Ulefone Armor 23 Ultra - tudás is van a páncél mögött

Műholdas üzenetcserével és minden földi jóval futott be az Ulefone 5G-s ezermestere.

Külső, kijelző, csomag

Lezárult egy korszak: egy évtizedig a CAT volt a strapatelefonok koronázott királya, az év elején a márka mögött álló Bullitt Mobile azonban bejelentette: vége a dalnak, kiszáll a mobilpiacról. Ez minket is jócskán meglepett, hiszen különféle kiállításokon demózta a vállalat kétirányú műholdas segélykérő és üzenetküldő kapcsolatát, a Bullitt Satellite Messenger pedig nem mellesleg tesztkészülékünkön is rajta van. A strapatelefonok ugyanakkor több okból is marginalizálódtak. Bár egy átlagtelefon sosem lesz már olyan szívós, mint anno a Nokia 3310 volt, egyre erősebb védőüveggel és kerettel egyre jobban bírja az ütődéseket, plusz praktikusabb egy masszív tokot kényes helyzetekre feltenni, aztán az otthon biztonságában a vaskos burkolatot levenni.


[+]

Ha hozzáveszem, hogy paradox módon éppen az erős strapakivitel miatt nem rohan az ember évente új ütésálló készüléket venni, és brutális felára van a komoly katonai tesztek teljesítésének, ami kötelezően áron aluli hardverrel és kamerákkal jár, a többség inkább kockáztat, így nagyon kevés ismerősünk használ efféle telefont. Nem segítette a Bullitt eladásait, hogy a Samsungnak is akad néha egy-egy megbízható ajánlata, Kína pedig elárasztotta a piacokat olcsó alternatívákkal, és még a korábban CAT exkluzív FLiR hőkamerák is kezdenek rajtuk felbukkanni.


[+]

Bár ilyen extrát az Ulefone Armor 23 Ultra nem kapott, és extra terhek előtt az 530 dolláros indítás igencsak drága, egyértelmű szintlépés házon belül a tudás tekintetében. Tavaly a prototípust még lekanyarodó AMOLED panellel demózták, ami nem tűnt jó ötletnek, végül a lapos IPS mellett kötöttek ki, és bár hallottunk arról, hogy hogy az utóbbi technológia jobban viseli az eséseket, ezt mindig furcsállottuk a hajlítást remekül bíró OLED kijelzők ismeretében – épp a minap teljesített a Samsung megoldása katonai teszteket.


[+]

Akárhogy is: az Armor 23 Ultra 6,78”-es és 120 Hz-es FHD LCD panelje jól használható, a Dimensity 8020 5G chip a strapaműfajban felülteljesít, a 12 GB RAM mellé pedig 512 GB UFS 3.1-es tárolót pakoltak, hogy az Apple és a Samsung elszégyellje magát. A WiFi 6 modem, az USB 3.1-es átvitel Type-C porton, az infra és két programozható gomb is kipipálva, ahogy a dupla nanoSIM tálca túloldalára pakolható microSD foglalat is. A készüléken rajta van a fólia, a dobozban pedig ott a leírás, a SIM kilökő, az edzett védőüveg, a vastag USB kábel és a 120 wattos USB-PD töltő. Ez utóbbi önmagában komoly érték, amely az S23 Ultrát és Asus laptopomat is az elérhető maximumon töltötte.


[+]

De várjál: az 50 wattos vezetékmentes töltés is adott külön beszerezhető, ventilátoros állvánnyal, és a vezetékes-vezetékmentes visszatöltés is kipipálva. Messze még a licit vége: az előlapon 50 megapixeles szelfikamera, hátul pedig 50 megapixeles főegység, 50 megapixeles ultraszéles, 8 megapixeles, 3,2x-es teleobjektív és 64 megapixeles éjjellátó kamera munkálkodik két normál és két infravörös villanóval. Jobbra az ujjlenyomat-olvasó tevékenykedik megbízhatóan, az egyik alsó sarokban pedig a csuklóakasztónak vájtak járatot. Egyébként karabineres védőtok és kerékpáros, autós rögzítő is beszerezhető, a uSmart port a különleges tartozékoknak viszont most kimaradt, ahogy némi meglepetésre a jack kimenet és a sztereó hangszóró is.


[+]

Számomra az Armor 23 Ultra tiszta, tenyérbarát dizájnja a legjobb tulajdonsága. Sehol egy kiálló, éles rücsök, és bár a használat garantáltan kétkezes, a kávák az ilyen telefonok között egész keskenyek, a Gorilla Glass Victus üveget pedig némi perem védi. A masszív, erős, semmiféle recsegésre nem bírható műanyag házat hosszú oldalon egy-egy fémlemez erősíti, úgyhogy nem meglepő az IP68/69K alapú por- és vízálló védelem mellett (2 méter, 30 perc), a MIL-STD-810H-féle por-, víz-, rázkódás- és ütésálló tesztek teljesítése (1,8 méterről kemény talajra ejtve).


[+]

Oké: a puding próbája az evés, és ezt a telefont sem dobáltuk, az pedig kérdéses, hogy a hátlapi kameratárcsa alacsonyabb pereme mennyire védi az optikákat fedő üveget a balesetektől. Illúzióink pedig ne legyenek: azért, mert ez nem egy félkilós monstrum, 332 grammon és 177,4 x 81,5 x 12,75 milliméteren még mindig kolosszálisan nagy, és ezek után meglepő a „mindössze” 5280 mAh-s telepadat, amit egyébként két részegység hoz össze a gyorsabb töltésért. Mint mindig, most is vannak kérdőjelek: milyen a kameraalgoritmus és a videófelvétel? Milyen a rendszerfordítás és a szoftvertámogatás? Mennyire bonyolult a garanciáztatás, végül a Bullitt kilépőjével meddig marad elérhető a műholdas üzenőszolgáltatás?

Kijelző-teszt
Mérés Ulefone Armor 23 Ultra CAT S53 Samsung Galaxy XCover6 Pro Ulefone Armor 24
Képátló 6,78 hüvelyk 6,5 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,78 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2460 720 x 1600 1080 x 2408 1080 x 2460
Technológia IPS-LCD IPS-LCD PLS-LCD IPS-LCD
Képfrissítés (max) 120 Hz 60 Hz 120 Hz 120 Hz
Fehér fényerő (max) 607 nit 521 nit 471 / 570 nit 605 nit
Fehér fényerő (min) 10,5 nit 4,2 nit 5,7 nit 3,7 nit
Fekete fényerő 0,46 nit 0,3 nit 0,32 nit 0,5 nit
Kontrasztarány 1348:1 1532:1 1782:1 1288:1
Színhőmérséklet 9612 K + kézi 7359 K 7043 K 8887 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Könnyebb választ adni az IPS panel minőségére: nos, nem egy ultrafényes AMOLED tökéletes feketékkel és kényelmes éjjeli elsötétedéssel, pedig ez a telefon megérdemelte volna. Korrekt kontrasztaránnyal és betekintési szögekkel, valamint kellően telített színekkel a 607 nites fehér fénysűrűség arra mindenesetre elég, hogy közvetlen napfényben nagyjából látni lehessen mindent, ám így is csak fele olyan fényes, mint a minap tesztelt Honor X8b. A kékes kalibráción ráadásul korrigálni kell a beállításokban, ahol élénkebb színséma és szemkímélő mód is akad, viszont lehetne a panel minimuma jóval haloványabb. Az érintésérzékelés megbízható, a kesztyűs mód jól működik, a rezgőmotor középerejű és nem hiányzik a beszédhangszóró környékéről a fénymérő, a közelségérzékelő és az RGB értesítő LED.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés