Hirdetés

Xiaomi Mi 5 - ötcsillagos ajánlat

Bevezető, tartozékok

A Xiaomi néhány év alatt hatalmasra nőtt, azonban az üzleti modelljük finoman szólva is furcsa egy kicsit. Náluk csak az ár számít: a végfelhasználó a lehető legolcsóbban kapja meg a kiváló telefont, és gyártói szinten nem abból áll a spórolás, hogy gyengébb minőségű anyagokkal vagy visszafogottabb minőségbiztosítással dolgoznak, egyszerűen csak alig költenek marketingre, nem érdekli őket, hogy mennyire vannak jelen a szaksajtó hasábjain, nem jönnek ki a mobilos világkongresszusra (szűk körben azért megmutatták a Mi 5-öt), azzal pedig pláne nem foglalkoznak, hogy az európai és az amerikai piacon is bőven lehetnének barbérjaik. Bemutatnak egy telefont a kínai és indiai vásárlóközönségnek zseniális árképzéssel, néhány nap alatt pedig összegyűjtenek 14,4 millió előrendelést, ami nagyjából le is fedi a gyártási kapacitásaikat.

Két remek ajánlat a Xiaomitól: a Redmi 3 és a Mi 5.
Két remek ajánlat a Xiaomitól: a Redmi 3 (balra) és a Mi 5 (jobbra) [+]

Ez a megoldás a végfelhasználók számára elég jól hangzik elsőre, de érdekes módon azt is nagyon jól mérték fel, hogy ha sokszor adnak el olcsón, akkor legalább annyira jól járnak anyagilag, mint ha egyszer adnának el drágán. Hiszen a Xiaomi tucatszám mutatja be a jobbnál jobb ajánlatokat, ráadásul ezzel nincsenek is egyedül, a megannyi, általánosan jó minőséget szállító kínai gyártók közül mindig lesz valaki, aki előáll egy verhetetlen ajánlattal, és akkor a fél éve még kihagyhatatlan vétel néhány hónap alatt válik elavulttá a felhasználó szemében, hiszen látja, hogy az aktuális modell ugyanazért a pénzért még erősebb hardvert, még jobb kijelzőt, még több memóriát, még jobb kamerát és még szebb külsőt kínál.

Kikapcsolt kijelzőnél nem lehet észrevenni, ha bekapcsoljuk, akkor viszont markáns fekete keret üti fel a fejét.
Kikapcsolt kijelzőnél nem lehet észrevenni, ha bekapcsoljuk, akkor viszont markáns fekete keret üti fel a fejét. [+]

Nemrég még teljesen általános volt, hogy a gyártó nyitott bootloaderrel árulta a telefonjait, ezzel esélyt adván a kisebb forgalmazóknak arra, hogy azokon a piacokon is a helyi felhasználók igényeire szabva tudják értékesíteni az eszközöket, ahol a Xiaomi hivatalosan nincs jelen. Ez remek lehetőséget adott a magyar cégeknek is, az utóbbi időben itthon forgalomba kerültek hivatalosan frissíthető, de idegesítő kínai alkalmazások nélkül működő, Google-szolgáltatásokkal ellátott (Kínában ez egyáltalán nem alapvető) mobilok a gyártótól, ráadásul még áfával és egyéb költségekkel megfejelve is világbajnok áron. Idén azonban már jóval nehezebb dolga van annak, aki ilyesmin töri a fejét: a Xiaomi úgy döntött, hogy ennek a korszaknak véget vet, állításuk szerint rengeteg kisebb webshop bloatware-ekkel, rosszabb esetben kémprogramokkal postázta a mobilokat, ami a gyártóra sem vet túl jó fényt. Ez nehezíti meg az Eustock csapatának dolgát is, ezért kaptuk tőlük gyári CN/EN ROM-mal a Mi 5-öt, viszont készül a megoldás a problémára, és amint zöld utat kap a lokalizált, telepíthető ROM, már kerül is a webáruházba a mobil, méghozzá nagyon kedvező áron.

Az egyszerű, fehér papírdobozban csak a legfontosabb tartozékok kaptak helyet.
Az egyszerű, fehér papírdobozban csak a legfontosabb tartozékok kaptak helyet. [+]

A fehér színű dobozban fehér színű a telefon is, de létezik még arany, fekete és pink színárnyalatokban is, a tartozékok viszont minden esetben feketék: jár hozzá egy USB Type-C adat- és töltőkábel, egy SIM-tű, illetve egy Qualcomm QuickCharge 3.0 kompatibilis töltőfej, ami természetesen nem a mi szabványaink szerinti konnektorhoz lett tervezve. Fülhallgatót és kijelzővédő fóliát sajnos nem kapunk, előbbin nem is lehetünk a meglepődve, a gyártó nagyon jó headseteket árul korrekt áron, de a mobilokhoz soha nem jár ebből, akinek szüksége van rá, az vásárolja meg külön.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés