Hirdetés

Apple blog: Urbanears Plattan fejhallgató teszt

Egyszer egy művészi beállítottságú ismerősömet faggattam arról, hogy miért lett zenész, amikor korábban verseket is írt és festett is. Nagyon prózai választ kaptam: azért, mert a zene mindenkié. E beszélgetés előtt sosem gondolkoztam el az ilyesmin, de azóta beláttam, hogy van benne igazság. Valószínűleg ez az oka annak, hogy bár a művészetek sok részétől elég távol vagyok, mindig nagyon örülök, amikor a StarKing egy egy fül- vagy fejhallgatót küld nekünk tesztelésre. Most is örültem, pedig elsőre semmit nem mondott a szállítólevélen szereplő Urbanears márka. Aztán megláttam a dobozt...

...mely nem meglepő módon nagyon igényes, ez minden Apple termékekhez szánt kiegészítőnél így van. De itt valahogy más az összhatás, mert nem felesleges rongyrázásról van szó, a csomagolás belseje nincs selyemből, egész egyszerűen egy olyan ember találta ki a dolgokat, aki ért a minimalista dizájnhoz és egy nagyon jó színt választott a terméknek. Szürke, egészen pontosan grafitszürke, de valami nagyon furcsa árnyalata, kicsit olyan, mintha nem is ebből a világból, hanem mondjuk egy képregényből jött volna a fülhallgató és a minimalista külsejű papírdoboz is, melyben egy kétpólusú sztereó- és egy nokiás átalakítón kívül egy prospektust, valamint magát a fejhallgatót találjuk meg.

Maga a cucc egy retro kinézetű fülhallgató, ha olyan színösszeállításban létezne, mint az összes többi kiegészítő, nem biztos, hogy felfigyelnénk rá, de így... a nálunk járt modell ugyebár grafitszürkében pompázik, de emellett további huszonhárom (!) színárnyalat is elérhető, a legtöbbjük nagyon markáns, gyakorlatilag egyetlen egy "átlagos" színnel sem találkozhatunk a kínálatban. A Plattanra jellemző, hogy egyszínű, a fülön ülő párnáktól kezdve a fém kereten át egészen a fejünk búbján üldögélő anyagig minden ugyanolyan árnyalatú festéket kap, egyszerű megoldás, mégis nagyon látványos. Anyaghasználat szempontjából semmi különösre nem szabad számítanunk, kellemes minőségű műanyagok és közepes összeszerelési minőség jellemzi az Urbanears modelljét. Utóbbi tényezővel egyébként egy nagy gond van, nevezetesen az, hogy a fültányérokat két "drótdarab" fogja, melyek bizonyos helyzetekben kijöhetnek a helyükről. Ha pedig ezt megteszik, megkarcolhatják a gyönyörű festést, ami lássuk be, nem egy túlságosan baráti dolog. A kialakítás egyébként azért ilyen, mert a Plattant a könnyebb hordozhatóság érdekében össze lehet csukni.

Technikai paraméterek tekintetében átlagosnak tűnik a kiegészítő, a frekvenciaátvitel 20 Hz és 20 kHz között mozog, az érzékenység 112 dB, az impedancia 32 ohm. Az anyaggal borított kábel 3,5 milliméteres csatlakozóban végződik, van rajta egy felvevőgombos mikrofon, mely Nokia, HTC, BlackBerry és Apple modellekkel működik együtt. Extra funkció, hogy a fülhallgatón található egy 3,5 milliméteres jack-kimenet is, melybe egy barátunk bedughatja saját fülesének csatlakozóját, így ugyanazt a zenét hallgathatja, amit mi hallgatunk; erre mások miért nem gondoltak?

A cucc nem mondható sem kényelmesnek, sem kényelmetlennek. Ahhoz túlságosan kicsi, hogy hosszú órákig el tudjuk viselni a fejünkön, viszont kellemes kialakítású, úgyhogy amíg nem kezdi el nyomni a fejünket (egy-másfél óra), addig észre sem vesszük, hogy rajtunk van. A hangminősége teljesen rendben van, kis túlsággal minden stílus jól szólt rajta, az összhatás abszolút kiegyensúlyozott, a mélyek nem dübörögtek sokkal jobban a kelleténél, a magas hangokat is el lehetett csípni. Jól szól, ha valaki nem audiofil, akkor kedvelni fogja. A környezeti hangokat egyébként erősen kizárja, amit sokak kedvelnek, de biciklizéshez például ebből adódóan abszolút nem ajánlott, egyszerűen veszélyes. Másoknak viszont tényleg érdemes lehet kipróbálni, bruttó 15 000 forint alatti végfelhasználói árával elég jó vételnek tűnik, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy milyen mesés színekben létezik.

Bocha

Azóta történt

Előzmények