleménye szerint ugyanakkor a jövőben az említett termékek mellett újabb iPhone-okat is érinthet a processzoros visszafogás [+]

Cupertino is beláthatta, hogy a „csináljuk egy ideje, és nem zárjuk ki a praktikát a jövőben sem” válasza a legkevésbé sem volt szimpatikus lojális vásárlóinak, ezért most hivatalosan is bocsánatot kért. „Meghallgattuk fogyasztóink reakcióját az elöregedő akkumulátorral szerelt iPhone-ok teljesítménye kapcsán, és sokan jelezték a csalódottságukat bennünk. Ezért elnézést kérünk. Sok félreértés született az ügyben, ezért szeretnénk tisztázni a dolgot és változásokat bevezetni. Először is: soha nem csökkentenénk, és nem is fogjuk szándékosan korlátozni termékeink életciklusát, ahogy a felhasználói élményen sem tervezünk csorbítani új készülék vásárlására ösztönözve. Célunk mindig is olyan termékek megalkotása volt, amelyeket felhasználóink szeretnek, és ebben fontos szerepet játszik, hogy olyan sokáig lehessen használni iPhone-jainkat, ameddig csak lehet.”

Kicsi, ezáltal nagyon kényelmes egy kézzel nyomogatni
Az utóbbi évek legkisebb iPhone-ja SE maradt ki az akkumulátorügyből [+]

A továbbiakban az Apple részletezi a mai akkumulátorok elhasználódását kémiai oldalról, a tavaly előkerült kikapcsolási hibát az iPhone 6, a 6s és az SE esetében az alacsony feszültség miatt, illetve az ezt elkerülendő szoftveres teljesítménylassítást. Cupertino emellett kész fontos változásokat bevezetni az akkumulátorcsere oldaláról: a telepcsere árát a garanciális időszakon túl az eddig általános 79 dollárról 29 dollárra csökkentik 2018. január végétől kezdve, és világszerte decemberig elérhető lesz az iPhone 6-os és újabb készülékek esetében. Jövő év elejétől pedig, egy szoftverfrissítés után a felhasználók informálódhatnak akkumulátoruk állapotáról. Azt egyelőre nem részletezték, ez milyen módon és megbízhatósággal jelenhet meg a mobilképernyőn. Mindenképpen fontos gesztus a bocsánatkérés és a telepcsere árának csökkentése az Apple részéről, ám ettől még ügyvédjeik világszerte készülhetnek, hogy teljesítmény-gate ügyben megvédjék Cupertino igazát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés