Hirdetés

Apple blog: MacBook Air vs iPad - multimédia

Folytatódik a 11 hüvelykes kijelzővel szerelt MacBook Airt az iPaddal összehasonlító cikksorozatunk, melyhez az alapanyagokat még mindig a StarKing biztosította. Ezúttal a multimédiával, azaz a videó, zene és képlejátszással, valamint a videóvágással foglalkozunk.

A MacBook Airnél lejátszási oldalon viszonylag egyszerű a történet, mivel egy számítógépről van szó. Filmekhez érdemes letöltenünk valami normális szoftvert (mondjuk az ingyenes Movistot), mely utána gond nélkül megbírkózik mindenféle kodekkel és a feliratok lejátszásával sem lesz gondban, a FullHD felbontású mozgófilmek lejátszása sem akadozik, az 1366 x 768 pixeles kijelző pedig gyönyörű. Zenéink meghallgatására alapvetően az iTunes-t tudjuk használni, de ezer más ingyenes alkalmazás is rendelkezésünkre áll, ha az Apple megoldásával nem lennénk elégedettek. Képeket nézegetni alapvetően a Preview nevű programmal tudunk, a gépen gyárilag megtalálható iPhotoban pedig gyönyörűen elrendezhetjük képeinket, még arcfelismerést is bekapcsolhatunk; ha viszont ezt a szoftvert használjuk, a mobilitásról lemondhatunk, mert a képek magában a programban kerülnek tárolásra. Természetesen minden más is megoldható, nézhetünk webes videókat, hallgathatunk netrádiókat, a határ a csillagos ég.

A Movist mindent lejátszik
A Movist mindent lejátszik

Az iPad már más tészta, alapvetően ugyanis nem a magyar piacra tervezték, hanem egy olyanra, ahol az emberek legálisan vásárolnak zenét és videókat az Apple zeneboltjából. A muzsikák átrakása alapvetően ennek megfelelően az iTunes segítségével történik, a probléma az, hogy a kitöltetlen ID3-tagekkel ellátott zenegyűjteménnyel rendelkezőknek akár több napjuk is rámehet arra, hogy kollekciójukat gatyába rázzák; ha az előadó és a számcím kizárólag a fájlnévben található meg, akkor azok maguktól nem kerülnek át a megfelelő mezőkbe, ergo nem fogunk tudni mondjuk előadók szerint keresni a számok között. A videóknál alapból még rosszabb a helyzet, a DivX vagy az XviD a gyári szoftverekkel szóba sem jön; vagy valami iTunes-nak tetsző formátumba kell átkonvertálni videóinkat, ha azokat iPaden szeretnénk megnézni, vagy külsős programot kell használnunk, ez utóbbiak mondjuk jó megoldást jelentenek. Ha felteszünk valami tuti alkalmazást, feliratokat is használhatunk, a filmek az 1024 x 768 pixeles kijelzőn gyönyörűen néznek ki. Az viszont zavaró, hogy csak egy helyen van hangszóró, tehát a hang csak egy irányból jön, jóval gyengébb minőséget nyújtva, mint a MacBook Air sztereó hangszórópárja.

Képeknél viszont gyárilag sincs gond, az iPhoto tartalmát egy az egyben átszinkronizálhatjuk az iPadre; ha ilyesmivel nincs kedvünk vacakolni, akkor kiválaszthatunk egy mappát is, melynek tartalmát számítógépünk átdobja a táblagépre. Internetes rádiót külső programmal tudunk hallgatni, netes videóknál viszont gyakorlatilag csak a YouTube-ra korlátozódik a történet. Viszont az iPadre vannak olyan multimédiás tartalmak, melyek MacBookra nincsenek; interaktív újságok, könyvek, műsorfüzetek. Az is tény, hogy az iPad kétszer annyi ideig bírja egy töltéssel, mint a 11 hüvelykes kijelzővel ellátott notebook.

iPadben viszont olvashatunk könyvet is
iPadben viszont olvashatunk könyvet is

Videót vágni mindkét eszközön az iMovie nevű szoftverrel tudunk. A MacBook Airnél egy rendkívül egyszerűen kezelhető, de nagyon látványos eredmény készítésére alkalmas dologról beszélünk, mely nyilván nem megy olyan mélységekbe, mint egy Final Cut, de nagyon felhasználóbarát és nagyon jó; annak idején, amikor MacBookra váltottunk, írtunk is róla egy örömódát. Mostmár iPadre is létezik, csak az újra, mert nyilván csak abban van kamera; aranyos kis cucc, de a közelében sincs a rendes verziónak. Egymás után pakolgathatjuk a videókat és a képeket, beállíthatunk pár egyszerű áttűnést, mindezek alá pedig zenéket keverhetünk, esetleg használhatunk feliratokat is, nagyjából ennyiről van szó. Ennek ellenére látványos videókat tudunk vele készíteni, de egy embernek kettőnél többet ne küldjünk, mert meg fogja unni.

A beépített kamerát az iPadnél tudjuk videók felvételére is használni, ez nyilván egy plusz multimédiás szempontból. Persze az Airnek is van kamerája, mely videótelefonáláshoz (FaceTime vagy Skype, jellemzően) használható. Jobb a minősége, mint az iPadének, mely gyenge fényviszonyok között nagyon zajos lesz, látószöge pedig elég kicsi.

Összegzés? Multimédiás tartalmak lejátszásakor egyértelműen jobb a MacBook Air, mert flexibilisebb és könnyebb kezelni. Videókat vágni szintén azon érdemes (bár az iPaden sem rossz a dolog), videótelefonálásra viszont mindkét eszköz tökéletes. Ezt a kört most a számítógép nyerte.

Bocha

Azóta történt

Előzmények