Xiaomi Piston 2 és OnePlus Silver Bullet

Bevezető

Az okostelefonok kapcsán gyakran belefutunk abba a problémába, hogy a dobozban található headset zenehallgatásra gyakorlatilag alkalmatlan. Az újabb készülékek egyre nagyobb háttértárral rendelkeznek, a zenei szoftverek is folyamatosan fejlődnek a legismertebb platformokon, de igazán jó minőségű, zenehallgatásra is alkalmas fülhallgatóval ritkán találkozunk, amikor kibontjuk az eszközök csomagolását. A gondot súlyosbítja az a tény, hogy az igazán nagy gyártók legdrágább termékei esetében is észrevehető ez a jelenség, pedig ezen termékek olyan vaskos árazással kerülnek piacra, amibe igazán beleférhetne egy jó hanggal rendelkező fülhallgató.

Xiaomi MI-4 kézben
A képen a Xiaomi MI-4, az erőteljesen feltörekvő kínai cég jelenlegi zászlóshajója

A Xiaomi és OnePlus márkákat hallván a hozzáértők egyből kiemelkedő ár/érték arányú, magas minőséggel rendelkező kínai okostelefonokra gondolnak, amik tudásukhoz mérten annyira jó áron vannak jelen a piacon, amibe valószínűleg nem fér bele egy igazán jó minőségű gyári headset, ezért inkább nem is csomagolnak melléjük semmilyet, hanem külön megvásárolható tartozékként árusítják őket.

OnePlus One hátlap
A OnePlus nevű kínai, az Oppoval szorosan összeköthető gyártó jelenlegi egyetlen elérhető modellje a One

A felhasználók egy része meglehetősen rosszul fogadja ezt az eljárást, hiszen egy újonnan, nem kevés pénzért vásárolt androidos okostelefon mellé már nem szeretnének többezer forintért még headetet is beszerezni, de ha hihetünk az állításnak, akkor a többletért cserébe kategóriákkal jobb hangminőségben lehet részünk, ha a gyári fülhallgatót választjuk készülékünkhöz.

Xiaomi Piston 2

Kezdjük a közelebbi megismerkedést a Xiaomi Piston 2-vel, ami a barna kartondobozból kicsomagolva egy kicsi, elegáns műanyagdobozban üldögél. Maga az eszköz egy szilikonból készült tömbben van, ezt adott esetben akár tokként is használhatjuk. A csomag a fülhallgatón kívül 3 féle gumiharangot (S, M, L) és egy fém csiptetőt tartalmaz, aminek segítségével ruhánkhoz illeszthetjük a szövet borítással rendelkező 1,2 méter hosszú, szimmetrikusan elvezetett kábelt. A Piston 2 természetesen headset funkciókkal is rendelkezik, a mikrofonon kívül felvevő-, valamint hangerőszabályzó gombok is találhatók rajta.

Xiaomi Piston 2
[+]

A Piston 2 a megfelelő illeszték kiválasztása után általában kényelmes, a kisebb fülű emberek számára azonban panaszra adhat okot, hogy a fülhallgató háza bár fémből készült és nagyon minőségi hatást kelt, sajnos elég vaskosra sikeredett. Technikai adatai közül a berillium-réz ötvözetből készült dinamikus meghajtó a legérdekesebb; a berillium egy elég ritka és meglehetősen drága alkáliföldfém, amit elsősorban high-end hangkeltők membránjának alapanyagaként használnak, fülhallgatók terén nagyon ritkán találkozhatunk ilyen megoldással.

Xiaomi Piston 2
[+]

A hangja sem hazudtolja meg az anyagminőségét, egy átlag okostelefonhoz csomagolt headsethez képest páratlanul jól szól a Piston 2. Alapvetően mélyorientált hangképről beszélünk, de jól áll neki, öblös, telt, ugyanakkor erősen színezett mélyekkel operál, a közép-és magastartományai is tisztán és kivehetően hallhatók, de néha erőteljesen a háttérbe szorulnak. A tér és a szeparáció rendben van, az énekhangokat számomra túlságosan előtérbe helyezi az eszköz, a háttérhangszerek helye rendben van, de természetesen egy in-ear fülhallgató soha nem fog tudni olyan jó teret mutatni, mint egy jobb fejhallgató.

OnePlus Silver Bullet

A OnePlus MH127, vagy más néven Silver Bullet csomagolása a OnePlus-tól megszokott fehér-piros színekben pompázik, a kis műanyag dobozka akár a fülhallgató tárolására is alkalmas, ha valaki nem akarja pőrén a zsebébe vagy a táskájába tenni. Összesen 3 illeszték jár hozzá, egy kicsi, egy közepes és egy nagy. Ez a headset egy nagyon jó minőségű, fehér telefonhoz csomagolt eszköz látszatát kelti, ezüst színű, fémből készült driverek, fehér kábel, egyenes jack csatlakozó jellemzi. Vezérlőgombokkal is találkozunk, a Xiaomihoz hasonlóan a hangerőt tudjuk vele szabályozni, illetve felvevőgomb is helyet kapott rajta.

OnePlus Silver Bullet
[+]

Maga a távirányító kicsit olcsó hatást kelt a fényes fehér műanyag burkolatával, hasonlót találunk a csatlakozónál is. A fülhallgató háza meglepően kicsire sikerült, ez a méret már valószínűleg bárkinek kényelmes lehet, a Piston látszatra jóval vaskosabb, a tömegük nagyjából azonos. A Xiaomihoz képest kevésbé izolál, de driver flex jelenség szerencsére egyik eszközben sem figyelhető meg.

OnePlus Silver Bullet
[+]

A OnePlus Silver Bullet egy teljesen más hangkaraktert képvisel, mint tesztünk másik alanya. Jóval visszafogottabb, fátyolosabb a jellege, a mélyek jellemzően háttérben maradnak, a dinamikatartománya is kisebb. Az énekhangok is idomulnak a lapos összképhez, engem ez zavart igazán a hangjában, cserébe viszont a közép- és magashangok jobban kivehetők, mint a Xiaomi mélykiemelt hangképéből.

Kompatibilitás, összegzés

A Xiaomi és a OnePlus természetesen a saját okostelefonjaikhoz tervezték ezeket az eszközöket, de ennek ellenére nem kell ilyen készülékkel rendelkeznünk ahhoz, hogy valamelyik headsetet használhassuk. Mindkét fülhallgató 3,5 milliméteres jack csatlakozóval bír, a headset és vezérlőfunkciókhoz szükséges lábkiosztás pedig a hagyományos CTIA, amit a mai okostelefonok zöme is használ. A legproblémásabb pont a hangerő szabályzása lehet, ez iPhone esetében eleve kiesik, de az androidos telefonok közül is csak a legújabbak ismerik.

OnePlus Silver Bullet
[+]

Összességében elmondható, hogy ez a két headset anyagminőségben, hangminőségben és vezérlési lehetőségekben messze túlszárnyalja a telefonok mellé átlagosan csomagolt fülhallgatókét. Csak a hangminőséget nézve a Xiaomi a nyerő, de kényelmi szempontokat is figyelembe véve a OnePlusnak sem kell szégyenkeznie, továbbá abban is biztos vagyok, hogy sokaknak a hangja is jobban fog tetszeni a kettő közül. A hazai boltok körülbelül 10 000 forintot kérnek a Silver Bulletért, a Piston ára 8000 forint körül alakul. Aki mostanában tervez headsetet vásárolni okostelefonjához, annak mindenképpen ajánljuk a figyelmébe ezt a két kiegészítőt, mert korrekt áron kínálnak az átlagnál sokkal jobb hangminőséget. A OnePlus tetszett, a Xiaomi ajánlott plecsnit kap.

Egy másik vélemény

A CES kapcsán történt utazáshoz vittem magammal a Xiaomi fülhallgatóját, épp kéznél volt és nagyon szimpatizáltam a csomagolással is: kicsi, kompakt, rendezett. Erről aztán kiderült, hogy soha olyan tökéletesen nem lehet bele visszacsévélni a madzagot, mint ahogyan eredetileg volt, mindig maradt egy hurka valahol, ami miatt nem lehetett jól visszacsukni a fedelét, de persze még így is klasszisokkal jobb megoldás, mintha a komplett madzaggombolyagot begyömöszölöm valahová, aztán minden alkalommal lehet nekiállni BOGozni. A repülőúton ideális volt a Piston, hiszen a négyféle méretű gumiharang közül ki tudtam választani azt, ami zenét is szolgáltatott, de ha elbóbiskoltam, akkor füldugónak is megfelelő volt. A hangkép kicsit mord, számomra túl sok volt a mély, de még így is fényévekkel jobb volt a fedélzeti rendszerhez kötni és filmet nézni vele (visszafele pedig a notebook segítségével), mint a repülőgépre bekészített filléres fejhallgatóval, ahogyan jó szolgálatot tett a helyszínen is videovágáshoz. A Piston tehát nálam elsősorban minőségi kialakításával, a gumiharangok széles választékával és elcsomagolhatóságával nyújtott olyat, amit tényleg értékeltem, ízlésemnek viszont kevesebb mély való. - Bog

Xiaomi Piston 2 OnePlus Silver Bullet

szentkuti11

A tesztkészülékek a WayteQ jóvoltából jutottak el hozzánk.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

 • RHA T10i - kizárólag ínyenceknek!

  A brit RHA nevű, kizárólag audioval foglalkozó gyártó legújabb csúcsfülhallgatója minden szempontból egy igazi prémiumtermék, mely kellemes alternatívát jelent.

 • Snapdragon 810-zel érkezik a „OnePlus Two"?

  Az Oppóhoz szorosan kötődő OnePlus tavaly adta ki az első készülékét, amiből egy év alatt közel egymillió darabot adtak el, idén pedig érkezhet az utód.

 • Beats by Dr. Dre urBeats bemutató

  A Beats nevű amerikai gyártó legkisebb és legolcsóbb terméke nem más, mint egy in-ear fülhallgató, ami nem sikerült rosszul, de az árazása igencsak vaskos.

 • TDK blog: Hosszú utakhoz kiváló választás az NC360

  Az aktív zajszűrős fülhallgatók viszonylag kis számban vannak jelen a hagyományos társaikhoz képest, pedig sok esetben nagyon hasznos tud lenni a tökéletes izoláció.

Előzmények

Hirdetés