Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól

Megmaradt az előd minden pozitív tulajdonsága, de nagyobb lett a kijelző és érkeztek új funkciók is.

Bevezető, doboz, külső

Hároméves szünet után visszatért a Galaxy Fit okoskarkötő a Samsung kínálatába, a Fit 3 pedig 24 990 forinton nagyobb kijelzővel, oldalsó gombbal és okosabb, bővebb tudású szoftverrel indokolja elődjéhez mért tízezer forintos árnövekedését. A koncepció változatlan az apró méretben való egészségkövetési és értesítésjelzési funkciók tekintetében, és ugyanígy a doboz tartalmát sem variálták meg, a csomagolás alatt egy mágneses, pogo pines csatlakozóval szerelt kis töltőbölcsőt találunk, ebbe kell a megfelelő irányba fordítva beilleszteni a karperecet a töltéshez. A töltő vége immáron USB-C, más egyéb pedig nincs a dobozban.

A doboz és tartalma
A doboz és tartalma [+]

A Fit 3 szíja cserélhető, saját csatlakozó megoldást használ a Samsung, alul egy gomb megnyomásával engednek ki a szíjat és a karkötő testét rögzítő fogak. A gyárilag mellékelt szíj passzol a Fit 3 alumínium testének színéhez, esetünkben ez az ezüst tokozás mellé fehér szíjat jelentett, de van fekete és rózsaszín modell is. A gyári szíjat csattal méretezhetjük, majd alul kell átbújtatni a hosszabbik oldalt a stabilitástért. Azzal semmi gondunk nem volt, kényelmesen ült csuklónkon, 42,9 x 28,8 x 9,9 milliméterével még alvás közben sem zavart az eszköz. A Samsung termékoldala 36,8 grammban határozza meg a karkötő tömegét, nálunk a mérleg 39 grammot mutatott, mi szíjjal együtt mértük.


[+]

A külső semmi extrát nem tartogat, a tokozás mérete vékonyabb és vastagabb csuklókhoz is passzol. Alul ott a pulzus- és SpO2-mérésre alkalmas szenzor, a bal szél üres, a jobb oldalon viszont van egy gomb és alatta egy apró lyuk, amiről feltételezhetnénk, hogy mikrofon, de nem az, hanem barométer. A gomb egyszeri nyomására visszaugrik a FreeRTOS rendszer a kezdőlapra, ami ugye a beállított számlapunk. Dupla nyomással gyors edzésindítást eszközölhetünk, öt nyomásra pedig SOS üzenetet küldhetünk. Ez gyárilag nincs bekapcsolva, nekünk kell megadnunk a közlendő egészségügyi adatainkat, a vészhelyzeti kontaktot és élesíteni a funkciót. Opció az is a véletlen SOS jelzések elkerülése érdekében, hogy 10 másodperces csúszással jelezzen a karkötő a gomb lenyomása után. Ehhez a funkcióhoz a telefon helyzetét használja a Fit 3, ami egyébként a beépített szenzorokkal önmagától is képes felismerni az esést és elküldeni a vészhelyzeti üzenetet.

Samsung Galaxy Fit 3 a kezemen
Samsung Galaxy Fit 3 a kezemen [+]

Viszont mindenhez szükség lesz telefon közelségére, ugyanis GPS, Wi-Fi vagy mobilhálózati kapcsolat sincs a Fit 3-ban. És az sem mindegy, hogy milyen telefonra csatlakozik Bluetooth 5.3-on keresztül a karkötő, mert a vészhelyzeti híváshoz One UI 6.1-es vagy frissebb Samsung Galaxy okostelefon megléte az elvárása, nem elég a Galaxy Wearable és a Samsung Health alkalmazások és megfelelő pluginek telepítése bármilyen Android 10-es vagy újabb rendszerű telefonra. De ugyanígy a kamera távirányításához is Samsung gyártmányú telefont vár el párosítottként a karkötő, iPhone-ra pedig egyszerűen nem tudtuk csatlakoztatni megfelelő alkalmazás híján.

A mágneses töltőnél maradtak a vízállóság biztosítása érdekében
A mágneses töltőnél maradtak a vízállóság biztosítása érdekében [+]

De vannak egyébként érdekes megkötések a csatlakoztatott telefon kapcsán például a számlapok esetén is, amire nem feltétlenül gondolna az ember. Egyes számlapok (világóra pl.) nem érhetők el más gyártótól származó Android telefonnal a Fit 3-on. Pedig a karkötőbe szerelt 1,6 hüvelykes AMOLED panel 256 x 402 pixellel és 16 millió színnel remek megjelenítést biztosít. Az érintési érzékenység remek, van lehetőség AoD-t kapcsolni edzésen kívül is, éjszakára pedig az alvás móddal teljesen kikapcsol a panel. Elrejtettek valahol a mérnökök egy környezeti fényérzékelőt is, így van adaptív fényerőállítás, aminél maximum másodperces csúszást tapasztaltunk a fényerő emelésében vagy csökkentésében.


[+]

Automatikusan ébred csuklóemelésre a pánt, de érintéssel vagy gombnyomással is felkelthetjük a panelt. A telefonon használt rutinokat átveszi, így a ne zavarjanak, mozi, vezetés, egyéb beállításunkhoz automatikusan alkalmazkodik majd a karkötőnk is. A kijelző ébredés utáni bekapcsolva maradásának ideje állítható (4-7-10-15-30 másodperc), amikor töltőn van, jelzi az aktuális töltöttséget. Az AoD olyan szempontból ügyes, hogy azonnal kikapcsol, amint lekerül a csuklónkról a pánt, viszont használata így is jelentősen meríti tapasztalataink szerint a 208 mAh-s akkumulátort. Egyetlen panaszunk talán a 30 Hz-es kijelzőre vonatkozhat, amin az animációk mozgása darabosabb, mint mondjuk a Xiaomi Band 8-ba szerelt 60 Hz-es panelen. De az örömteli, hogy a Galaxy Fit 2-vel ellentétben a vizes módot (amikor a kijelző zárolja az érintésérzékenységét) már nem úgy kell kikapcsolni, hogy egy ikont húzunk fel-le, hanem a gomb egyértelmű benyomásával. Ebből már ki lehetett következtetni, hogy a Fit 3 bírja a vizet, 5 ATM és IP68 minősítése van, a szoftver pedig kültéri és beltéri medencés úszás rögzítéséhez is rendelkezik megfelelő sportmóddal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés