AfterShokz Trekz Titanium - fejből szól

A csontelvezetéses technológiát használó fejhallgató biztonságos zenehallgatást tesz lehetővé sportolás közben is, a kérdés csak az, hogy milyen minőségben.

Előszó, külső

Sosem hallottam korábban az AfterShokz nevű gyártóról, ami annak fényében nem is csoda, hogy nincs túl sok termékük, valószínűleg nem régen alakultak. A berlini IFA előestéjén megrendezett ShowStoppers nevű eseményen azonban úgy osztogatták a Trekz Titanium névre hallgató csúcsmodelljüket az újságíróknak, mintha ez kötelező lenne, pedig ami azt illeti, valószínűleg egy puszta emaillel is fel tudták volna kelteni a kíváncsiságomat. Tesztünk tárgya ugyanis egyike azon kevés fül- és fejhallgatónak, amelyek az úgynevezett bone conduction technológiát használják. Épp ezért ha szigorúan nézzük, nem is fül-, de még csak nem is fejhallgatók.


[+]

A magyarul csontvezetésre fordítható technológia alapvetően nem egy újdonság, hallókészülékeknél gyakran használnak efféle implantátumokat, amelyek a hangokat a csont vezetésével közvetlenül a belső fülbe továbbítják, ezzel gyakorlatilag áthidalva a külső és középfület. A nagyothallók számára sok előnyt tartogatnak az efféle implantátumok, zajos környezetben jobban hallhatnak a segítségükkel, továbbá a hangok irányának meghatározása is könnyebb feladattá válik, arról nem is beszélve, hogy a hallójárat szabadon marad, ami csökkentheti a krónikus középfülgyulladás és az allergia okozta esetleg problémákat. Minderről persze én semmit sem tudtam, és a gyártó sem úgy reklámozza a termékét, hogy az a nagyothallok számára készült; elsősorban a sportokra és a biztonságra helyezik a hangsúlyt, a kommunikáció elsődleges üzenete, hogy a Trekz Titaniumot használók ugyanúgy hallják a környezetük zajait, mintha nem is hallgatnának zenét, ami könnyen belátható, hogy tényleg egy biztonságos dolog.


[+]

Mindez annak köszönhetően valósul meg, hogy a hangokat (azaz rezgéseket) keltő részek tényleg nem a fülkagylóba, hanem az elé, a fejünkre kell, hogy üljön, tehát a környezeti zajok érzékelhetők maradnak. Valószínűleg erre próbálja felhívni a vásárlók figyelmét a dobozban található két darab füldugó is, amiket például repülőgépen történő hosszabb utazásokhoz javasol a gyártó. Igen, be lehet dugaszolni a fülünket, mégis hallani fogjuk a zenét. Emellett egy hordozáshoz használható tasakot, egy microUSB-kábelt, valamint két darab kis gumidarabot találunk a dobozban, utóbbiak a kimondottan aprófejű tulajdonosok számára feltétlenül szükséges, de én is stabilabbnak éreztem a segítségükkel az eszköz viselését, pedig XXL-es bukósisakot hordok.


[+]

Az egyedi technológia ellenére a Trekz Titanium pont úgy néz ki, mint egy hagyományos vezeték nélkül, pántos fülhallgató. Jó minőségű, kellemes anyagokból van összerakva, az izzadtságnak ellenáll, mindössze 36 grammot nyom, tényleg kényelmesen viselhető, bár igényel némi megszokást, hogy a fejünket rezegteti ahelyett, hogy hangokat bocsátana ki. A kezelőszervek közül a multifunkcionális gomb a bal oldalra került, ezzel lehet leállítani és elindítani a zenét, fogadni és megszakítani a hívásokat. A jobb oldalon, a száron lehet hozzáférni a hangerőszabályzó gombduóhoz, amelyek kicsit furcsa helyen vannak, nem lehet egyből megtalálni őket, főleg, mert az ember véletlenül elkezdheti nyomkodni a gumiajtóval takart microUSB-csatlakozót is, ami szintén errefelé kapott helyet. A töltési idő amúgy másfél óra, amivel 6 óra folyamatos működés érhető el a gyártó szerint, mindkét szám nagyjából reális.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés