Marshall Stockwell - inkább design, mint zene

Az ikonikus márkanév és külső egyből szimpatikussá teszi a méretes hangszórót, remek az üzemidő, viszont érdemi funkciók hiányoznak belőle.

Hirdetés

Aki járt már zenei stúdióban, próbateremben, vagy akár csak koncerten, több méterről megismerheti a gitárerősítőkre jellemző dizájnt, különös tekintettel a gyöngybetűkkel írt márkanevet és a feltűnő, de nem rikító színvariációt. A Marshall nagyon régóta komoly szereplője ennek az iparnak, értelemszerű, hogy nyitnak a mobilos világ felé is. Nem csak headsetet és mobiltelefont mutattak be, hanem a cég eredeti profiljához közelebb álló, zenei termékekkel is készültek. Ezek nem igazán friss kütyük, de mint ismeretes, egy hangszórónál ez jóval kevésbé jelent problémát, mint egy mobil esetében, ahol két év már sokszor az örökkévalóságnak tűnik.


[+]

A Speedshop küldte el nekünk a Stockwell névre hallgató hangszórót, ami felső-középkategóriás tartományban értelmezendő, viszont külsejével azonnal lenyűgözi az ínyenceket. Analóg potmétereket látni efféle terméken egészen különleges érzés, a kütyüvel kapcsolatban pedig egyértelmű volt a cél: külsőt illetően megcsinálták a legkisebb és legaranyosabb gitárerősítőt. A kicsomagolás nem rejt különösebb meglepetéseket, adapter a töltéshez, AUX-kábel a zene átviteléhez és természetesen maga a kütyü. Vásárolhatunk hozzá külön összehajtható, állványos tokot, mint egy iPadhez, de ezt hiába keressük az 59 000 forint körüli termék dobozában.


[+]

A minimalizmus a külső kapcsán kimondottan értékelendő, nem is kell több néhány gombnál, és a három potméternél, ám funkcionalitás szempontjából több problémát is felvet: a beépített rádió hiánya valószínűleg nem sokaknak lesz fájó, ám az USB-zenelejátszás mindenképpen hasznos lenne. A kodektámogatás rendkívül szűkös (SBC és AAC), az 1 amperes töltőkimenet helyett pedig illett volna valami markánsabb, ha már a meg nem nevezett kapacitású akkumulátor egyébként nagyon jól bírja. A körcsatlakozós, adapteres megoldás ugyancsak kényelmetlen lehet, szinte minden kategóriatárs képes valamilyen USB-csatlakozón keresztül töltést felvenni, hogy elég legyen még eggyel kevesebb zsinórt magunkkal cipelni.


[+]

A hangerőn kívül a basszus és a magasak jelenléte állítható analóg módon, teljesen letekerve még egy kimondottan száraz, nyers hangkép tárul a hallgató elé, maximumra tolva azonban az értelemszerűen masszív V-karakter mellé egy erőteljes színezettség-érzés fogja el, és gyorsan kijönnek a hibák is. A méreteiből igyekeztek kihozni a lehető legtöbbet, egy szobát egészen jól be tud zenélni, viszont a mélytartomány elemzésénél szinte mindenki megemlítette: az a jó, ha lehető legkevésbé van jelen, különben a szó hagyományos értelmében vett dobozhang lesz a fő élmény.


[+]

A gitárszólók meg tudják akasztani az emberben a levegőt, itt nagyon sok, optimalizálással töltött munkaóra árad a kütyüből, a magasak is tudnak meglepetéseket okozni, de egyébként a Stockwell „csak” egy jól szóló, meleg karakterű, hosszabb távon is jól hallgatható eszköz, nincs extrém térélmény, vagy lenyűgöző energia. A rockzenével áll a legbarátságosabb viszonyban, ám a hip-hophoz, metalhoz, de főleg tisztán elektronikus zenéhez nem elég részletes és élénk a mélyek felhozatala. Nagyobb szobákban, termekben ideálisan használható, egy komolyabb kerti parti lebonyolításához viszont kevés lehet az a hangerő, amit nyújt.


[+]

Üzemidő szempontjából kimondottan jól áll, akár 25 órát képes menni egy töltéssel az 1,2 kilós kütyü, még aktív Bluetooth-kapcsolattal is végigzenél egy napot. A Marshall Stockwell összességében egy rendkívül menő termék, ám manapság funkcionalitásban egy töredékáron megvásárolható kínai alternatíva is lekörözi, árszintjén pedig akár komolyabb teljesítményű, Wi-Fis környezetbe illeszthető hangkeltőket lehet találni. A zenei élmény, amit nyújt, egy kisebb szobában kimondottan élvezhető, ám nagyobb terek megtöltésére nem alkalmas. Remek volt a legismertebb rockzenék ikonikus gitárszólóit hallgatni rajta, de általános használatú kütyünek, szubjektivitás figyelembe vétele nélkül biztosan lehet jobbat találni nála. Az esztétikai élmény viszont tagadhatatlanul lenyűgöző.

szentkuti11

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés