Hirdetés

Samsung Galaxy Buds FE - rajongok és jajongok

Kicsi, könnyű, kényelmes, jól szól, nem drága és más Galaxy cuccok mellett még egész okos is.

Bevezető, doboz, külső

Hosszú évek óta fejleszt és gyárt a Samsung TWS fülhallgatókat, ezek hol jobban, hol rosszabbul sikerültek. Az IconX utóbbi kategóriába tartozott, gyermekbetegségektől szenvedtek azok a modellek, a Galaxy Buds viszont ezekre építve kifejezetten jól indított. Ennek már négy éve, azóta készült Pro változat, aztán az érdekes kialakítású, de sokaknak pont emiatt kifejezetten kényelmes viseletű Live, Buds 2, aztán abból is Pro, meg volt Plus modell is, most pedig itt a Galaxy Buds FE, amit valószínűleg imádni fognak azok, akiknek a Galaxy Buds Plus ült meg legkényelmesebben a fülében. A lekerekített dizájn helyett ugyanis visszatért az FE-vel a kissé szögletesebb, illetve újra itt vannak a cserélhető szilikonharangok mellett a cserélhető szilikon támasztékok is stabilabb viseletet biztosítva.

A Samsung Galaxy Buds FE doboza és annak tartalma
A Samsung Galaxy Buds FE doboza és annak tartalma [+]

Az egyszerű fehér dobozban mindezt meg is kapjuk. Szilikon gumiharangból összesen három párt, támasztékból pedig kettő párt ad a Samsung. Mellettük természetesen ott a fülhallgató és a hordozó/töltő bölcső is a csomagban, benne a két fülhallgatóval és egy mindkét végén USB-C kábel a hordozó töltéséhez. A hozzánk eljuttatott fényes fehér bölcső hevesen gyűjti a mikrokarcokat, ez a tokra rakott tokkal (tok2) orvosolható, a vezeték nélküli töltés hiányát viszont nem fogjuk tudni pótolni, marad a kábeles utántöltés. A Galaxy Buds FE bevezetési ára 39 990 forint, így elfogadható, hogy kimaradt a Qi tekercs a bölcsőből, ami a drágább modelleknél megvan. A tok beépített akkumulátora 479 mAh-s, a fülhallgatók pedig egy-egy 60 mAh-s teleppel vannak ellátva.


[+]

De az tagadhatatlan, hogy elfért volna az 5 x 5 x 2,8 cm-es bölcsőben, hisz annak mérete szinte tökéletesen egyezik a Galaxy Buds2 hordozójának méretével. Kívülről a Samsung feliratot láthatjuk felül, elöl van egy állapotjelző LED, ami a töltöttséget mutatja, hátul ott az USB-C és ennyi, gomb vagy egyéb nincsen. A fedelet nyitó zsanér erős és a mágnesesen záródó fedél is jól tart, véletlenül nem valószínű, hogy kinyílna. A hiánylistára felírható még az IP-védelem is, IPX2-es könnyű eső ellené minősítést kaptak a fülesek, a tok semmilyet. 52 grammja viszont pozitívum a hordozónak, ahogy a 19 x 17 x 22 milliméteres fülesek 5,5 grammja sem nevezhető nehéznek. A szilikonharangok standard 4 milliméteresek, végükön apró szilikon háló, a vetőcső fején pedig fém rácsozat a szennyeződések ellen. A harangok cseréje egyszerű, de egyébként stabilan ülnek a helyükön.


[+]

Üdvözlendő, hogy visszatért a lapos érintőfelület is a fülhallgatók fejére, így megkönnyítve és egyértelműsítve a kezelést. A Buds FE fülesein nincsen állapotjelző LED, a tok belsejében azonban található egy, mely a párosítás / csatlakozás állapotát jelzi. A füleseket mágnes tartja a helyén, töltésük pogo pines csatlakozón keresztül történik. A fedél első kinyitásakor automatikusan párosító üzemmódba lépnek és Samsung Galaxy eszközökön felugrik egy ablak, amivel gyorsan és könnyedén csatlakoztathatjuk a Budsot. Más termékhez való csatlakozáshoz viszont a Bluetooth menüben kell turkálni, új eszközhöz pedig úgy csatlakoztathatjuk a Buds FE-t, hogy az érintőfelületet nyomva (vagyis érintve) tartjuk, amíg a fülesek a tokban vannak.


[+]

Számomra az L-es méretű gumiharang és a gyárilag a fülhallgatón lévő támaszték nyújtott kényelmes viseletet, a fültől alig áll el az eszköz, a hallójáratot és a fülkagylót sem nyomja, a szilikon viszonylag puha, bár egy memóriahabos fülpárnát nem közelít még meg. A dobozban S és M méretű szilikonharangok és egy nagyobb méretű támasz (szárny) van még. A fülhallgatókon az érintőfelület kissé fényesebb a többi részen használt matt műanyagnál, adott két kifelé és egy befelé figyelő mikrofon, illetve van egy közelségérzékelő szenzor is, így fülünkből kivéve a Buds FE-t automatikusan leáll a lejátszott tartalom. A képeken látható fehér szín mellett a Galaxy Buds FE elérhető még lila és fekete változatban is, de a töltő bölcső minden esetben fehér marad.

[+]

Alkalmazás, irányítás, kapcsolat

One UI felületű Samsung eszközökkel a Buds FE automatikusan összehangolja magát és flottul megy minden a Bluetooth 5.2-es kapcsolaton. Más gyártótól származó Android rendszerű telefonra először le kell tölteni a Galaxy Wearable alkalmazást a Play Áruházból, majd a Buds FE-hez tartozó csomagot, majd minden további nélkül működik minden flottul. Mondjuk az megkérdőjelezhető, hogy miért kell ezt két lépésben megoldani és miért nem képes mondjuk a Galaxy Wearable felismerni a párosítani kívánt tartozék típusát, majd automatikusan leszedni hozzá a megfelelő 35 MB-nyi pakkot?! iPhone esetén már más a helyzet, ott a rendszerbeállítások között lehet párosítani a telefont és a fülhallgatót, de az App Store-ban felesleges a hozzá tartozó alkalmazást keresni, egész egyszerűen azért, mert nincsen. Ettől függetlenül az alapvető funkciók (hangátvitel, telefonálás) működnek iOS-szel is, sőt valamennyi infót körülbelüli százalék formájában töltöttségéről is ad a Buds FE, de a fülhallgatóra vonatkozó beállítások kezelését felejtsük el.

Beállítási menü és az illeszkedési teszt menüpontBeállítási menü és az illeszkedési teszt menüpontBeállítási menü és az illeszkedési teszt menüpont Beállítási menü és az illeszkedési teszt menüpont (forrás: Mobilaréna) [+]

Hirdetés

Ugyanígy furcsa az is, hogy nincs multipont kapcsolat sem, ha nem olyan eszközhöz csatlakozunk, ami Samsung-gyártmány, amin fut a Galaxy Wearable és ott be vagyunk jelentkezve a Samsung-fiókunkba. Sőt, ez teljesen érthetetlen és értelmetlen korlátozás. Ugyanígy az is, hogy a fülhallgatón magán nem lehet állítani a hangerőt iPhone-hoz csatlakozva, holott az érintőfelületre egy csomó parancs beállítható Androidon, köztük ez is (lásd a bekezdés alatti képeken). Az oké, hogy a 360 fokos térhangzásra nem képes a Buds FE, a korrekt sztereó kárpótol érte, de a hangerő állítása azért többször megjelenő igény lehet a mindennapok során még egy olcsóbb kategóriába sorolt eszköznél is.

Az érintőfelület beállítási lehetőségeiAz érintőfelület beállítási lehetőségeiAz érintőfelület beállítási lehetőségei Az érintőfelület beállítási lehetőségei (forrás: Mobilaréna) [+]

Az érintőfelületet a fülhallgatón nyomva tartással változtatható az ANC állapota, itt az aktív zajkioltás kikapcsolható, illetve átengedő módra (Samsungul Környezet hangjai) is kapcsolhatunk, ugyanezt a három opciót megtaláljuk az alkalmazás főoldalán, egyből a töltöttséget jelző ikonok alatt is. Ha elkezdünk az appban a Fülhallgató beállításai menüben tovább kutakodni, akkor a dél-koreai márkára jellemzően a menü almenüjének almenüjébe is érdemes lehet benézni, mert egyes funkciók ott kerültek elrejtésre. Van illeszkedés teszt, ami lejátszik egy kis hangot a két fülesen és tanácsot ad, ha esetleg zajszökést érzékel a mikrofonokkal. Beállítható, hogy a fülhallgató felolvassa a bejövő értesítéseinket, illetve külön megadhatjuk azon alkalmazásokat, melyektől szeretnénk ezt hallani.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Van a “Körny. hangjai haszn. híváskor” menüpont, ami hívásfogadáskor átengedő módra vált, ezzel segítve, hogy ne kiabáljunk a vonal túlsó felén beszélővel, hisz tisztábban hallhatjuk magunkat. Szintén opció bekapcsolni azt a funkciót, hogy a Buds FE fülbe helyezésekor vagy használata közben automatikusan azon vegye fel a bejövő hívást a rendszer. Aztán van még a Zökkenőmentes csatlakozás, ami lehetővé teszi, hogy automatikusan váltson a fülhallgató olyan eszközök közt, melyekre be van jelentkezve a Samsung-fiókunk. Ám ahogy korábban írtam, ez nem jelent standard multipont kapcsolatot bármilyen eszközzel, példának okáért nem Samsung márkájú androidos telefonnal és PC-vel sem sikerült egyszerre a Buds FE-re csatlakozni tesztünk alatt. A Bluetooth-kapcsolat stabilitása legalább jónak mondható (-42 dBm) és nem dobja el a jelet forgalmas, zajos helyen sem a Buds FE, bármilyen eszközre csatlakozzon is.

(forrás: Mobilaréna) [+]

De azért vannak még pozitívumok. A beállítások között találni opciót arra, hogy a jobb-bal balanszot állítsuk, külön bekapcsolható, hogy az ANC akkor is működjön, ha csak az egyik fülest dugjuk be. Illetőleg az átengedő módot is személyre szabhatjuk: hangerőt állíthatunk a bal és jobb fülesre egyaránt, valamint a bejátszott hang tónusán is állíthatunk. Itt a Lágy opció halkabb alapzajjal és kissé bedugult fül érzéssel jár, míg a Törlés mód jobban hallható zúgást generál a háttérbe, viszont tisztább átengedést is tesz lehetővé. Bárhogy állítsuk is, a Galaxy Buds FE zajátengedése nem olyan természetes, mint az Apple vagy a Jabra fülhallgatóié, de arra elég, hogy megfelelően halljuk a környezetünkben történő eseményeket.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Tölthetünk még le frissítéseket és visszaállíthatjuk a gyári alapértelmezett állapotra a fülhallgatót ebben a menüpontban. Valamint találunk egy hangszínszabályzót is, melyben a képen látható alapértelmezett EQ-k között választhatunk, személyes beállítást nem eszközölhetünk. Ezen kívül még egy funkciót rejtettek el az applikációban, ez a fülhallgatók megkeresése, mely hangos csipogást játszik le a füleseken. Hiányzik viszont a játék mód, ha nem Samsung eszközzel párosítjuk, így a késleltetést nem állíthatjuk. Ugyanígy Samsung eszközökön a fülhallgatók keresését is a Smart Things intézi, nem a Galaxy Wearable, előbbi alkalmazás pedig képes térképen is megjeleníteni, merre lehet elhagyott tartozékunk. Plusz ha valaki használja a Bixby személyi asszisztenst, az Galaxy eszközzel párosítva a fülhallgatót felébresztheti a virtuális segédjét hangparanccsal.


[+]

Összességében egy egész jól átlátható, a fülhallgató kezeléséhez a legfontosabb kritériumokat teljesítő program a Galaxy Wearable, de közel sem tökéletes és pozitívum lenne, ha iOS-re is elkészült volna.

Hangminőség, üzemidő

Kialakításából adódóan, ha az ember fülében kényelmesen megül, a Galaxy Buds FE jó passzív zajkioltással bír. Erre rásegít az ANC, mely frekvenciától függően 30 dB-ig képes még a külvilági hangokat elfojtani. Ez nem rekorder képesség, de arra pont elég, hogy lejátszott tartalommal 50%-os hangerőn a vonat, a metró vagy a közlekedés hangjait kizárhassuk. Ingázás közben jó használni, irodai környezetben a beszéd hangjait, a billentyűzet kattogását már nem tudja olyan effektíven kizárni, mint mondjuk a monoton frekvencián szóló motorikus hangokat, de azért valamennyit tompít. Az átengedő mód a kifelé figyelő mikrofonokkal veszi fel a hangot, ennek minősége kissé mesterséges, de az érthetőség megvan, illetve pozitív az előző oldalon részletezett személyes beállítási lehetőség megléte is.

Ilyen a Samsung Galaxy Buds FE belső felépítése
Ilyen a Samsung Galaxy Buds FE belső felépítése (forrás: Samsung) [+]

Zenei hangzás terén a Samsung a szokott receptet követi a kissé megtolt basszusokkal, melyek helyenként jól állnak a fülhallgatónak, de zenei stílustól függően ronthatnak is az összképen, amikor a magas hangokat elnyomják. A hangtér szűkös és az alapértelmezett EQ-val hajlamosak a hangszerek hangjai itt-ott összemosódni a Buds FE-n keresztül, de ha például a Világos névre hallgató EQ-beállítást választjuk, némileg kiegyensúlyozottabb és tisztább hangzást kaphatunk, ami mellé korrekt dinamikával és sztereóval, magas hangerő mellett is minimális torzítással hallgathatunk zenét SBC vagy AAC támogatott hangkodeken keresztül. Ennyi pénzért elvárható lenne nagyfelbontású kodek támogatása, viszont egyszeri felhasználónak valószínűleg kielégíti majd igényeit a Buds FE azzal, hogy jó és konzisztens hangzással szólal meg stabil kapcsolaton keresztül. (A Galaxy Buds FE által produkált hangok grafikonon való ábrázolása kapcsán az RTings szintetikus tesztjének átböngészését ajánlom még az érdeklődőknek.)

Szintén jónak mondható a felvett hang minősége a mikrofonokon keresztül, a hívott fél kissé tompítva, de tisztán ért majd bennünket. A Samsung algoritmusa jól elfojtja a beszélő hangján kívül a többi hangot és kifejezetten ügyesen szűri ki a szél zúgását is. Alább egy példa a mikrofonok minőségére csendes beltéri és szeles kültéri környezetben.

Üzemidő terén már annyira nem remek a helyzet, a Samsung ígérete szerint 6 órát bír a Buds FE aktív zajzárral és 8,5 órát nélküle. Tapasztalataink szerint az a 6 óra inkább 5 és ha felváltva megy zenelejátszás, átengedő mód, hívásokat is bonyolítunk, ki-be kapcsolgatjuk az ANC-t, akkor lehet rövidebb is. A fülesek pár percet a tokban eltöltve magukba szívnak egy órányi lejátszásra elegendő energiát, és valószínűleg a napi ingázásainkhoz elég lesz a teljesítményük. A tok három teljes töltésre elegendő energiát tárol, ha naponta két órákat zenét hallgatunk a fülessel, várhatóan elég lesz hetente egyszer töltenünk.


Samsung Galaxy Buds FE fehér színben [+]

Samsung Galaxy Buds FE
Pro
Kényelmes, könnyű
Jó mikrofonok
Korrekt hangzás, pontos sztereó szeparáció
Jó aktív zajszűrés és passzív zajzár
Egyedi személyre szabható funkciók
Kontra
Az alkalmazás, így a beállítási lehetőségek sora csak Androidra elérhető
A multipont csatlakozás csak Samsung eszközökkel működik
Nincs vezeték nélküli töltés
SBC, AAC és SSC kodek támogatása, nincs aptX, se LDAC

Összegezzük a dolgokat. A Samsung Galaxy Buds FE jó termék és jó áron kezd. Adott benne egy korrekt aktív zajszűrő rendszer, az átlagosan jónak mondható hangzás, a jó mikrofonok. Illetve megvannak egyedi extra funkciók is, de itt már keveredik a kép, ami változtat a plecsnin is. Simán lehetne Ajánlott ez a füles, ha a Galaxy Wearable alkalmazást lefejlesztették volna iOS-re, ha a multipont kapcsolat működne mással is, mint Samsung-gyártmányok, ha nem külön kellene a Play Áruházból leszedni a Wearable-t és a megfelelő, fülhallgatóhoz tartozó csomagot, illetve ha lenne egy öt- vagy hatsávos EQ az appban, nem csak előre beállított opciók. A vezeték nélküli töltés és a nagyfelbontású kodek támogatásának hiányát is felhozhatom negatívumként, aki ezeket keresi Samsung fülhallgatóban, az a korábban megjelent modelleket figyelje akcióban. Mindezek ellenére egy Tetszett jár a Galaxy Buds FE-nek, mert megbízható, a mindennapi ingázáshoz tökéletesen passzoló eszköz, a mikrofonok minősége is meglepően jó és androidos telefonon azért a támogató alkalmazás is tartalmaz olyan beállítási lehetőségeket, amit más gyártóknál nem feltétlen talál meg az ember.


[+]

Hasonló árú alternatívát keresőknek ott a 1More ComfoBuds Mini, az Anker Soundcore Liberty 3 Pro vagy Soundcore Space A40, a Sony LinkBuds S és WF-C700N, az Earfun Air Pro 3, de a Jabra kínálatában is találni régebbi Elite vagy Active modelleket erre az árra akciózva. A Samsung idei Fan Edition termékei közül a Galaxy Buds FE eddig az első olyan modell, mely rászolgált nevére és kiválthat rajongást az emberből, amiből aztán könnyen jajongás lehet, ha iPhone-nal szeretnénk használni.

Samsung Galaxy Buds FE

A terméket a Samsung Magyarország adta kölcsön a teszthez, ezúton is köszönjük.

viragdani01

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés