Hirdetés

Samsung Galaxy A70 - áram, erősség

Jókora tepsi lett az A70, nagyobbra nőtt, mint az S10+, aminél egyetlen dologban tud többet, ez pedig a töltési sebesség és az akkumulátor mérete.

Adatátvitel, akkumulátor

A Snapdragon 675 egy relatív friss chipset, ennek megfelelően adatátviteli szabványok szempontjából elég sokoldalú. Az X12-es LTE modem van hozzácsomagolva, amivel 4G-n a 600 Mbps letöltési sebesség az elméleti korlát, egy ideig nem fogjuk szűknek érezni a sávszélt. A Chrome mellett fent van a Samsung saját böngészője is. A sebességre nem lehet panasz, a kétujjas nagyítás is gyors, az kicsit fura, hogy ezzel együtt az alsó sorban levő (automatikusan elrejtésre kerülő) ikonok is megnőnek. De vannak bővítmények, lehet kérni asztali verziót, állítható a betűméret, van extra kontrasztos kinézet, szóval jól sikerült a szoftver. Bár ezt már más One UI rendszerű Samsung telefonoknál is megállapítottuk.

Hirdetés

[+]

A WiFi kétcsatornás, a Bluetooth 5.0-s, akad NFC, a pozíciószerzéshez pedig az összes ismertebb műholdas rendszert használja a termék (GLONASS, GALILEO, BDS). Nem is volt vele problémám, vígan navigáltam keresztül-kasul a Dunántúlon. És ebben az is sokat segített, hogy nem kellett nagyon azon aggódnom, hogy jaj, le fog merülni a digitális térképem, mert az A70 egyik legnagyobb fegyvere az akkumulátora. A 4500 mAh-s kapacitás igen korrektnek mondható, a rendszer és a hardver készenléti fogyasztása alacsony, 13 órányi videonézést tudtunk vele abszolválni streaming módban, átlagos használat mellett elég csak kétnaponta töltőre tenni. A 25 W-os gyorstöltésről már esett szó, nem annyira gyors, mint reméltük, de a telep sem kicsinyke.

Az A70 (balra) az S10+ mellett
Az A70 (balra) az S10+ mellett [+]

Értékelés: Samsung Galaxy A70
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. A Galaxy A70 egy jól eltalált, a középkategória felső szegmensében életképes ajánlat. Jó nagy, de sokan pont ezt szeretik, ezzel pedig kövér akkumulátor és hosszú üzemidő jár. A kurrens chipset jó választásnak tűnik, bőven elég erős, de nem melegszik, a 6 GB RAM untig elég bármire, a mindennapok során kevés olyan pont lehet, ahol azt érezni, hogy ez már karcsú lesz. Szintén a pozitívumok közé sorolható a zenei eszköztár, az AMOLED kijelző és a 3,5 mm-es jack csatlakozó megléte, de azért akadnak kevésbé jól sikerült funkciók is. Ilyen a kamera, ami hellyel-közzel megfelel, de láttunk már ebben a kategóriában jobbat, nincs optikai stabilizáció és a videofelvételi lehetőségeknél is akadnak korlátok. A másik kompromisszumos pont a kijelző mögé rakott ujjlenyomat-olvasó, ami messze nem olyan pontos, mint a hátlapi verziók, egy apró szemöldökráncolás pedig az IP-védelem hiánya miatt is járhat.

De mindez 120-125 ezer forint körüli független áron még így sem rossz ajánlat. A szolgáltatói árképzéseket felesleges lenne iderángatni, ahány csomag, akció és hűségprogram, annyiféle különböző áron van Galaxy A70, a Xiaomi Mi 9 SE azért komoly vetélytárs, ráadásul olcsóbb is, a Huawei P20 viszont ebben a sávban mozog és az is jó alternatíva, bár nem mai darab, ahogyan az LG G7 és a Zenfone 5z sem. A frissebb eszközök között ott van a Honor View 20, vagy a Nokia 8.1. Ha hasonló hardvert keresünk, akkor a Redmi Note 7 Pro jöhetne szóba, de arról úgy tudni, hogy nem lesz itthon hivatalosan. Mindazonáltal a Samsung középkategóriás ajánlata egy nagyon kiegyensúlyozott tudású termék, akinek bejönnek ezek a tepsik, az mindenképpen vessen rá egy pillantást, ha ebben az ársávban keres új készüléket. Ha az MI 9 SE nem lenne, akkor elvinné az ajánlott plecsninket is, ha kizárólag szolgáltatói kínálatban gondolkodunk, akkor mindenképpen ide tartozik, de a teljes piacot nézve már vannak vetélytársak, amelyekhez majdnem mindenben fel tud nőni, a kamera és az ujjlenyomat-olvasó kapcsán kellene csak jobbnak lennie, úgyhogy egy nagyon markáns tetszett minősítést húzott be.

Samsung Galaxy A70

Bog

A tesztkészüléket a Speedshop biztosította, köszönjük. Vásárláshoz kérem kattintson ide!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy A50 - minden, ami kell

    És semmi, ami nem? Az A50 egy nagyon kiegyensúlyozott szolgáltatáskínálatú telefon, amelyben van egy csomó extra, hord magán három kamerát és általánosságban kifejezetten jól sikerült.

  • Samsung Galaxy A40 - középkezdés

    Az új A széria határozottan meggyőzően kezd, ideje is volt rendet tenni a termékpalettán, de ez az A sorozat már nem a prémium kategóriát támadja.

Hirdetés