Hirdetés

Samsung Gear IconX - okosodó fülhallgató

A borsos árú kiegészítő nem csak azért különleges, mert egy teljesen vezeték nélküli in-ear, hanem pulzusmérő és zajszűrő mikrofon is került bele.

Bevezető, tartozékok

A ténylegesen vezeték nélküli in-ear fülhallgatók eddig aligha voltak megtalálhatók a piacon, és nem is voltak kimondottan elterjedtek, nem valószínű, hogy az Earin, vagy éppen a Bragi Dash túl sok embernek lenne ismerős. Mindazonáltal már az év elején is úgy tűnt, hogy szép lassan bekerül a köztudatba ez a termékkategória, a barcelonai MWC-n már a hazánkba visszatérő Motorola standjánál is láttunk ilyen megoldást, nem kizárt, hogy a jack csatlakozót a telefonjáról hamarosan eltüntető Apple is készül hasonló fülallgatóval, illetve a Samsung is bemutatta vonatkozó termékét, tesztasztalunkra most ez utóbbi, a Gear IconX került.

A kis kapszulában rejtőzködnek a töltés alatt álló fülhallgatók.
A kis kapszulában rejtőzködnek a töltés alatt álló fülhallgatók. [+]

A Samsung esetén sok mindenről árulkodik a névválasztás, és az, hogy ez nem egy Level-szériás termék, hanem egy Gear, az pontosan arról tájékoztat minket, hogy ezt a gyártó jóval többnek gondolja egy fülhallgatónál, és tulajdonképpen több is: a fülbe helyezhető kütyü zajszűrős headsetként, aktivitás- és pulzusmérőként, illetve médialejátszóként funkcionál, és ha belegondolunk, hogy touchpad is került rá, van benne akkumulátor, belső tároló, kommunikációs egység és még valami hangkeltő is, akkor máris konstatálhatjuk, hogy megdöbbentően kis méretű házba sikerült bepréselni az IconX-et: viszonyításképpen egy kábeles, többarmatúrás fülhallgató szinte biztosan nagyobb nála, egy Shure SE846-nál jóval kisebb a Samsung, a JH Audio Angie-hez képest pedig szinte észre sem lehet venni, annyira aprócska.

Fülhallgatónak nem kimondottan kicsi, de ha belegondolunk, mennyi minden van benne, akkor máris aprónak tűnik.
Fülhallgatónak nem kimondottan kicsi, de ha belegondolunk, mennyi minden van benne, akkor máris aprónak tűnik. [+]

Villámgyorsan ki is bontottuk a fehér, tesztelői dobozt, amikor megérkezett a szerkesztőségbe. A csomagolás még nem a végleges, viszont a termék és a tartozékai már azok: a sötétszürke kapszulában ott pihent a fülhallgató, amihez háromféle szilikon fülhorog és illeszték jár, a hagyományos microUSB kábelen kívül pedig kapunk hozzá egy microUSB apa -> USB anya átalakítót a telefon és a fülhallgató közötti kábeles adatmozgatáshoz.

Hirdetés

Külső, használat, extra funkciók

Nem kevés mérnöki munka lehetett ezt a rengeteg komponenst ilyen kis helyre összelogikázni, emellett kimondottan meglepő, hogy a két darab, egyenként 26,4 x 26 x 18,9 milliméteres, fröccsenésálló egység össztömege 12 gramm, ami alig több, mint a hagyományos kialakítású, vezetékes fülhallgatók hasonló adata. Azzal természetesen elég sok idő el tud menni, míg az ember mindkét fülére megtalálja a megfelelő méretű gumiharangot és fülhorgot (ez utóbbit a Samsung egyébként szárnyfeltétnek hívja), utána azonban tényleg alig lehet észrevenni, hogy benn van, az izolációja pedig átlagon felüli. A driverről sajnos nem sokat árult el a gyártó, mindösszesen annyit lehet tudni róla, hogy 16 ohm impedanciájú, 20 és 20000 Hz közti a frekvenciaátvitele és 89,5 dB körüli érzékenységet mutat 1 mW teljesítmény mellett.

A kütyü alapesetben a kapszulájában van, és ha épp szüksége van rá, akkor töltődik, a burkolaton kis ledek jelzik, hogy éppen hogy áll a fülhallgatók töltöttsége: ha tölt, akkor piros, ha kész a töltés, akkor pár percig zöld, majd fogyasztácsökkentési okokból elalszik. Ha kivesszük a fülhallgatót a tokjából, majd behelyezzük, azt hanggal jelzi nekünk és láthatóvá válik Bluetooth-on, ilyenkor tudunk rákapcsolódni. Ha 10 másodpercnél hosszabb időre vesszük ki a fülünkből, akkor először leállítja a zenét, majd pár perc múlva ki is kapcsol.

Kiválaszthatjuk, hogy mely alkalmazások értesítéseit szeretnénk hallani az IconX-en. Kiválaszthatjuk, hogy mely alkalmazások értesítéseit szeretnénk hallani az IconX-en.
Kiválaszthatjuk, hogy mely alkalmazások értesítéseit szeretnénk hallani az IconX-en. [+]

A csatlakozás létrejötte után ki kell választanunk a fő fülhallgatót, amin az értesítéseket szeretnénk hallani, és amin keresztül a hívásainkat intézzük, a fülhallgató külső oldalán lévő touchpad azonban mindkét oldalon használható, szimpla érintésre szüneteltethetjük vagy indíthatjuk el a számot, dupla koppintással léphetünk előre a zenék között vagy vehetjük fel a bejövő hívást, ha háromszor bökünk rá egymás után, akkor pedig visszaugrik egy számot.

Forrást is a mobilos alkalmazáson keresztül válthatunk. Forrást is a mobilos alkalmazáson keresztül válthatunk.
Forrást is a mobilos alkalmazáson keresztül válthatunk. [+]

A hívást az érintőfelületen tartott ujjal tudjuk elutasítani, az eszköz hangerejét pedig ujjunk fel-, illetve lefelé történő csúsztatásával tudjuk állítani. Túlzás lenne azt mondani, hogy ez a megoldás jelenleg tökéletes, főleg a swipe-olást nem tudja jól lekezelni, gyakran veszi szimpla érintésnek, így amikor az ember teheti, reflexből előveszi a mobilt, hogy hangerőt állítson, amire a hangerő-kiegyenlítés hiánya miatt aránylag sűrűn kerül sor.

Tölteni a kis kapszulát tudjuk, az USB-csatlakozást is ezen keresztül valósíthatjuk meg.
Tölteni a kis kapszulát tudjuk, az USB-csatlakozást is ezen keresztül valósíthatjuk meg. [+]

A Samsung Gear alkalmazásban láthatjuk, hogy a fülhallgató 3,5 gigabájtos tárolóján épp milyen zenék vannak, veszteségmentes formátumokat nem támogat a kütyü belső tárolóról keresztül, de ezeken kívül gyakorlatilag mindent ismer, és telefon kapcsolódása nélkül is tudja ezeket játszani. Az adatátvitelt csak microUSB kábellel oldhatjuk meg, viszont mobilról és asztali gépről is. A fülhallgató egyik legérdekesebb funkcióját, a pulzusmérést sajnos semmilyen mobillal nem tudtuk kipróbálni, az S Health regionális gondokra hivatkozott és az S7 Edge esetén a hátlapi érzékelőt ajánlotta fel helyette, de mire a hazai boltok polcaira kerül az IconX, ez a probléma szinte biztosan megoldódik.

Hangminőség, összegzés

Bizonyára sokakban megfogalmazódott már a kérdés, hogy egy ennyire sokrétű funkcionalitással rendelkező eszköz vajon milyen hangminőséget tud képviselni, és az eredmény engem pozitívan meglepett: bár a Samsung nem árulja el, hogy pontosan milyen és mekkora meghajtó dolgozik a fülesekben, az gyakorlatilag biztos, hogy egy szimpla dinamikus meghajtó került bele, méghozzá nem is túl nagy, ahogy az a vetőcső átmérőjéből sejthető. A mindennapi tesztelgetés során az tűnik fel nagyon, hogy a megszokottnál jóval szűkebb a tér, és a szeparáció sincs éppen csúcsra járatva, ez persze érthető, látszik is a kialakításon, hogy jóval közelebb van a hangkeltő a hallószerveinkhez, mint az ideális lenne. Ugyanakkor a hangtartományok egyensúlyára nem lehet nagy panasz, populárisan V-karakter, de korántsem bántó módon.

Fülkagyló-üregbe támaszkodó szilikon pántból és hagyományos illesztékből is többféle van hozzá.
Fülkagyló-üregbe támaszkodó szilikon pántból és hagyományos illesztékből is többféle van hozzá. [+]

Szerencsére még driver flex-jelenséggel sem találkozunk, viszont az illesztékek szempontjából rá leszünk szorulva a gyári készletre, hiába próbáltuk helyettesíteni, a hagyományos gumiharangok túl rövidek hozzá, ha ráerőltetjük, akkor pedig a fülhorogként működő szilikon pántok nem fognak passzolni, kényelmetlen lesz a használat. A basszusok ütnek rendesen, ha jól tettük be a fülest, viszont 10 kHz-es tartomány felett már nagyon halványak a magasak, részben emiatt tompának érződik az egész hangzásvilág. Equalizer nincs az alkalmazásban, csak a telefonban lévő hangszínszabályzóra támaszkodhatunk, ez viszont nem is baj.

Regionális problémák miatt a pulzusmérést nem tudtuk kipróbálni. Regionális problémák miatt a pulzusmérést nem tudtuk kipróbálni.
Regionális problémák miatt a pulzusmérést nem tudtuk kipróbálni. [+]

Az üzemidővel nem lehetünk teljesen elégedettek: a fülhallgatókba 47 mAh kapacitású telep került, ez nagyságrendileg 1-2 órás üzemidőt jelent, aki egyhuzamban ennél sokkal többet szokott zenélni, annak nem biztos, hogy az IconX a jó választás, viszont ha egy kis pihenőt hagyunk a fülünknek néha, – ami egyébként ajánlott is – akkor 10-15 perc alatt bárhol fel tudjuk tölteni a 315 mAh kapacitású akkumulátorral ellátott tok segítségével a füleseket. Ha a fülhallgatón lévő tartalmat hallgatjuk, akkor körülbelül 3 órás periódusokra számíthatunk.

...és a cikk végére fel is töltött a fülhallgatók akkumuluátora.
...és a cikk végére fel is töltött a fülhallgatók akkumuluátora. [+]

Összegzésként azt mondhatjuk el, ami az első termékek kapcsán általában borítékolható: vannak benne nagyon jó ötletek, némi fejlesztés után jövője is lehet a dolognak, de jelenlegi állapotában még korántsem tökéletes. A kütyüre került touchpad érzékenysége nem éppen ideális, gyakran mást érzékel, mint amit próbálunk vele megértetni. Jelenleg nem működik a pulzusmérés, így az aktivitáskövető funkciókat nem tudtuk tesztelni, a fülesben lévő dinamikus meghajtó pedig egészen a vetőcső végéhez került, így eléggé összenyomja a teret, ráadásul nem is túl nagy, ami főleg a magasak hiányában csúcsosodik ki. Az ára elég borsos, ha a 75 000 forintos ajánlott fogyasztói árat vesszük figyelembe, akkor napokig lehetne sorolni azokat a headseteket, amik jobban szólnak nála, viszont azok nem teljesen vezeték nélküliek, nincs bennük belső tároló, érintőpanel, nem működnek önálló zenelejátszóként, nem került rájuk pulzusmérő vagy éppen hiányzik belőlük a fröccsenésállóság. Ez egy nagyon drága, új és különleges kütyü, ennek megfelelően kell kezelni, viszont nekünk a koncepció Tetszett!

Samsung Gear IconX

szentkuti11

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Samsung Gear IconX
 Samsung Gear IconX Általános
Technológia Bluetooth 4.1 (LE) + önálló zenelejátszás
Méret (kapszula) 92 x 35,3 x 30,3 milliméter
Méret (fülhallgató) 26,4 x 26 x 18,9 milliméter
Tömeg (kompletten) 64 gramm
Tömeg (fülhallgatók együtt) 12 gramm
Színvariációk fekete, fehér, kék
Hardver
SoC típusa n/a
Impedancia 16 ohm
Érzékenység 89.5 dB ± 3 dB / 1mW
Frekvenciaátvitel 20 Hz - 20 000 Hz
Mikrofon fülhallgatónként két darab
Memória
Belső tároló 4 gigabájt (ebből körülbelül 3,5 gigabájt használható fel)
Memória bővíthetősége nincs
Multimédia
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Akkumulátor kapacitása (kapszula) 315 mAh
Akkumulátor kapacitása (fülhallgató) 47 mAh
Egyebek
microUSB csatlakozó (töltéshez és adatátvitelhez)

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Gear Fit 2 - szerintem valami követ

    A Samsung első okos-fitnesz karkötő-órájának továbbfejlesztett változata érdemben csak egy, de annál lényegesebb ponton tér el elődjétől, ez pedig a beépített GPS, ami kényelmesebbé teszi a használatot.

  • Samsung Gear VR (SM-R322) bemutató

    A Samsung nagyon komolyan veszi azt az elhatározását, hogy szinte mindenki számára elérhetővé teszi a VR-t, a csúcskategóriás mobiljaikhoz készült szemüveg egyáltalán nem drága.

  • Samsung Gear S2 - egy gyűrű mind felett

    Öt perc használat és kiderül: a kijelzőt körbevevő lünettájával jó irányba mozdította el a Samsung az okosóra piacot. Vajon a Tizen OS és persze a hozzá kapcsolódó fejlesztői közösség is felnő a feladathoz?

Hirdetés