Ulefone Note 17 Pro - tolmácsot szeretnék kérni

Ívelt AMOLED kijelzővel próbál magasabb szintre lépni az Ulefone Note sorozat, de felhúzza az árcédulát is egy olyan pontra, ahol már szigorúbbak az elvárások.

Bevezető, doboz, külső

Az Ulefone a Note szériába tömöríti azokat az okostelefonokat kínálatában, amik nem kapnak ütésálló kivitelt, sem spéci kültéri vagy munkahelyi használathoz szánt extrákat, legyen szó kempinglámpáról, műholdas üzenetküldésről, DMR rádióról vagy hőkameráról. A Note telefonok klasszikus értelemben vett okosmobilok, egyszerű hardver, rendben összerakott ház, kedvező ár. Legalábbis eddig ez volt a helyzet. Az elmúlt évben a Note 14 és a Note 16 Pro jutott el hozzánk, ezek szállítással együtt 130-140 dolláros árral bőven a belépőszinten mozogtak. Aztán az MWC-n bemutatták a Note 17 Pro modellt, amiről ez a teszt szól, és amiből egyébként nincs sima (nem Pro) változat. Viszont a 320 dolláros ár (itthon 90 és 114 ezer forint között mozog) azért elég erős ugrás a korábbiakhoz képest, és ugyan látványos a fejlődés külsőleg, becsúszott az Ulefone egy olyan árszegmensbe, ahol már az aktuális Redmi Note-ok, Galaxy A-k, Motorola Moto-k és Edge-ek mozognak, de felbukkan itt Poco, Honor és akár OnePlus is.

Ebből a szögből azért nem feltétlenül mondja meg az ember, hogy egy Ulefone készülék van a kézben
Ebből a szögből azért nem feltétlenül mondja meg az ember, hogy egy Ulefone készülék van a kézben [+]

Az Ulefone csomagolást tekintve korrekt ajánlatot rak le az asztalra, a nagy fehér dobozban a telefon mellett SIM-tű, egyszerű átlátszó védőtok, 33 wattos USB-C kimenetes fali adapter és egy mindkét végén USB-C töltőkábel is van, utóbbi piros színű.

A doboz és tartalma
A doboz és tartalma [+]

A Note 17 Pro külsejét tekintve elég erősen inspirálódott a Huawei P50 Próból, a kamerák elrendezése, a jobb és bal szélen ívelt kijelző, de még a jobb szélre rakott bekapcsoló gomb, rajta a kis piros vonallal is az egykori fotós királyt idézi. A készülékház 163,8 x 74,2 x 9 milliméter, a hátlap is üvegnek tűnő műanyag, az előlapot Corning Gorilla Glass 5 fedi, a keret alumíniumnak tűnik. 197,8 grammjával nem vészesen nehéz a mobil, de a készülékház anyaga csúszik, érdemes a dobozban mellékelt TPU tokot rárakni.


[+]

Alul USB-C csatlakozó (USB 2.0), bal szélen semmi, felül infravörös port és mikrofon, a keret jobbján pedig hangerőszabályzó és bekapcsoló gomb. A vékony kávába építve találni felül a beszédhangszórót, de média lejátszásakor csak a keret alján található szólal majd meg. Szintén alul kell keresni a SIM-kártyák helyét, két nanoSIM fér a kis tálcára, de microSD kártyát nem fogad a készülék. Cserébe 256 GB-nyi UFS 2.2-es tárhelyet kínál, amiből 240 GB elérhető.

A keret teteje és aljaA keret teteje és alja A keret teteje és alja [+]

Három színből lehet választani: fekete, narancssárga, fehér. Hozzánk a fehér változatot küldte el a gyártó, ez kissé csillog, az MWC-n látottak alapján a fekete és a narancs modell sem matt. A hátlapból kiemelkedik a kamerasziget, melyben két körben elrendezve találjuk a 108 megapixeles főkamerát, az 5 megapixeles makrót és az egy tónusú segédfényt. Feleslegesen nagynak érződik a kamerasziget, cserébe legalább billeg a készülék sík felületen fektetve.

Jobb oldalra kerültek a gombok
Jobb oldalra kerültek a gombok [+]

3,5 mm-es audio csatlakozót keresni nem érdemes, mert nincs, az ujjlenyomat-leolvasót pedig a kijelzőbe integrálták. Ez kissé alacsonyan van és pontosságával kapcsolatban kettősek tapasztalataink. Amikor egy alkalommal regisztráltam ujjamat, akkor felismerése nem ment a telefonnak háromból egyszer biztosan. Viszont ha a beállítások közt mégegyszer hozzáadtam ugyanazt az ujjat frissen regisztrálva, akkor nem volt ilyen probléma, minden alkalommal felismerte az optikai ujjlenyomat-leolvasó. Adott egyébként a 32 megapixeles előlapi kamera használata is 2D-s arcfelismeréshez.


[+]

Ahogy említettük, AMOLED kijelzős a Note 17 Pro. 6,78 hüvelykes panelről van szó, két szélén ívelt, felbontása 1080 x 2400 pixel (388 ppi), a maximális frissítési ráta pedig 120 Hz. Az élessége jó, a megjelenített színek is rendben vannak, ahogy a panel érintési érzékenysége is. Az ívelt széleken viszont továbbra is szemmel láthatóan törik a fény, illetve tükröződik kissé, ami annyira nem jó. Szintén nem jó, hogy bár az Ulefone által ígért maximális 500 nites fényességet át is lépi a panel, az automatikus fényerőszabályzás káosz. Ezt úgy értem, hogy ha leraktam a telefont egy fix pontra a szerkesztőségben, ahol nem voltak a telefon körül változó fényviszonyok, akkor is ugrált a fényerő fel-le teljesen random ütemben. Feltételezem, hogy a környezeti fényérzékelő van rosszul kalibrálva, szóval szoftveres baki a dolog. A telefonból kinyert adatok alapján a Sensortek gyártotta környezeti fény- és közelségérzékelő található a készülékben, nem az előlapi kamerát használja virtuális szenzorként. A közelségérzékelővel pedig nem tapasztaltunk problémát, időben altatja és ébreszti a kijelzőt, amikor a fülünkhöz emeljük vagy lerakjuk a telefont.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Ulefone Note 17 Pro ZTE Blade V50 Design 5G Samsung Galaxy A05s Redmi Note 12 4G Moto G72
Képátló 6,78 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,6 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2400 1080 x 2408 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2400
Technológia AMOLED IPS LCD PLS LCD AMOLED p-OLED
Max. képfrissítés 120 Hz 90 Hz 90 Hz 120 Hz 120 Hz
Fehér fényerő 545 nit 542 nit 497 / 500 nit 430 / 678 nit 495 nit
Fehér fényerő (min.) 2,6 nit 2,8 nit 1,4 nit 2,3 nit 4,5 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,40 nit 0,25 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen 1355:1 2000:1 végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7200 K + kézi 7426 K + kézi 7576 K 7553 K + kézi 7220 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

[+]

A panel olvashatósága kinti környezetben is elfogadható, a maximális fényesség viszont a nyári erős napsütésben már kevés lehet árnyék nélkül. Tartalom fogyasztásához Widevine L3-as biztonsági szint adott, így maximum SD-ben játszanak le a streaming szolgáltatók, HDR képességei pedig nincsenek a beépített panelnek. A rezgőmotor is inkább csak jelzésértékű, a rezgés erőssége nem állítható, így a rendszerhaptika minősége is csak éppen megüti az átlagos szintet. Van lehetőség mindig éber kijelzés bekapcsolására, és a frissítés állítható fixen 120 - 90 - 60 Hz-es értékekre, illetve dinamikus módra, amikor ezek között váltogat a panel. Ám általában ilyenkor is inkább 120 Hz-en marad, akár az AoD-n is, ami ismét arra a feltételezésre juttat, amire a fényerőszabályozás problémája: szoftveres oldalról a vezérlés nincs rendbe rakva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés