2018. december 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Vernee M5 - jól bevált recept

Hozzávalók: a lehető legjobb hardver, jól összerakott készülékház, nyers Android, kedvező ár. Kínai készülék, hazai garanciával, mi baj lehet?

Kamera, video, audio

A kamerapúp 13 megapixeles rendszert takar PD-autofókusszal, a mellette lévő vaku közepes fényerővel, az átlagosnál hidegebb színhőmérséklettel dolgozik. Az alapvető kameraszoftver természetesen AOSP-származék, funkcionalitásán jó eséllyel senki nem fog meglepődni, van benne geotagging, arcszépség mód, expozíció-korrekció, néhány színséma, fehéregyensúly-állítás, villódzásgátló, panoráma, ISO, HDR valamint elektronikus stabilizálás a videókhoz. Az egyetlen, igazán fájónak érződő pont, hogy az exponálóhangot nem lehet kikapcsolni, hiába némítjuk a telefont, fülsértő hangerővel jön az érintőfókuszt, illetve a kép elkészítését jelző csippanás. A probléma természetesen megoldható, már root jog sem szükséges az ilyen trükkökhöz, a megfelelő, kisegítő lehetőségeken keresztül beépülő szoftver véglegesen el tudja némítani.


[+]

Te is pont ilyen telefont használsz? Fotóztál vele? Töltsd fel a képeidet a Fototrendre, hogy mások is lássák, mire képes a kamerája!

Kamera szempontjából ritkán brillíroznak az olcsó mobilok, a Vernee M5 képeit is érdemes a kategóriájának megfelelően értelmezni. Bőven van zaj a képeken, nem az igazi a vonalélesség, viszont a kromatikus aberráció nem vészes, a részletesség jellemzően jó, és bár a dinamika bőven nem az igazi, a HDR rengeteg esetben tud ezen segíteni. Az automatikus fehéregyensúly nagyjából pontosnak tűnik, viszont a képek színvilága így sem túl életteli.


[+]

A 8 megapixeles szelfikamerához semmilyen vaku vagy különleges mód nem társul, ennél sokkal jobb is lehetne a végeredmény. Videók rögzítéséhez szintén nem ad sok beállítást a rendszert, kikapcsolhatjuk a 127 kb/s bitsűrűségű, 48 kHz-es sztereó hangrögzítést, van normál- és találkozóra optimalizált audio mód, illetve babrálhatjuk a felbontást. 720p, illetve 1080p tesztvideónk a linkekre kattintva tölthető le, nagyjából azt a szintet hozza, amit az állóképek alapján el lehet várni, 30 fps sebesség mellett.


[+]

A hardver bőven elég ahhoz, hogy akár 1080p-s tartalmakat gond nélkül megjelenítsen, élvezhető a filmezés, de érdemes lehet hozzá egy komolyabb szoftvert letölteni, ami kezel DivX-kódolást, AC3 hangot és feliratfájlokat, ezeket ugyanis a gyári megoldás nem tudja. 2K vagy 4K tartalmakat nem érdemes erőltetni. A telefon alján lévő multimédiás, mono hangszóró minősége közepes, éles és erős, már-már zavaró hangja van, valódi dinamikát nem közvetít, a mélyeket pedig legalább annyira tompítja, mint a magasakat. Fülhallgatóval szerencsére sokkal jobb a helyzet: megfelelőt csatlakoztatva videós és zenei téren egyaránt megállja a helyét, utóbbihoz egy egyszerű hangszínszabályzó is a rendelkezésünkre áll.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.