Xiaomi Mi Note 10 / 10 Pro - 108 megapixel, maradhat?

Kamerában lép szintet a Xiaomi egyik legambiciózusabb telefonja, ám kamerában maradt a legtöbb tér a fejlődésre, ezúttal pedig az ár/érték mutató sem stimmel.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Mindkét Mi Note 10 két nanoSIM-et fogad be dual standby üzemmóddal és minden hazai LTE sáv támogatásával, 5G opció nélkül. A beszélgetési hangminőség jó: kellően hangos és tiszta a hangszóró, a túloldalon sem volt panasz (VoLTE, VoLTE HD). Nem vettem észre, hogy a Xiaominál gyakran rakoncátlankodó közelségérzékelő bakizott volna. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú átlagos érzékenységgel (Direct, HotSpot, Display), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE, AAC, LDAC, aptX, aptX HD, aptX-adaptive), az USB pedig 2.0-s (Type-C, MTP, OTG). Elsőre öt perc volt, mire az A-GPS támogatású navigációs egység az összes műholdra rálátott (GPS, GLONASS, BeiDou és Galileo egy csatornán), legközelebb viszont pillanatok alatt megvolt a pontos pozíció, akár 20 műhold jelét használva. Akad iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp, NFC és infra, csak a barométer maradt ki.


[+]

A kolosszális, 5260 mAh-s telep fenomenális üzemidőt ígér, 6-8 órás képernyőidőkkel ugyanakkor Redmi 8-féle rekordokat nem döntöget. Ez bőven elég a legintenzívebb nap túlélésére töltő nélkül, vagy 2-3 napos ciklusokra visszafogott használattal, de azért a kijelző és a hardver, főleg kamerázás és játék közben előszeretettel lakmározik. Szerencsére a 30 wattos turbótöltővel a teljes etetés 70 perc alatt megvan úgy, hogy fél óra alatt 57%, egy óra alatt pedig 96% jut a telepbe – vezetékmentes opció nincs. Míg egy töltésből, 150 niten 25 óra videózás jön ki, ami rekorddöntögető, netezésből „csak” 13,5 óra – ez is aláhúzza, hogy a merülés erősen használatfüggő.

A Realme X2 Pro a Mi Note 10 legújabb kihívója
A Realme X2 Pro a Mi Note 10 legújabb kihívója [+]

Összefoglaló

Értékelés: Xiaomi Mi Note 10 / 10 Pro
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A Mi Note 10 és a Mi Note 10 Pro kameratelefonként tetszeleg, a P30 Pro dizájnelvét követve pedig tekinthető a Google-licenctől megfosztott Huawei-nek küldött hadüzenetnek. A Xiaomi ugyanis kész rámenni riválisa piaci részesedésére, és két 108 megapixeles ajánlata abból a szempontból leteszi a névjegyét az asztalra, hogy mobil ennyi részletet még soha nem rögzített. Épp csak azelőtt vált feleslegessé a megapixelharc, hogy elkezdődött volna, hiszen jófajta 2x-es és 5x-ös zoomegységből is akad, melyeknél az ultraszéles modul picit gyengébb. A gondok a kameraleállásoknál kezdődnek és a kissé sótlan, élettelen és túlexponált képekkel folytatódnak – amíg a Xiaomi nem tisztázza le algoritmusát, a Huawei, az Apple vagy a Samsung kiforrott mobilkameráinak nem kell aggódnia a trónon. Egyébként nem a 108 megapixel, hanem az 1/1,33”-es szenzorméret a főkamera előnye, amely este kidomborodik, plusz a videó is jó minőségű. Hiba viszont, hogy nincs a lencsék között váltás felvétel közben.

A 108 / 32 / 27 / 20 / 12 / 8 / 5 / 2 megapixeles felbontáskáosz végeredményben kirajzolja, hogy a Mi Note 10 mennyiségi, és nem minőségi elvet követ: minden igényre készülhet korrekt fotó, de egyik területen sem jön össze kiemelkedő. Néptermék pedig a Xiaomitól szokatlan túlárazás miatt sem lesz: a 200 ezer forint körüli szolgáltatói (Mi Note 10, 8/128 GB) és kártyafüggetlen árazás (Mi Note 10 Pro, 8/256 GB) a középkategóriás Snapdragon 730G-vel túlzó. Ezt a teljesítményt ugyanis a Redmi Note 8 Pro sokkal olcsóbban hozza, míg a jóval gyorsabb Mi 9 / 9T Pro kedvezőbb áron sem szégyenkezhet kameráival. Ráadásul, miközben a Xiaomi a Huawei-t előzné, a nyakán van a Realme a Snapdragon 855+-os, UFS 3.0 tárolós, 90 Hz-es AMOLED panellel szerelt X2 Próval 180 ezerért – a gyártónak tehát nem árt hátra is figyelnie. Baj azonban nincs, csak tegyük a két korrekt tesztterméket a helyére: a Mi Note 10 páros inkább erődemonstráció és amolyan Mi 10 előteszt, amiből bőven lehet tanulnia a vállalatnak. Talán pont ez az utolsó lépcsőfok, amit meglépve, jövőre a Xiaomi a legjobb kameramobilokkal versenyezhet. Egy tetszett plecsnihez pedig elég profi a két teló kijelzője, felülete és üzemideje, többre most viszont nem futotta.

Xiaomi Mi Note 10 / Mi Note 10 Pro

Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés