Vezeték nélküli töltőpadok bemutatója

Hirdetés

Előszó

A vezeték nélküli töltési technológiával talán négy éve találkoztunk először a barcelonai Mobile World Congress kiállításon, ahol a később a Duracell által felvásárolt Powermat kitörő lelkesedéssel demózta saját megoldását. Mi pedig olyan lelkesek voltunk, mint négyévesen egy beígért fagylalt kapcsán, ezért évről évre meg is látogattuk a régi ismerősként kezelt gyártó standját, akik egészen az idei CES-ig mindig el is mondták, hogy jövőre bizony megjelennek a termékeik Magyarországon is. Azonban nem jelentek meg, és mint az múlt hónapban kiderült, nem is fognak, hiszen a gyártó irányt váltott, a vezeték nélküli töltést pedig inkább szeretnék a StarBucks kávézókban kiegészítő szolgáltatásként kínálni, mint eladható termékként a piacon. Ennek az oka valószínűleg az, hogy az iparág által elfogadott indukciós töltési megoldát a Qi (ejtsd: csí) lett, mely ugyan még nem érhető el kellő számú okostelefonban, de így is sokkal jobban elterjedt, mint bármi más. A Speedshopon keresztül pedig tulajdonképpen több éves álmunk vált valóra, hiszen elküldtek hozzánk három darab töltőpadot, melyeket bizony meg is lehet vásárolni kis hazánkban is.

Qi töltők
[+]

Nokia DT-900, Samsung S Charger Pad, Avantree WL001

A technológiáról nagyon röviden azt lehet elmondani, hogy az efféle megoldások elektromágneses teret használnak az akkumulátor töltéséhez, ami két oldalról valósul meg. A töltőállomás (tehát a töltőpad) egy tekercs segítségével elektromágneses teret generál, melyet a készülékben lévő tekercs olyan árammá alakít át, amely képes tölteni az akkumulátort. A pontos fizikai definíció ennél persze jóval összetettebb, de a lényeg az, hogy magával a technológiával sem a Powermat, sem az Asus, a HTC, a Huawei, az LG, a Motorola, a Nokia, a Samsung és a Sony által használt Qi nem fogja elhozni a fizikai Nobel-díjat, hiszen az eljárás tulajdonképpen az 1943-ban elhunyt Nikola Tesla nevéhez közhető. Az indukciós töltést régóta használják olyan helyeken, melyeknél valami miatt el kell szigetelni a töltéshez használatos csatlakozókat. Életszerű példaként az elektromos fogkeféket és az elektromos borotvák egy részét lehet megemlíteni.

Qi töltés

Az indukciós töltők legnagyobb előnye kétségtelenül az, hogy olyan környezetben is használhatók, ahol a konduktív (azaz hagyományos) töltők nem, mivel az indukciós töltőknél maguk a csatlakozók rejtve vannak, így minimális egy esetleges áramütés esélye. Nem szabad továbbá figyelmen kívül hagyni, hogy ez egy nagyon kényelmes megoldás, amennyiben hordozható eszközök vagy elektromos járművek töltéséről beszélünk; nem kell vacakolni a kábelekkel, egy elektromos autónál pedig elég, ha beállunk a garázs megfelelő helyére, a többi dolog már magától történik, azaz nem felejthetjük el a töltést. A hátrányok között említhető viszont a konduktív töltőknél gyengébb hatásfok, valamint az árkülönbség egy hagyományos töltőhöz képest.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés