Hirdetés

Apple blog: JBL Roxy Reference 230 fülhallgató

A JBL nevét a StarKing által támogatott Apple blog rendszeres olvasóinak egészen biztos, hogy nem kell bemutatni. A kevésbé rendszeres olvasók is sanszos, hogy hallottak már róla innen-onnan, tulajdonképpen most csak annyit kell tudni, hogy meg patinás, minőségi és ebből adódóan nem kimondottan olcsó audiokiegészítőkre szakosodott márkáról van szó. Mindez most azért érdekes, mert a legutóbb tesztelésre kapott fülhallgatójuk kifejezetten olcsónak mondható, 3000 forint körül juthatnak hozzá a végfelhasználók, úgyhogy valószínűleg mindenkiben felmerül a kérdés: ezt mégis hogy? Pontosabban miért?

Ez utóbbi egy nagyon jó és nehezen megválaszolható kérdés. Mi visz rá egy JBL szintű gyártót, hogy egy ennyire olcsó fülhallgatót dobjon piacra? Nem túl valószínű, hogy azt a hangminőséget valósítaná meg, amit az alsó hangon kétszer ennyibe kerülő modelleknél megcsinál, mert azzal nem csak saját portékáit nyírná ki, hanem kis túlzással az egész piacot. Ennek fényében jogosan feltételezhetjük, hogy egy átlagos minőségű kütyüről van szó, a kérdés tehát az, hogy a JBL miért adja a nevét az ilyesmihez? Nyilván azért, hogy sokat eladjon belőle, amire meg is van minden esélye. De ha sok ilyet dob még piacra, akkor a "prémium gyártó" jelzőt elég hamar elfelejtheti.

A Roxy Reference 230 a fiataloknak szóló széria egyik legolcsóbb tagja. Kábele neonzöld, a fülbe ülő részek kékek és olvasható rajtuk a Roxy felirat; a kábel szerencsére szimmetrikus kialakítású, maguk a tányérok pedig nem hallójáratba ülősek, viszont stabilak és kényelmesek, ami relatíve kis méretüknek is köszönhető. A gyári adatok szerint a frekvenciaátvitel 20 Hz és 20 kHz közötti, de ennél fontosabb, hogy hogyan szólaltatja meg a valóságban a hangokat a kis kiegészítő. Szerencsére abszolút nem rosszul, de nem is kiemelkedően; körülbelül úgy, mint a hasonló árkategóriában mozgó márkás fülhallgatók. Lehet hallani a magas hangokat is, a mélyek nem túl erőteljesek, az összhatás tulajdonképpen elég kiegyensúlyozott, a hangerő emelésével viszont romlik a minőség. A 3000 forintos árba egyébként belefért egy apró kék színű zipzáras szütyő, amiben vidáman hurcolhatjuk mindenhova a fülhallgatót; audiofileknek semmiképp nem ajánlott, a rikító színeket kedvelő, hasonló árban gondolkodó felhasználóknak viszont mindenképp megfontolandó lehet a vásárlás, de csodát ők se várjanak tőle. Egyébként kapható narancssárga-pink színösszeállításban is.

Bocha

Azóta történt

Előzmények