Hirdetés

Sony Xperia sola - kezeket a magasba

Hirdetés

Bevezető, Floating touch, tartozékok

Úgy tűnik, a Sony az Ericsson nélkül sincs bajban, a japán gyártó ezerrel támadja a felső- és a középkategóriát. Az Xperia S március óta ül a pixelsűrűség-trónon, a fém házba csomagolt Xperia P mellett az igen jó ár-érték arányú Xperia U is ott van a szeren. Nemrég pedig szerkesztőségünkbe érkezett az Xperia sorozat legújabb tagja, az érintések nélkül is vezérelhető, Floating touch-csal felvértezett Xperia sola. Az előzetes hírek alapján egy előremutató technológiával van dolgunk, így természetes, hogy nagyon vártuk a készülék érkezését.

Sony Xperia sola
[+]

Kicsit viszont furcsa számunkra, hogy egy 85 ezer forintot kóstáló telefonon miért nem Android 4.0 fut, melyet az ár mellett egyébként a kétmagos processzor megléte is indokolna. A Sony ilyen szempontból érdekesen csinálja a dolgot: míg a HTC és az LG idén az Optimus L3 kivételével mindenre (még a 800 MHz órajelű processzorral szerelt Optimus L5-re is) Ice Cream Sandwich operációs rendszert pakol, a japán gyártó ezt még a csúcsmodellek esetén sem teszi meg, egyelőre az egyáltalán nem olcsó Xperia S és Xperia P sem fagyizik a nyári hőségben. Persze ez a jelenség nem csupán a Sony sajátja, sajnos jó pár további gyártó folyamodik a Gingerbread használatához a középkategóriában.

Sony Xperia sola
[+]

A Sony az Xperia sola telefonban alkalmazta először az úgynevezett Floating touch technológiát, mely a marketingszöveg alapján alkalmassá teszi a telefont az érintés nélküli vezérlésre. A módszer tehát adott, ám ha valaki Kinect-szerű élményt várna, sajnos ki kell, hogy ábrándítsuk, jelenleg mindössze két felettébb haszontalan funkció használja ki az egyébként jól működő megoldást. A böngészőben az ujjunkat a linkek fölé emelve a szoftver kiemeli azokat (ám nem nyitja meg), illetve az alapértelmezett élő háttérkép is reagál az ujjunk közelségére. Az állunkat azért nem kerestük a padlón, a Sony pedig egy óriási ziccert hagyott ki ezzel; néhány igen egyszerű, a Floating touch-ra épülő vezérlési lehetőség nagyot tudott volna ütni. Persze techdemónak vagy úgynevezett proof of conceptnek jó volt a sola, ám ez nem fogja meghatni a potenciális vásárlókat.

A telefon egy aprónak nem mondható dobozban érkezett, mely magán hordozta a Sony telefonok csomagolására jellemző stílusjegyeket. Kicsomagolás után néhány kézikönyvet, egy töltőt, egy microUSB-kábelt, két NFC-taget, egy microSIM-kártyához használatos SIM-adaptert és egy sztereó headsetet találunk. A füles közepes minőségű, a masszív hangerő mellett a magas- és mély tartomány is felfedezhető, ám utóbbi kettőből elkélne még egy adag.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia U - a kis herceg

  Az új Xperia család legkisebb tagja a 3,5 hüvelykes kijelzővel szerelt U, mely úgy néz ki, mint nagyobb testvérei. Kellemes.

 • Sony Xperia P - fémtestvér

  Az Xperia S kistestvére spéci kijelzővel és alumínium borítással érkezik a boltok polcaira, árban viszont még kissé húzós.

 • Sony Xperia S - rögtön a csúcsra

  Új néven, de a régi termékcsaláddal támad a Sony. Az első készülék a csúcskategóriában próbál szerencsét és jó esélyekkel indul harcba.

Hirdetés