Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció

IPX8-as vízállóság, S-Pen támogatás, elöl-hátul Gorilla Glass Victus, két Dynamic AMOLED 2X kijelző: a Samsung tudta, hol kell hozzányúlni a legproduktívabb hajlítható modellhez.

Külső, mechanika, kijelzők

Ha élet-halál kérdés eldönteni, hogy épp a Z Fold2 vagy egy Z Fold3 van a kezünkben, azt javaslom, hogy a hátlappal, azon belül is a kameraszigettel kezdjünk, hiszen itt a Fold2 szögletességét felváltotta egy nyúlánkabb, kerekdedebb kialakítású öböl, ezen kívül azonban nem nagyon lesz támpontunk, a két termék szinte pontosan megegyezik külső terén. A Z Fold3 becsukva 158,2 x 67,1 x 14,4-16 milliméteres dimenziókkal bír, tehát elődjénél minimálisan alacsonyabb, keskenyebb és összességében vékonyabb lett, kinyitva 158,2 x 128,1 x 6,4 milliméteres dimenziókkal bír, nagy különbséget itt sem fogunk tapasztalni.


[+]

A 271 grammos tömeg ugyan fejlődés az elődhöz képest, de összességében továbbra sem nevezhető könnyednek vagy légiesnek, ha be van csukva, kifejezetten retró-érzetünk is lehet, ahogy egy viszonylag kis kijelzőt nézünk, közben pedig egy vaskos, keskeny, de nehéz eszközt tartunk tenyerünkben, de ha kinyitjuk, két kézzel már egészen vékony, high-tech érzés kerít birtokába, és így egyáltalán nem tűnik súlyosnak sem ugyanez a mobil.


[+]

Alumínium keretre épített szerkezetről beszélünk, a kütyü pedig kinyitva és becsukva is egyaránt merevnek, stabilan érződik, és bár az első kérdése szinte mindenkinek az, hogy ez mikor fog eltörni, összecsuklani, én biztos vagyok benne, hogy ezt csak a technológiával való magázódás mondatja az emberekből, minőségérzetre ez a cucc ugyanis nagyjából két perc alatt feledteti el az aggodalmainkat azzal kapcsolatban, hogy bármi baja lesz normál használatban. Persze, aki megnyugszik attól, hogy ezt a mobilt 200 ezer nyitás-csukásból álló tesztperiódus nyüstölte, és sem a mechanikának, sem a kijelzőnek nem lett tőle semmi baja, annak örömmel jelentette be a gyártó, hogy ez tényleg így van, ha kiszámoljuk, ez azt jelenti, hogy bő 5 éven át akár napi 100-szor is nyithatjuk/csukhatjuk, és még utána sem szabad elromlania ilyen téren.


[+]

Persze, a kezdetlegesség érzését valamelyest fenntartja, hogy becsukott állapotban a mobil két fele közt még mindig át lehet látni, hiszen bőven van hézag a zsanér környékén, és ha kinyitjuk a telefont, középen, a hajtásnál markánsan kitapintható, és szemmel látható is a hajlítás helye. Szemből nézve ez inkább egyfajta árnyékként jelentkezik, oldalról már némi torzítással is jár, Bogot ez egyáltalán nem zavarja, Bocha kolléga a falra tud mászni tőle, annyira zavarja és szúrja a szemét, én pedig valahol a két vélemény között állok, mindenesetre nem okozott problémát az együttélés vele, mert egy ekkora méretű kijelzőt aligha lehet másképp zsebre vágni, és ez a tudat mindenképp megnyugtató. Kézzel egyébként egy lanka érezhető középen, első blikkre ez furcsa érzés, sokadikra már kevésbé, és persze a One UI is úgy van kitalálva, hogy sem a menüben, sem pedig a galériában történő lapozáskor nincs szükség arra, hogy teljesen áthúzzuk egyik oldalról a másikra az ujjunkat, tehát átlagos használatban nem is feltétlenül kell rendszeresen hozzáérnünk, ha viszont grafikai munkákat csinálunk, S-Pennel írunk, akkor akár problémás is lehet pontosság szempontjából.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy Z Fold3 külső Samsung Galaxy Z Fold3 belső Samsung Galaxy Z Fold2 külső Samsung Galaxy Z Fold2 belső
Képátló 6,20 hüvelyk 7,60 hüvelyk 6,23 hüvelyk 7,60 hüvelyk
Felbontás 832 x 2268 1768 x 2208 816 x 2260 1768 x 2208
Technológia Dynamic AMOLED 2X Foldable Dynamic AMOLED 2X Super AMOLED Foldable Dynamic AMOLED 2X
Fehér fényerő 387 / 1080 nit 416 / 1035 nit 370 / 1064 nit 377 / 902 nit
Fehér fényerő (min.) 1,9 nit 1,4 nit 1,7 nit 1,7 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7022 / 6578 K + kézi 7216 / 6675 K + kézi 7228 K + kézi 7067 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Hirdetés

Ha már a belső kijelzőnél tartunk, legkomolyabb változásként a rejtett szelfikamerát lehet megemlíteni: hogy a képminőség milyen, arról majd pár oldallal később számolunk be, viszont ide kívánkozik, hogy a pixelsűrűség nem csak a panel többi részéhez képest, de úgy általánosságban is nagyon gyenge azon a felületen, ami mögött az optika van: egészen konkrétan számolni lehet a képpontokat mögötte, és a színskálát sem tudja annyira pontosan lefedni, mint a kijelző többi része, nevezhetjük ezt a Z Fold3 techdemójának, nem brutálisan nagy kompromisszum, de azért nem is a tökéletes megoldás.


[+]

Ha azt mondom, hogy a belső kijelző 7,6 hüvelykes képátlójú, akkor tulajdonképpen nem is tűnik sokkal nagyobbnak egy átlagos okostelefonnál, de ha hozzáveszem, hogy ez egy 0,8:1 (vagy ha úgy tetszik, 7,2:9) képarányú, tehát közel négyzetes panel, ami 180 cm2-es képernyőfelülettel konkrétan rádupláz arra, amit például egy iPhone 12 Pro-tulajdonos lát maga előtt, akkor egyből átértékelhető, mekkora is valójában. Nagy. Mindemellett pedig adott a Dynamic AMOLED 2X technológia, a HDR10+ támogatás, az 1768 x 2208 pixeles felbontás, az akár 1200 nites maximális fényerő (kis felületen, közvetlen napfényben) és persze a 120 Hz-es képfrissítés: erre a kijelzőre jó ránézni, de élmény rajta gépelni, dolgozni is.


[+]

Nem lehet hagyományosan értelmezni a 6,2 hüvelykes külső kijelzőt sem ebből az adatból, hiszen itt pedig egy extrém keskeny, 25:9-es panelről beszélünk, 832 x 2268 pixelen nagyon elnyújtott megjelenítés várható, és ekkora felületen bizony a gépelés nehézkes az aprócska billentyűk és a kis távolságok miatt, aki néhány szónál többet szeretne írni, az biztosan ki fogja nyitni a telefont, úgy viszont már nyilván mindkét kezünkre szükségünk lesz. Mindazonáltal a megjelenítés minősége nagyon jó, kívül szintén adott a Dynamic AMOLED 2X technológia, a 120 Hz-es képfrissítés, és bizony itt is 1000 nit feletti maximumot tudtunk mérni a fehér fényerőre, erre tehát nem lehet panasz.

[+]

A védelemről Gorilla Glass Victus gondoskodik, ami elvileg komolyabb nyomóerőnek, kisebb eséseknek is ellenáll amellett, hogy karcállóságban jeleskedik: mi nem próbáltunk kárt tenni benne, és nyilván nem is javasoljuk senkinek, hogy ilyennel próbálkozzon. Gyárilag jut egyébként egy egyszerű kis fólia is a kijelzőre és a mobil keretére, de ez nagyjából a használat második napján lesz hajszálkarcos úgy, hogy csak betettük a zsebünkbe vagy a táskánkba, szóval biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki le fogja venni róla. A belsejét viszont mindenképp hagyjuk békén, ott minden rétegnek értelme van, még ha a Z Fold2-nél elő is fordult, hogy magától le akart jönni a belső kijelzőről a fólia, itt elvileg már a kialakítás is más, mert az S-Pen miatt variálni kellett a rétegeken, a felső rétege pedig még üvegszerűbb lett fogásra, de továbbra is plasztik, csak épp jobban bírja a tollas használatot.


[+]

Nem épült be a megjelenítőkbe az ujjlenyomat-olvasó, ilyen kialakítás mellett valamelyest praktikusabb is, hogy jobb oldalt, a bekapcsológombban van külön szenzor, de persze 2D-s arcfelismerést is lehet használni a feloldáshoz, akár a belső, akár a külső kijelzőn. Szintén jobb oldalon helyezkedik el a hangerőszabályzó páros, ami nagyon közel, közvetlenül a bekapcsoló fölött van, mégis egészen jól ki lehet tapintani zsebben vagy táskában is, hiszen míg a bekapcsológomb besüllyed a házba, addig a vékony hangerőcsík kiemelkedik.


[+]

Kimondani egyszerű, megvalósítani már eggyel nehezebb az IPX8-as védelmet egy hajlítható kijelzős mobilnál, és persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy lehet valami vízálló, ami nem porálló: a Z Fold3 két fele önmagában pontosan ugyanúgy van szigetelve, mint bármilyen okostelefon, a csuklópontnál a tisztító szivacs mellett gumitömítést is alkalmaztak, hasonló szigetelést tudtak alkalmazni az átvezető szalagkábelnél is, sokkal nehezebb azonban a zsanér fogaskerekeit és a tengelyt megvédeni, ezért ezek egyrészt korrózióvédett anyagból készültek, és egy nedvességtaszító kenőanyaggal vannak bevonva. Technológiailag nagyon nagyra értékelhető fejlesztés ez, mindazonáltal mielőtt a specifikált 1,5 méter mély tiszta vízbe bevinnénk 30 percre a készüléket, azt azért mindenképpen tartsuk észben, hogy ez nem egy teljesen leszigetelt mobil, viszont ahova bejuthat a víz, ott jellemzően nem tehet benne kárt. Én mindenképpen kerülném a víz alatti videózást és a hasonló forszírozásokat, de egy párás fürdőszobába nyugodtan be lehet vinni, és egy medencés kerti partinál sem kell aggódni, hogy az asztalon rácsöpög pár csepp víz.

Ami a színeket illeti, hozzánk a konzervatív fekete (Phantom Black) érkezett tesztelésre, de létezik még belőle ezüst színű (Phantom Silver), illetve zöld (Phantom Green) változat is, a bronz árnyalat viszont egyelőre nincs rajta a kínálaton. Az előlap, illetve a belső kijelző kerete egyébként minden esetben fekete, a hátlap, a zsanér és az alumínium oldalkeret színei térnek el csak a háromféle variáns esetén.


[+]

A SIM-kártyát oldalról helyezzük bele, a hazai változatokba elvileg két darab nanoSIM megy bele, mellette eSIM-re van opciónk, hosszú idő után most már a Vodafone-nál is létező opció ez, ami mindenképpen örömteli. Tárhelybővítési lehetőség nincs, a Z Fold3 külsejéről pedig nyilván lemaradtak az olyan, túlhaladottnak gondolt külső elemek, mint a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, az infraport vagy épp az értesítési led.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni

    Apró frissítésként üdvözölhetjük a két alap S21-et, és bár van új hardver meg alapból járó 5G, az emlékezetünkben valószínűleg a töltőtlenség, a microSD-s bővíthetőség eltűnése és az AKG füles hiánya marad meg a csökkentett felbontású, 2021 eleji Galaxy eszközökből.

Hirdetés