Xiaomi Mi 5 - ötcsillagos ajánlat

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Jól hangzik az LTE Cat 12. és a 600 Mbps-os elméleti letöltési sebesség, de árnyalja a képet, hogy a 800 MHz-es (azaz B20-as) frekvenciát ezúttal sem képes értelmezni a kütyü, helyette csak 1800, 2100 és 2600 MHz-s FDD-LTE hálózatok támogatottak. Mi főként a piros szolgáltató hálózatán próbáltunk mobilinternetezni, ami szinte kizárólag a Xiaomi által ignorált frekvencián dolgozik, ezért a mindennapi használatban gyakorlatilag soha nem láttunk 4G feliratot a felső sávon, a fővárosban egyébként a másik két operátor hálózatain kicsit vidámabb a helyzet. Van viszont infraport, OTG-képes USB Type-C csatlakozó, Bluetooth 4.2, amihez A2DP és LE támogatás is tartozik, kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac hálózatokat támogató WiFi és magától értetődő módon HSDPA is. Örömteli, hogy az NFC is a repertoár része, a GPS és a GLONASS támogatás viszont teljesen alapvetőnek mondható. A két darab nanoSIM dual standby módon működik együtt, tehát ha az egyikkel telefonálunk, a másik lelép a hálózatról a beszélgetés időtartama alatt. A beszélgetési hangminőségre nem lehet panaszunk, nagyon jó minőségű a beszédhangszóró és a zajszűrős mikrofon, amire viszont kevésbé lehet büszke a gyártó, az az alul található mono hangszóró. Megszoktuk már, hogy ezek a hangkeltők nem zenehallgatásra valók, de ami a Mi 5-be került, az halk is, tompa is, és borzasztóan részletszegény.

A Play Áruházat utólag kell telepíteni a gyári ROM-ra, de mire hazai forgalmazásba kerül a kütyü, már rajta lesz a Google-csomag. A Play Áruházat utólag kell telepíteni a gyári ROM-ra, de mire hazai forgalmazásba kerül a kütyü, már rajta lesz a Google-csomag.
A Play Áruházat utólag kell telepíteni a gyári ROM-ra, de mire hazai forgalmazásba kerül a kütyü, már rajta lesz a Google-féle csomag. [+]

A gyári böngésző sok extrával bír: beállíthatunk mobilinternetes letöltési maximumot, van benne éjszakai mód, természetesen könyvjelzőket és előzményeket kezel, görgethetünk benne a hangerőgombok nyomkodásával és állíthatjuk a betűméretet is. Alapvető keresőmotornak viszont nem adhatjuk meg a Google-t (nyilván a kínai tiltás miatt nem került bele gyárilag, de furcsa, hogy egyénileg miért nem tehetjük hozzá). Nyithatunk hagyományos és inkognitó módban is lapokat, a 3 gigabájt RAM pedig bőven elég arra, hogy nagyon sok oldalt tegyünk háttérbe, és fölösleges újratöltések nélkül váltogathassunk köztük. A röccenésmentes internetezés egyetlen akadályát gyakorlatilag az LTE B20 hiánya jelenti.

Kényelmesen kézben tartható kütyü lett a Mi 5.
Kényelmesen kézben tartható kütyü lett a Mi 5. [+]

Értékelés: Xiaomi Mi 5
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Ennyire kecses házba, ilyen kis tömeggel és ilyen erős hardver mellé nem fér gigászi akkumulátor, a 3000 mAh kapacitás mindenesetre elfogadható, de érdemes vele takarékosan bánni. Mi elég komoly igénybevételnek tettük ki a telefont, az aktív használattal töltött napokban folyamatosan levelezéseket frissített, zenét játszott, benchmarkokat és hardverigényes játékprogramokat futtatott, illetve számos fotót és videót készített, nem csoda, hogy a kétnapos üzemidőt egyszer sem tudtuk elérni, a nap végére mindig töltőt kért a Mi 5. A kijelzőidők változóak voltak, 2,5 órától 4 óráig terjedt a megjelenítő bekapcsolva töltött ideje a ciklus alatt, ez teljesen átlagos érték, szerencsére a készenléti fogyasztás sem vészes.

A Xiaomi ismét remek készüléket rakott le az asztalra, az idei év egyik csúcshardverét kínálják használható méretben, fém-üveg burkolattal, példásan összerakva, villámgyors ujjlenyomat-olvasóval, barátságos kezelőfelülettel, jó kamerával és csomó hasznos extrával együtt, ez a csomag pedig itthon sem kerül majd többe, mint 130 000 forint. Természetesen nem szabad arra gondolni, hogy ennyi pénzért egy abszolút csúcskészüléket kap az ember, hiszen a hangszóró minősége hagy maga után kívánnivalót, a szoftver optimalizálásán lehetne még mit csiszolni és a kijelző sem a jelenleg elérhető legjobb, csak egy nagyon erős közepes. A hazai felhasználók többsége nagyon fogja hiányolni a 800 MHz-es LTE-t, de fájó a dual active mód és a microSD bővíthetőség hiánya is, bár ez utóbbit kicsit enyhíti, hogy a 64 és a 128 gigabájtos modellek sem lesznek drágák. A Snapdragon 820 viszont nagyon jó eredményekkel kezdte nálunk a pályafutását, ezt a hardvert ennyi pénzért pedig biztosan nem mostanában látjuk újra, ezért a Tetszett és az Ajánlott plecsni között ingadoztunk végig, ám megelőlegezvén azt, hogy a magyar nyelvű ROM jó minőségű lesz és a MIUI rendszeres frissítéseinek köszönhetően folyamatos optimalizációra számíthatunk, megadtuk neki az utóbbit. Aki élőben is szeretné megtekinteni a telefont, az semmiképpen ne hagyja ki a szombati Veletech kiállítást, ahol csomó más program és kiállító mellett ez a telefon is képviseltetni fogja magát.

Xiaomi Mi 5

szentkuti11

A tesztkészülék az Eustock jóvoltából jutott el hozzánk, ezúton is köszönjük!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés