Hirdetés

Samsung Galaxy A70 - áram, erősség

Jókora tepsi lett az A70, nagyobbra nőtt, mint az S10+, aminél egyetlen dologban tud többet, ez pedig a töltési sebesség és az akkumulátor mérete.

Hirdetés

Multimédia

A hátlapi tripla kamerarendszer papíron egy jól átgondolt szettnek tűnik. Nyilván anyagi okokból, illetőleg a házon belüli versenyhelyzet elkerülése miatt kivették a telés lencsét a pakkból, marad tehát egy főkameránk 32 megapixeles felbontással és F/1,7-es apertúrával, mellett üzemel egy ultraszéles látószögű, 8 megapixeles megoldás (F/2,2), valamint egy 5 megapixeles mélységszenzor. Ez elvileg korrekt, de nyilván a számok szintjén lehet jónak tűnő dolgokat alkotni, ám a lényeg mindig az, hogy a gyakorlatban mindez mit produkál.


[+]

A szoftver körülbelül ugyanaz, mint amit az S10e-ben lát az ember, de rögtön feltűnhet, hogy a hordótorzítást nem lehet szoftveresen enyhíteni akkor, ha a nagylátószögű lencsével dolgozunk. A másik számottevő funkcionális korlátozásba pedig videózásnál futunk bele, ugyan mindkét lencsét hadra lehet fogni, de folyamatban levő felvétel közben nem tudunk közöttük váltani. És csak a normális lencsével tudunk 4K felbontást kérni, a másikkal még a 60 fps-t kínáló Full HD sem érhető el. Nincs optikai stabilizáció sem, ez mondjuk a Full HD-s, nagylátószögű videóknál nem hiányzik annyira, de 4K-nál már eléggé. Na, viszont jöjjenek a tesztfotóink:

Az az általános benyomásunk, hogy a főkamera bizony lehetne jobb. Nyilván nem tragédia, de ennél markánsabb vonalélességet, ugyanakkor kevésbé markáns zajszűrést örömmel láttunk volna, a dinamikatartomány viszont megfelel az elvártaknak, ahogyan a színeket is eltalálja az algoritmus. Normál fényviszonyok esetén még a nagylátószögű lencse is hozza a szintet, persze valamivel gyengébb, de ez általánosságban így szokott lenni minden készüléknél. Ahogyan egyre kevesebb a fény, úgy válik egyre zajosabbá a főkamera produkciója, a nagylátószögű modullal pedig igazából ilyenkor már felesleges fényképezni. A fotózás folyamata amúgy villámgyors, a fókusz is hamar megvan, az exponálás is azonnali, a kamerák közötti váltás is fürge. Az "élő fókusz" nevű portrémód is gyors, erre itt egy példa. Figyelmes olvasóinknak feltűnhetett, hogy 12 megapixeles képeket mutogattunk itt fentebb, ami nem véletlen, ez ugyanis a gyári beállítás. Ha ennél nagyobbra vágyakozunk, akkor a képarányt (miért?) kell babrálni, a 4:3H nevű opció lesz a 32 megapixeles alkotás kódja, jöjjön pár ilyen felvétel is:

No, mivel akárcsak az A50, ez a Samsung is quad-Bayer szűrőt használ, ezért a legjobb eredményt négy pixel összegyógyításával 12 megapixelen éri el, ez a fenti fotókból eléggé egyértelműen látszik. A maximális felbontás melletti képalkotás folyamata érezhetően komótosabb, illetve az automatikus HDR sem segít be ilyenkor, a vonalélesség pedig itt még inkább esetleges, azt mondanám, hogy egyszerűen nem éri meg ekkora felbontásban fotózni, mert jobb nem lesz sokkal, csak nagyobb. Videós fronton is akadnak példáink lentebb, ez pedig itt egy remekbe szabott szelfi, egyébként ezügyben egész potens a termék, egy előlapi kamerához képest meglepően jó a dinamikatartomány. (És szelfivideó is akad.)

Zenei fronton a helyzet abszolút korrekt, bár a Samsung zenelejátszója nincs fent gyárilag, de természetesen díjmentesen letölthető, addig is ott van a Google Play Zene. Kihangosítva meglepően jól szól, nincs torzítás, mégis elég hangos, headsettel pedig tényleg nem lehet belekötni, noha a gyári tartozék meglehetősen középszerű. Ami szintén jó pont, hogy nem hiányzik a repertoárból az FM-rádió sem, ez az S-szériában nincs meg, az A70-ből viszont nem hagyták ki. Működtetéséhez vezetékes headset szükségeltetik. A videolejátszóra sem lehet panasz, kezeli az AC3 hangot, simán meg tudja jeleníteni a 4K felbontású filmeket is.

[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy A50 - minden, ami kell

    És semmi, ami nem? Az A50 egy nagyon kiegyensúlyozott szolgáltatáskínálatú telefon, amelyben van egy csomó extra, hord magán három kamerát és általánosságban kifejezetten jól sikerült.

  • Samsung Galaxy A40 - középkezdés

    Az új A széria határozottan meggyőzően kezd, ideje is volt rendet tenni a termékpalettán, de ez az A sorozat már nem a prémium kategóriát támadja.

Hirdetés