2018. november 19., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Sony Xperia tipo - eltiporja a konkurenciát?

A Sony Xperia tipo személyében egy újabb kicsi és kellemes árfekvésű modellt ismerhetünk meg, jó akkuval, rossz kamerával.

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikáció terén teljesen átlagos felhozatallal virít a masina. A manapság már elvártként kezelt, internetmegosztásra képes, valamint 802.11b/g/n szabványt támogató WiFi modul a tipóban is megtalálható, de nem hiányozhat a 2.1-es verziószámú, A2DP-t támogató Bluetooth sem. NFC nincs, van viszont beépített GPS egységünk, mely mobilforgalmat generálva gyorsan és pontosan pozicionál. Mobiladatkommunikáció esetén maximum 7,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebesség engedélyezett. Hívás esetén a hangminőség kiváló, szépen is tisztán hallja mindkét fél a másikat. A tipo USB kapcsolaton keresztül háttértárként is használható, valamint ilyenkor áramot is táplál magába a kütyü.

Sony Xperia tipo screen shot Sony Xperia tipo screen shot

A jó optimalizáltságot a böngésző is kiválóan szemlélteti, mivel hiába a kicsit gyengécske hardver, a netezés nagyon jó felhasználói élményt képes nyújtani. A honlapok betöltési sebessége gyors, s ha ez megtörtént, a görgetés rendkívül folyamatos és akadásmentes, melyért nagy piros pont jár a Sony-nak. A szöveg tördelése is sebesen zajlik, a kétujjas nagyítás pedig szintén hiba nélkül működik. Flash támogatás a hardver miatt nincs, de túl sok értelme amúgy sem nagyon lenne ezen a telefonon.

Sony Xperia tipo
[+]

A beépített (ám cserélhető) energiaforrás 1500 milliamperórás teljesítménnyel bír, amely mindenképpen örvendetes dolog, hiszen számos, nagyobb méretű és felbontású kijelzővel rendelkező telefonnál láttunk hasonló kapacitást. Az akkumulátor nem is fog egyáltalán cserben hagyni, ezt a hardvert és megjelenítőt normál használat mellett két napig könnyedén életben képes tartani, gyengébb felhasználás esetén pedig akár a három nap sem kizárt. A gyári adatok szerint egyébként a zenelejátszást 30 óráig képes művelni a tipó, a beszélgetéseket kell egyedül egy kicsit rövidebbre nyújtani.

Sony Xperia tipo
[+]

Értékelés: Sony Xperia tipo
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 5 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 4 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

A Sony Xperia tipo az Xperia sorozat legkisebb és kvázi leggyengébb tagja, ám ettől függetlenül nagyon pozitív csalódást nyújt. Adott ugyanis egy alsó kategóriás hardver, amely viszont éppen annyira erős, hogy a japán gyártó eleve Ice Cream Sandwich operációs rendszerrel dobhassa piacra, így megörvendeztetve a leendő vásárlókat. Ezen kívül a cserélhető, s nagy kapacitású akkumulátor sem hagy cserben, a belső háttértár bővíthető, az optimalizáltságra pedig egyáltalán nem lehet panaszunk. Egyetlen nagy hátránya a kamera, mely az eddigi leggyengébb Sony modul, ám ebben a kategóriában egyelőre nem is fogunk látni HD kamerákat a közeljövőben. A tipo ára egyébként kártyafüggetlenul 44 ezer magyar forint körül mozog, s ráadásul szolgáltatói kínálatban ennél olcsóbb konstrukciókban is megtalálható. Ha a hasonló hardverrel felszerelt telefonokat nézzük, akkor konkurensként a több tízezer forinttal drágább HTC One V, a hasonló áron kapható ZTE Kis, vagy a kicsit olcsóbb (viszont csak 256 MB RAMmal rendelkező) Huawei Ascend Y200 említhető. Utóbbiak azonban valószínűleg nem kapnak ICS frissítést, valamint egy Sony support minden bizonnyal meggyőzőbb tud lenni. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy jó ár/érték aránnyal rendelkező készülék a tipo, sőt, az emlíett szolgáltatói kínálat esetén kártyás csomagban már 33 ezer forinttól magunkénak mondhatjuk, ami viszont nagyon erősen ajánlottá teszi mindazoknak, akiknek nem elsődleges szempont a jó kamera, viszont ettől függetlenül sokoldalú, olcsó és minőségi androidos telefont keresnek.

Sony Xperia tipo

Legendd

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia Neo L - az egyetlen egymagos

  A Sony Xperia Neo L az Xperia PLAY külsejére hajaz, megkapta a szokásos Sony kezelőfelületet, de kissé elszúrták az árazását.

 • Sony Xperia Go - futott még

  Az Xperia Active utódjának tekinthető készülék hardveresen nagyot nőtt, ám a kijelző és az operációs rendszer tekintetében nincs előrelépés.

 • Sony Xperia Ion - ionágyú

  A Sony Xperia sorozatának legnagyobb modellje HD kijelzőt, 12 megapixeles kamerát és bővíthető tárhelyet is kapott, méghozzá egy igazán impozáns házba csomagolva

 • Sony Xperia sola - kezeket a magasba

  Az Xperia sorozat legújabb tagjában debütált a Floating touch technológia, mellyel a készülék elvileg érintés nélkül is vezérelhető. Elvileg.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.