Hirdetés

Symbian S60 játékok - N-Gage #5

Cafe Sudoku, Hold'Em Poker és Solitare 12pack

Folytatódik a második generációs N-Gage platform játékait bemutató cikksorozatunk, melyben ezúttal négy alkalmazást kerül sorra, melyek közös jellemzője az abszolút nyugodt játékmenet. Kezdjük a sort a Digital Chocolate közös alapokon nyugvó játékduójával.

Hirdetés

A Cafe Sudoku — mint az nevéből is látszik — egy sudoku játék. A szó az angol neve a magyarul kissé bután hangzó "szúdoku" névnek, mely egy hosszabb japán kifejezés rövidítése. Az eredeti név jelentése: „a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek” (数字は独身に限る, szúdzsi va dokusin ni kagiru). Egy logikai játékról van szó, mellyel mostanában az újságokban is találkozhatunk. A megoldott szúdoku egy speciális latin négyzet, emiatt sokan úgy tartják, a játék ötlete Leonhard Euler (Bázel, 1707. április 15. – Szentpétervár, 1783. szeptember 18.) svájci matematikustól származik. A játék ma ismert változatát az amerikai Howard Garns alkotta meg 1979-ben, rejtvényétt a Dell Magazines adta ki Number Place címmel. A játék 1986-ban nagy népszerűségre tett szert Japánban, mikor a Nikoli kiadta a játék japán változatát — a nemzetközi siker 2005-ben érkezett el. A szúdoku meglepően egyszerű szabályokon alapul: egy 9 x 9 négyzetből álló nagy négyzetben kell elhelyezni a számokat 1-től 9-ig úgy, hogy egy tetszőleges sorban, oszlopban és háromszor hármas négyzetben mindegyik szám csupán egyszer forduljon elő. A tábla nehézségi fokától függően bizonyos számok előre meg vannak adva, a könnyebb táblákon több helyen is kezdhetünk, a legnehezebbeken csupán egy helyen indulhatunk el.

Sudoku játékokból rengeteg létezik, a Nokia több Series 40 alapú készülékére alapból feltelepít egyet. Az N-Gage-es verzió értelemszerűen sem játékélményben, sem grafikában, sem kezelhetőségben nem tud többet nyújtani leggagyibb javás társainál sem, mivel a játék stílusa erősen behatárolja az efféle lehetőségeket.

A Texas Hold'Em szabálya

Az osztás joga körbe jár a játékosok között. Ezt egy nagy „D” vagy „DEALER” (dealer = osztó, angolul) jelzésű gomb jelzi, amely minden körben az óra mutató járásának megfelelően megy tovább a következő játékosra. A kaszinóban (pókerteremben) hivatásos osztó tölti be ezt a feladatot, ő kezeli a kártyát – ő kever és oszt, de egy jelképes gomb ott is jelzi a „névleges” játékos-osztót, mivel az osztó pozíciójának fontos szerepe van a játékban.
Az osztótól (dealer) balra lévő játékos a kisvak (small blind), a tőle kettővel balra lévő pedig a nagyvak (big blind). A kisvak a lapok kiosztása előtt beteszi a kisvak-tétet, a nagyvak pedig a nagyvak-tétet. Jellemzően a kisvak-tét a nagyvak-tét fele.
Minden játékos 2 zárt lapot kap kézhez a póker kéz elején. Ezt a továbbiakban nem bővíthetik és nem cserélhetik.
Ezt követi az első licitkör (preflop licit). A licitkörben minden játékosnak több lehetősége van: beteszi a tétet (bet), emeli a tétet (raise), tartja az előző tétet (call) vagy passzol, ha még nem volt emelés (check), vagy eldobja lapjait (fold). Az emelés mértéke nem lehet kisebb a nagyvak-tét összegénél.
Ezek után egy lap félre („égetés” – a csalások elkerülése végett), az asztal közepére 3 közös lapot osztanak. Ez a flop.
Ezután következik egy új licitkör, majd egy lap félre, és az asztalra egy negyedik közös lap kerül, a turn (forduló). Ezt követi egy újabb licitkör, majd egy lap félre, és az asztalra osztják az ötödik, utolsó közös lapot, a rivert (folyó). Ezt követi az utolsó licitkör.
Ha a végére csak egy játékos marad, mert az összes többi bedobta lapjait, akkor nem kötelessége megmutatni a saját lapkombinációját, ha a végén többen maradnak, terítés következik (showdown) és az erősebb kézzel rendelkező játékos nyeri el a kasszát.

Épp ezért a fejlesztők megtoldották a dolgot a kávézós dologgal, mely egy amolyan virtuális közösségi helyiség, ahol a szúdokú mellett pasziánszt és pókert is játszhatunk. A kávézóban ülve emberünk kinézetét és ruházatát megváltozhathatjuk, ha pedig ügyesen irkáljuk be a számokat, jutalmakat kapunk és ezzel párhuzamosan lépkedünk előre a ranglistán. Jó program tehát a Cafe Sudoku, de pont annyira, mint az összes többi — én ezért a kávézós dologért nem adnék ki több ezer forintot.

Ha már Cafe széria, akkor nézzük meg a pókeres (Cafe Hold'Em Poker) és pasziánszos (Cafe Solirate 12pack) verziót is. Előbbinél értelemszerűen kicsit nagyobb szerepe van a grafikának és a kezelhetőségnek, révén egyszerre akár hatan is ülhetünk a virtuális asztal körül. Persze a ranglistás és öltöztetős móka itt is megvan, csak úgy, mint a pasziánsznál, ahol egyébként 12+1 (utóbbi bónuszként megnyerhető) fajta pasziánszt játszhatunk. A kezelhetőség mindkjét programnál rendben van, a pasziánszban a kurzor automatikusan lépked a kártyák között (magyarul nem egy d-paddal irányítható egérkurzorról van szó), a póker kezelhetősége és átláthatósága is kiváló. Bár semelyik műfajnak nem vagyok rajongója, utóbbi két alkotás egyértelműen úgy tűnik, hogy jobban megéri azt a pár eurót, amit kérnek értük, hiszen a Hold'Em-ben lehetőség van online játszanunk, a pasziánsz pedig tényleg több lehetőséget kínál a megszokottnál.


Cafe Hold'Em Poker

Cafe Solitare 12pack

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés