Samsung Gear VR (SM-R322) bemutató

Hirdetés

Belépés a virtuális valóságba, összegzés

Ha mindenen túljutottunk, és magunkra vettük a virtuális valóságot, akkor hirtelen tényleg egy másik világban érezzük magunkat. Egy rövid tutorial után egy hatalmas teremben ülünk, ahol persze alaposan körülnézünk: ahogy forgatjuk a fejünket, úgy tudunk körülnézni, természetesen így van ez mindenhol, ez adja az egész jelenség varázsát, ha pedig egy Bluetooth fejhallgató is van a fejünkön, akkor még teljesebb az élmény. A főmenü változatlan, az előre letöltött tartalmak közül válogathatunk, amerre „nézünk" (a szemünket nyilván nem figyeli, csak a fejünk mozgatására reagál), ott a kurzor, a szemüveg oldalán lévő érintőgombbal pedig kiválaszthatjuk a menüpontot.

Elég sok lehetőséget kínál már az eszköz, tartalmi szempontból ez a néhány hónap is komoly előrelépést hozott magával. Az alapvető dolgok továbbra is megvannak, nézhetjük a hagyományos videóinkat valódinak tűnő mozitermekben, kis számban vannak VR-specifikus filmek is, de ezek csak afféle technológiai demonstrációként életképesek, hiszen ki akarna egy egész estés filmet úgy végignézni, hogy állandóan forgatja a fejét. Vannak alkalmazások is, például egy sima böngésző, illetve a manapság már itthon is elérhető Netflix, de van egy olyan program is, aminek segítségével egy virtuális luxusautó-szalonba látogathatunk el, és ülhetjük végig a legmenőbb és legdrágább kocsikat, még ha a bőrillatot nem is érezzük bennük.

Samsung Gear VR (SM-R322) bemutató
Így néz ki egy képernyőfotó, ha VR-t használunk! [+]

Aztán ott vannak még a játékok is, az űrhajós és karikadobálós alkotások továbbra is megunhatatlanok, de bowlingozni és Temple Runozni is nagyon jó vele, egy kontrollerrel pedig biztosan még jobbak lennének a VR-játékok. A gyártó továbbá kiemeli, hogy a Gear VR hosszútávon nem csak egy szórakoztatóeszköz kíván lenni, hanem azt is szeretnék elérni, hogy az edukációs lehetőségek is megnyíljanak a technológia előtt, ez pedig nem csak a hagyományos földrajz- és történelemoktatásban lehetne hasznos, hanem elvileg segíthet azoknak az embereknek is, akik tériszonnyal, vagy a társasági megnyilvánulástól való félelemmel küszködnek.

Samsung Gear VR (SM-R322) bemutató
[+]

A Samsung Gear VR továbbra is egy remek érdekesség, de már nem egy méregdrága, nehezen elérhető kütyü, hanem itthon is megvásárolható, 40 000 forint alatti ára pedig tényleg meglepő az alapján, hogy ezeknek az új technológiáknak mennyire lassan szokott lecsúszni az áruk. A teljes képhez azért érdemes figyelembe venni, hogy az elérhető alkalmazások java része fizetős, viszont nem horrorisztikusan drágák a szoftverek hozzá. A túlhevülési és teljesítményvesztési problémák javultak, de ez elsősorban nem az új szemüvegnek, hanem a mobilokban lévő modernebb lapkáknak köszönhető, az összeszerelés minősége viszont érezhetően jobb lett, tökéletesen pattan helyére a mobil és a szem körül pihenő szivacs is sokkal kényelmesebb, ráadásul időtállónak is ígérkezik. A Galaxy S6 akkumulátora nagyjából 70-80 percet bír ki egyszerre, ha játszunk, vagy egyéb erőforrás-igényes dolgot csinálunk tartósan, ez az érték persze készülékenként eltérhet. A virtuális valóság veszélyei tehát továbbra is fennállnak, ezzel a problémával pedig egyre többen fognak találkozni, ahogy a gyártók egymás után kínálják majd a megoldásaikat egyre elérhetőbb áron, viszont ezért nem a Gear VR okolható, ez ugyanis csak egy jól összehozott, hordozható virtuális valóság szemüveg, amit mindenképpen érdemes kipróbálni, csak túlzásokba nem szabad esni. Tetszett!

Samsung Gear VR (SM-R322)

szentkuti11

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés