Hirdetés

Három Soundfreaq hangszóró bemutatója

Előszó, Sound Spot

Mivel már évek óta foglalkozunk okostelefonokhoz és táblagépekhez ajánlott hangszórók bemutatásával is, viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy olyan márkával találkozzunk, amelyiknek korábban még a nevét sem hallottuk, az első találkozás után mégsem mondhatjuk azt, hogy teljesen felejtős kategória. Most szerencsére ez történt, hazánkban ugyanis a nyár elején indul a Soundfreaq nevű márka hangszóróinak értékesítése, aminek köszönhetően kaptunk is három hangfalat az itthoni forgalmazótól.

Soundfreaq

A Soundfreaq-et a Twine International és egy amerikai kreatív startup, a Goodhatch Company hozta létre 2010-ben. Egy globális vállalatról beszélünk, melynek alkalmazottai között olyan dizájnerek és mérnökök találhatók, akik a cég állítása szerint nagy tapasztalattal rendelkeznek az elektronikai termékek kapcsán. A cég erőssége saját bevallásuk szerint az, hogy nem egy hagyományos nagyvállalati struktúrára épülnek, a tervezés ezért sokkal szabadabb, ráadásul az árakat is alacsonyan tudják tartani. Egyébként már sok díjat nyertek, például a 2013-as “Mashable Choice”, a 2012-es és 2013-as CES díj, a WIRED magazin 2011-es “Gear of the Year” díja is a polcukon van, de a hangminőséget persze nem díjakban mérik.

Hirdetés

Az mindenesetre tény, hogy az Apple boltokban fellelhető portékánál ezek az újdonságok sokkal barátibb áron kerülnek majd forgalomba, amiből persze szintén kár lenne bármilyen negatív konklúziót levonni, hiszen azoknál a termékeknél sokszor inkább a márkanevet és az iPhone-kompatibilitást kell megfizetnünk, nem pedig kizárólag a minőséget. Másként mondva: egy pár wattos hordozható hangszóró nem feltétlenül kell, hogy súlyos tízezrekbe kerüljön, ugyanakkor az is igaz, hogy fillérekből sem lehet jó hangkeltő berendezéseket létrehozni. A teszt előtt tehát csak egy dolgot tudtam biztosan elmondani a márkáról: a logójuk véleményem szerint nagyon bugyuta, a hullámzó vonalakból álló ábra első blikkre teljesen értelmezhetetlen, ráadásul nekem folyton az volt az érzésen vele kapcsolatban, hogy 90 fokkal elforgatva állna helyesen, hiszen az egész nagyon jobbra dől. Ugyanakkor memorizálható, lévén ilyen furcsa logót máshol nem nagyon láthatunk.

Soundfreaq Sound Spot
[+]

A nálunk járt trió legkisebb tagja az otthoni hordozható hangszórónak pozicionált Sound Spot, mely egy kicsit máshogy közelíti meg ezt a kérdést, mint a gyártók többsége. A 20 ezer forintos végfelhasználói ár mellé viszonylag nagy fizikai méretet, 133 x 128 x 60,5 milliméteres kiterjedést kapunk, a 115 milliméteres átlójú rács mögött pedig egy 2,25 hüvelykes hangszórót találunk, mely 88 Hz és 16 kHz tud hangokat megszólaltatni. A saját méréseink szerint kereken 500 grammos tömeg viszont nem feltétlenül jó előjel, ugyanakkor a hordozhatósággal jól összeegyeztethető ez az alacsony tömeg. A Sound Spot két színösszeállításban elérhető, a fekete mellett van egy fehér + fa összeállítás is, melynek elejéről sokáig mi is elhittük, hogy tényleg fából van, pedig csak más tapintású műanyagról van szó. A dizájn egyébként egyedi és jól felismerhető, a vélemények viszont megoszlottak vele kapcsolatban; kimondottan csúnyának senki nem találta, viszont több ismerősöm is úgy gondolta, hogy egy kicsit erőltetetten próbál retro-érzést sugallni.

Soundfreaq Sound Spot
[+]

A hangszóró tetején árulkodó gombokat találunk, melyek alapján ránézésre is tudni, hogy ennél a kiegészítőnél megoldható a vezeték nélküli összeköttetés, mely Bluetooth kapcsolaton keresztül valósul meg. Fizikailag egyedül az apró ledes visszajelzőfénnyel ellátott bekapcsológomb nyomható be, a mellette lévő hat darab billentyű érintésérzékeny; a párosító üzemmódot külön billentyűvel érhetjük el, melyet nem elég egy pillanatra megnyomni az aktiváláshoz, úgyhogy a véletlenül történő érintés sem vet véget a zenelejátszásnak. Mellett két számléptető, valamint a play/pause gomb található, a szélen pedig a hangerőszabályzók foglalnak helyet, melyek egy nagyjából 20 lépcsős skálán képesek mozgatni a volumét. Hátul 3,5 milliméteres jack-bemenetet és kimenetet találunk (utóbbi valószínűleg több hangfal sorba kötésére használatos, ha ugyanis fülhallgatót dugunk vele, az csak halkan fog szólni, míg a hangszóró maga nem némul el), van egy microUSB-s töltőport, valamint egy sima USB is, amiről simán tölthetjük a telefonunkat, feltéve, hogy 500 mA-s áramerősség elég neki. A csatlakozókból nem nehéz kitalálni, hogy a Soundfreaq terméke beépített akkumulátorral is rendelkezik, a lítiumos telep 7 óra működést tesz lehetővé egy töltéssel.

Soundfreaq Sound Spot
[+]

A Sound Spot az árához képest kimondottan jól szól. Hangképe persze nem hibátlan, a mélyek nyilván nem kimondottan erősek, illetve a középtartomány is egy kicsit élesebb az ideálisnál, amin mondjuk a szintén hátoldalon található csúszkás kapcsolóval lehet enyhíteni; annak ugyanis három állása van, flat, warm és bright, a legtöbb zenénél a különbség jól hallható közöttük. Kemény basszusokkal dolgozó zenét nem feltétlenül jó rajta hallgatni, de a többi populáris műfaj jól áll neki. Ha a kialakítás időjárásálló lenne, még egy fokkal jobban kedvelnénk, de ami azt illeti, így is tökéletes arra, amire kitalálták.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés