Hirdetés

RHA MA350 zajszűrő kialakítású in-ear fülhallgató teszt

Az utcai zenehallgatás jelentős mértékben átalakult az emberek életében az elmúlt pár évben. A zenelejátszásra jó minőségben képes, kellően nagy háttértárral rendelkező telefonok a hagyományos hordozható MP3/MP4-lejátszókat szinte teljesen lemosták a piacról, mostanában már csak igazán egyedi igényekhez vásárolunk hordozható zenelejátszó eszközt. Az okostelefonok pedig egyre jobb zenelejátszók lesznek: megannyi okos program áll rendelkezésünkre erre a célra – itt a Spotify-ra, a Deezerre vagy a Google hasonló szolgáltatására is lehet gondolni – és egyre több gyártó kezd el foglalkozni azzal, hogy milyen hangchippel (DAC+AMP) szereli készülékeit.

RHA MA350 teszt
[+]

Az RHA a maga körülbelül 4 éves múltjával nem tartozik az audióval foglalkozó gyártók nagy öregjei közé, az Andrew Reid és Lewis Heath által alapított cég jelenleg kizárólag in-ear kialakítású fülhallgatókkal foglalkozik, ezek az eszközök pedig jellemzően a hordozható lejátszókhoz készülnek. Elsőként az RHA alapmodelljét kaptuk meg tesztre, a hazai árérzékeny piacon minden valószínűség szerint ez a modell lesz domináns. Az MA350 egy egyszerű, de szépen megtervezett fekete-narancssárga dobozban várja új tulajdonosát, amin megtaláljuk a fülhallgató legfontosabb adatait, illetve a What Hi-Fi? magazin 5 csillagos értékeléséről szóló plecsnit.

Az eszköz első benyomásra sokkal minőségibb, mint azt egy átlagos fülhallgatótól megszokhattuk, a kellemes tapintású szövetkábel, az alumíniumból készült fülhallgatóház, a jól kialakított törésgátlók és az aranyozott csatlakozó láttán már a meghallgatás előtt pozitív benyomásunk támad. A külső és a kialakítás kapcsán az egyetlen problémás pont a fülhallgatón található szűrő kapcsán ér minket, ami nem fémből, hanem egy egyszerű, vékonyka szövetből készült, amin a ragasztás nyomai is látszanak – ennek nehéz lenne nagy jövőt jósolni. Ezt a kis hálót sokan fülzsírszűrőként emlegetik, ez azonban helytelen állítás, funkciója ugyanis elsősorban hangszínszabályzás, ha fülzsírral érintkezik, akkor már eltompulhat, elhalkulhat a fülhallgató egyik-másik oldala, így inkább érdemes elkerülni ezt az állapotot. A gumiharangok lehúzása és felhelyezése az átlagnál nehezebb, mindkét esetben érdemesebb kicsit oldalasan végezni a műveletet, így könnyebben tudjuk cserélni az illesztékeket, amikből gyárilag 3 méret áll rendelkezésünkre.

RHA MA350 teszt
[+]

A behelyezés utáni első benyomás a driver flex jelenség volt, ami nem más, mint egy kattanás/pattanásszerű hang, ami a fülhallgató zártsága miatt jön létre; a felhasználóknak ez csak egy kis kellemetlenség, de a fülhallgatóban lévő dinamikus drivernek hosszútávon nem tesz jót. Öröm az ürömben, hogy a forgalmazó szerint az ebből a jelenségből fakadó esetleges meghibásodásokra is érvényes a jótállás. A kényelemre azonban behelyezés után nem lehet panasz, a kábel kellően rugalmas, a gumiharangok sem túl merevek, minden a helyén van. Az izoláció a megfelelően kiválasztott méretű illesztékkel szinte 100%-os, érezni is lehet, ahogy tömíti az ember fülét, ami tömegközlekedési eszközön vagy zajosabb környezetben nagyon hasznos, de futáshoz vagy egyéb aktív tevékenységhez nem feltétlenül szerencsés.

A fülhallgató névleges impedanciája 16 Ohm, ez könnyű hajthatóságot kölcsönöz az eszköznek. Az elméleti frekvenciatartomány 16 és 22 000 Hz között mozog, ez minden irányból több, mint amit az ember hallása képes feldolgozni, de szerencsére 20 és 19 000 Hz között emberi fül által hallható hangokat a valóságban is képes produkálni. A hangképéből határozottan kiugranak a basszusok, amik nem teljesen pontosak, de nagyon erőteljesek, elektronikus zenénél határozottan áldásos ez a típusú hang. A legmélyebb tartományokat is szépen ki tudja adni magából az RHA modellje, nem erőlködik. A közép és magas tartományok tiszták és jól kivehetők, ugyanakkor kicsit visszahúzódóak. A zenei világára összességében brummogósság és erőteljesség jellemző, de tapasztalataink szerint nagyon sokan keresnek ilyen jellegű hangot, amikor fülhallgatót vásárolnak; persze az örök szabály most is igaz, vásárlás előtt érdemes meghallgatni a kiszemelt modelleket, mert végül úgyis a felhasználó ízlésétől függ majd a választás. A tér és a szeparáció egyébként nem a fülhallgató erőssége, ez részben kialakításából, részben hangképéből adódik.

RHA MA350 teszt
[+]

Összességében nagyon kellemes élmény lehet az RHA MA350 használata. Rugalmas a kábele, kényelmesen viselhető, az izolációja kifogástalan, könnyen hajtható, tiszta és erőteljes hangja van, a gyártó pedig 3 év garanciát vállal minden RHA termékre, amit már hazai forgalmazón keresztül is lehet érvényesíteni. A jelenlegi ára 13 000 forint körül alakul, ami természetesen egyáltalán nem kevés pénz egy fülhallgatóért, de vigyázó, gondos használat melletti minimum 3 éves periódusra vetítve már egyáltalán nem hat túlzónak. Elsősorban a basszusok kedvelőinek ajánlható ez a fülhallgató, de fontos megjegyezni, hogy jó minőségű okostelefon vagy zenelejátszó eszköz kell korrekt kihajtásához.

RHA MA350

szentkuti11

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

 • Xiaomi Piston 2 és OnePlus Silver Bullet

  Két feltörekvő kínai gyártó utólagosan megvásárolható, 10 000 forint alatti kiegészítőjét próbáltuk ki, a minőséget illetően pedig nem kellett csalódnunk.

 • Apple blog: Kezünkben a PowerBeats második generációja

  A Beats egy új sportfülhallgatóval állt elő, ami az elődjének az összes lényegi hibáját javította, az árán kívül nagyon nehéz belekötni bármibe is vele kapcsolatban.

 • RHA T10i - kizárólag ínyenceknek!

  A brit RHA nevű, kizárólag audioval foglalkozó gyártó legújabb csúcsfülhallgatója minden szempontból egy igazi prémiumtermék, mely kellemes alternatívát jelent.

 • Beats by Dr. Dre urBeats bemutató

  A Beats nevű amerikai gyártó legkisebb és legolcsóbb terméke nem más, mint egy in-ear fülhallgató, ami nem sikerült rosszul, de az árazása igencsak vaskos.