Bemutatkozott az iPhone 8, 8 Plus és az iPhone X

A tizedik születésnapnak megadják a módját: a frissen átadott Steve Jobs Theaterben tartották az új iPhone-ok bemutatóját.

Hirdetés

Tim Cook hatalmas lelkesedéssel beszélt az elmúlt tíz év iPhone-jairól, és való igaz, hogy az Apple okosmobilja megváltoztatta a világot a kezdeti években. Az utóbbi generációk esetén mintha egy kicsit visszaesett volna az innováció, most azonban ismét megmutatják, mit tudnak. Elsőként az iPhone 8 és 8 Plus eszközökről beszéltek, a hasonló bemutatókról már ismert Phil Schiller lépett a színpadra.

Természetesen rendkívül büszkék a tízéves eszközre
Természetesen rendkívül büszkék a tízéves eszközre [+]

Megváltozott a külső, masszívabb lett az alumínium ház, ám a hátlap az előlaphoz hasonlóan üveg borítást kapott. Változatlan a kijelzőméret, 5,5 hüvelykes a nagy, 4,7 hüvelykes a kicsi. A kijelző kapcsán jobb színhelyességet említettek és természetesen megmaradt a 3D Touch is, a felbontások változatlanok. Rendszerchip szempontjából az A11 Bionicot mutatták be, ez a hatmagos (két erős, négy energiatakarékos) processzorral szerelt megoldás 25%-kal gyorsabb az előd A10-nél, grafikus szempontból pedig még komolyabb az ugrás, 30%-os.

Az iPhone 8 és 8 Plus hozza az éves kötelezőt
Az iPhone 8 és 8 Plus hozza az éves kötelezőt [+]

A képfeldolgozó processzor legújabb funkciója a hardveres zajszűrés, a 12 megapixeles kamera egyébként új szenzort kapott, és van bennük optikai képstabilizálás is. Szintén reszelgettek a gyenge fényviszonyok közötti fókuszáláson és sokkal mélyebb színeket ígérnek. A Portrait Lightning funkció egy béta állapotban lévő portré mód, ami kizárólag az iPhone 8 Plusszal jön, hiszen a dupla kamera adatait dolgozza össze, és jóval többnek állítják, mint egy egyszerű filteres megoldás. Fejlődött a videórögzítés is, 4K mellett 60 fps érhető el, a 240 fps-es slo-mo pedig mostantól 1080p-ben használható. A kamera AR-képes, nem mellesleg ehhez fejlesztettek a giroszkópon és a képfeldolgozó algoritmuson is.

Változatlanul maradtak a méretek is
Változatlanul maradtak a méretek is [+]

Frissítettek a vezeték nélküli képességeken, elsőként a Qi-töltést mutatták be: az évek óta futó szabvány most igazán nagy löketet kaphat, örömteli, hogy az Apple is a jól bevált szabványt választotta. Emellett megérkezett az LTE-A és az 5.0-s Bluetooth. 64 GB-os a belépőmodell, a sima 8-as 699, a 8 Plus pedig 799 dollárért válik elérhetővé Amerikában, szeptember 22-étől. De van itt még egy dolog!

Van még ott, ahonnan ezek jöttek!
Van még ott, ahonnan ezek jöttek! [+]

Ahogy azt várni lehetett, nem a 8 és a 8 Plus igazán nagy dobás, hanem az iPhone X, amit angolul egyébként iPhone Tennek kell mondani. Tim Cook abszolút jövőbeli, végtelenségig előremutató eszköznek nevezte az évfordulós újdonságot. Elsőként a Super Retina kijelzőről beszéltek: az 5,8 hüvelykes, 1125 x 2436 pixeles (tehát 458 ppi-s) panel az iPhone-ok történetében először OLED technológiát kapott, természetesen a HDR10, Dolby Vision és True Tone varázsszavak is elhangzottak. A kijelző szinte a teljes előlapot kitölti, így home gomb nincs, a megjelenítőhöz kell érnünk az ébresztéshez, az egykori billentyű funkcióit pedig gesztusvezérléssel érhetjük el. Az azonnali alkalmazásváltást például balra-jobbra csúsztatással.

Az 5,8 hüvelykes kijelző tényleg uralja az előlapot
Az 5,8 hüvelykes kijelző tényleg uralja az előlapot [+]

Nem építették kijelzőbe az ujjlenyomat-olvasót, Touch ID helyett az arcfelismerést takaró Face ID-t mutatták be. A hagyományos előlapi kamera mellett infravörös kamera segíti a tulajdonos felismerését. A Touch ID elméletileg 50 000-ből egyszer hibázott, a Face ID esetén ez 1 000 000 az egyhez. Ugyanúgy működik a készülék feloldásához, az App Store-azonosításhoz és egyéb Apple Pay-vásárlásokhoz egyaránt, gyakorlatilag mindenre használhatjuk, amire korábban az ujjlenyomatunkat.

Hátul sincs ujjlenyomat-olvasó
Hátul sincs ujjlenyomat-olvasó [+]

A True Depth fantázinanevű dupla kamerarendszer kapcsán is fejlesztettek. Mindkettő kapott optikai képstabilizálást, valamint nagyobb és gyorsabban működő szenzorokat. A nagyobb fényerejű kamera f/1,8-as apertúrájú, a másik, telefotó lencse pedig f/2,4-es. Megérkeztek a portrészelfik, a négy ledből álló hátlapi vaku kétszer egyenletesebb fényt ad az elődöknél.

Az AirPower töltő egyszerre képes mindet tölteni, jövőre jelenik meg
Az AirPower töltő egyszerre képes mindet tölteni, jövőre jelenik meg [+]

Hardveres és adatkapcsolati téren ugyanannyit tud az iPhone X, mint a 8 és 8 Plus, ennek megfelelően van Qi-töltés, LTE-A és Bluetooth 5.0 is, viszont az üzemidő állítólag itt a legjobb, az iPhone 7-hez képest 2 órával többet fog bírni a tízes. A vezeték nélküli töltés kapcsán még megemlítették az AirPower-t, ami az Apple saját töltőpadja: nem csak az iPhone-t képes tölteni, hanem az Apple Watch 3-at és egy megfelelő töltőkapszula vásárlása után az AirPods-okat is. 64 és 256 GB-os változatok jönnek az iPhone X-ből. 999 dollártól, azaz alsó hangon 256 000 forinttól indul az értékesítés Amerikában, az első vásárlók várhatóan november 3-án vehetik át a telefont.

Megérkeztek a hivatalos magyarországi árak is, íme:

iPhone 8 64 GB – 264 990 Ft

iPhone 8 256 GB – 321 990 Ft

iPhone 8 Plus 64 GB – 303 990 Ft

iPhone 8 Plus 256 GB – 360 990 Ft

iPhone X 64 GB – 379 990 Ft

iPhone X 256 GB – 436 990 Ft

Azóta történt

Előzmények

  • Ezek az iPhone 8 új funkciói

    A Bloomberg egybegyűjtötte, mit hozhat a radikális újításnak ígérkező, OLED paneles iPhone

  • Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

    Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

  • Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

    Az Apple soha nem látott méretű iPhone-t dobott piacra, hogy saját pályáján verje meg a Samsungot. Megváltozott formavilág, új iOS, fejlesztett kamera... elég ez a sikerhez?

Hirdetés