Hirdetés

Apple blog: Jawbone ERA bemutató

Jawbone termékekkel már foglalkoztunk korábban, de most a StarKing jóvoltából jött hozzánk meg az ERA névre hallgató modell. A Jawbone cég élen jár a zajszűrő technológiák fejlesztésében, ezek prémium kategróiás Bluetooth fülesekben manifesztálódnak az átlagemberek számára, de a hadsereg is használja ezt a megoldást. Az ERA fantázianévnek nincs köze semmiféle Erikához, egyszerűen csak a magyar "éra" szó angol megfelelőjéről beszélhetünk.

A kis kütyü rendkívül igényes és igen furfangos csomagolásban érkezik, olyannyira, hogy nagyjából visszarendezhetetlen a termék a saját dobozába, viszont kicsomagoláskor hálát mondunk az égnek, amiért egy ilyen gyönyörűséget tarhatunk a kezünkben. Fontos megjegyezni, hogy a pakk 100%-ban újrahasznosított anyagokból tevődik össze, örvendetes, hogy egyre több cég figyel oda az efféle dolgokra. Maga a termék több innovatív megoldást is tartalmaz, a legfontosabb a NoiseAssasin 3.0 nevű technológia, amely a zajszűrést intézi. Automatikus hangerőszabályzás van az apróságban, a környezeti zajokat pedig kivételesen jól szűri. Amikor próbálgattuk, akkor dr. Kind fején / fülén volt a jószág, ő beszélgetett ezen keresztül, s én hiába énekeltem fejhangon mellette (csillag születik?), ebből a beszélgetőpartner semmit sem érzékelt. Ha sima beszédhangra kapcsoltam át magam, akkor is dr. Kind hangja ment át a másik oldalra, de ha ő elhallgatott, akkor a headset úgy érzékelte, hogy a beszélő szája valószínűleg eltávolodott a mikrofontól, vagy direkt halkan kommunikál, s így az én mondandómat próbálta a lehetőségekhez képest felerősíteni, amit a másik oldalon kifejezetten jól hallottak.

A párosítással viszont először kicsit meggyűlt a bajunk, de csak addig, amíg elő nem kotortuk a használati útmutatót. Az ERA ugyanis a roppant fantáziadús nevű ShakeShake és TapTap technológiát is megkapta, melyek a hasznossága viszont véleményes. A ShakeShake azt jelenti, hogy az ember jól megrázza a kis kütyüt kétszer (vigyázva, hogy a kezéből ne repüljön ki), ezzel teszi látható állapotba a készüléket, a TapTap pedig ennek analógiájára a headset dupla megbökésére reagálva veszi fel és bontja a hívásokat - a dolog oda-vissza működik, tehát ShakeShake-kel is fel lehet venni a hívást, ha netán az asztalon hever a headset a bejövő hívás közben. Ez utóbbi nem ostobaság, egyszerűbb így kezelni, mintha a kis kezünkkel valami béna gombot kéne keresgéljünk a fülünknél; így legalább nem lehet mellényúlni.

A fentiek ugyan mókusvakításnak is felfoghatók, de a Jawbone nem állt meg itt. A headset ugyanis rádugható számítógépre, de nem csak azért, hogy töltődjön, hanem szinkronizálni is lehet. A myTALK platform segítségével ugyanis egyéb funkciókat is tudunk a rázás-nyomkodás témaköréhez rendelni, megtaníthatjuk a kütyüt hangfelismerésre is (angol nyelvterületen például még e-mail és SMS is diktálható neki), különböző orgánumú hangokat tölthetünk rá, amelyek a rendszerinformációkat mondják a fülünkbe.

Egy töltéssel öt és fél órányi beszélgetést bonyolíthatunk az ERA segítségével. Ami miatt ez a tartozék végül az Apple blogba került, az pedig egy olyan funkció, amit eddig nem nagyon láthattunk: az iPhone ugyanis képes kijelezni a füles töltöttségi szintjét a saját akkumulátorának indikátora mellett, ez okvetlenül az egyik leghasznosabb fejlesztések egyike. Az ERA összesen nyolcféle fülbe pattintható izével érkezik, ebből négy csak a szokásos gumó (agybadugós), a másik négy viszont megtámasztós kombó, a Jawbone szerint biztosan mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Még Bocha egyedi fülkialakítása sem okozott gondot a kényelemnek, az egész szerkesztőség elégedett volt a négyféle színben létező eszközzel.

A Jawbone büszkén hirdeti, hogy az ERA alkalmas zenehallgatásra is: legalábbis a fülesben levő hangszóró nagyon tápos: 25%-kal nagyobb, mint általában a Bluetooth headsetekben használt darabok, de maradjunk abban, hogy ez inkább arra jó, hogy beszélgetőpartnerünket zajos környezetben is jól értehessük. Aki zenét hallgat egy mono headseten... - nos, nekünk kicsit más fogalmaink vannak a zenehallgatás alapvető szintjéről. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a Jawbone ERA a jelenleg létező egyik legjobb Bluetooth headset, aminek megfelelően meg is kérik az árát, de a 31 900 forintos bruttó végfelhasználói összes nem magasabb, mint a konkurens prémium headseteké. Nekünk nagyon tetszett.

Bog

Azóta történt

Előzmények