Samsung Galaxy A3 - jöttem, láttam, ...

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az adatkapcsolati felhozatal koronáját a Cat.4-es LTE modem viseli, 4G hálózaton 150 megabites letöltési sebességet biztosítva. 3G-n 42 megabit/másodperc az elérhető felső korlát. A beszélgetési hangminőséget én is és a hívott fél is megfelelőnek találta. Adatátvitelre a jó érzékenységű 802.11a/b/g/n WiFi modemet (Direct, hotspot), a 4.0-ás Bluetooth-t (A2DP), a 2.0-ás USB-t (MTP) és az NFC-t is használhatjuk. Az A3-mal természetesen navigálni is lehet, méghozzá igen gyorsan és pontosan, köszönhetően a földi antennák és routerek, valamint a GPS és GLONASS műholdak jeleinek.

 Samsung Galaxy A3
[+]

A fémházas kivitel áldozatává a telepméret esett, legalábbis papíron, a mindössze 1900 milliamperórás akkumulátortól ugyanis nem sok jóra számítottam. Nos, pozitívan kellett csalódnom: az AMOLED kijelző és a Snapdragon 410 rendszerchip takarékosan bánik a szűkös teleppel, így teljesen átlagos üzemidőt tapasztaltam a tesztidőszak alatt, alacsony készenléti fogyasztással és átlagosan 4,5 órás képernyőidővel, amit egy-másfél napos használatra fordítanék le. Közepes fényerőn egy töltésre kilenc óra böngészés vagy ugyanennyi MinDigTV steamelés jut, ami elég jó eredmény. Ha fogytán lenne a nafta, ott az energiatakarékos és az ultratakarékos mód. Az utóbbi jelentősen kitolja a készenléti időt, viszont alapvető használatra redukálja a Galaxy-t (telefonálás, email, SMS, naptár, számológép, böngészés, óra).

 Samsung Galaxy A3
[+]

Értékelés: Samsung Galaxy A3
Külső
Ergonómia 10 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 6 pont
Hogyan értékelünk?

A konklúzió hasonló a Galaxy A3 esetében, mint amire az A5-öt értékelve jutottunk: a készülék önmagában remekül sikerült hibátlan összeszerelésével, prémium anyaghasználatával, minőségi AMOLED kijelzőjével, jó rendszersebességével és egész jó kameráival, talán csak a telep kapacitása lett szűkös, de a napi használat során az üzemidőre sem lehet panasz. Az elkért ár kontextusába helyezve azonban elég problémás a helyzet, mivel a qHD felbontású A3 gyártói garanciával 90 ezer forintba kerül, amit a fémház, a másfél gigabájt RAM és a gyártó neve sem indokol. Ennyiért megvásárolható a Huawei Ascend G7 ugyancsak fémházzal, jobb kamerával és üzemidővel, valamint HD kijelzővel, kicsivel többért pedig a csúcskategóriás Honor 6 is a miénk lehet, igaz, műanyag/üveg burkolattal.

Ami mégis jobb ajánlattá teszi az A3-mat az A5-nél, az a mérete: a középkategóriában ennyire kecses, könnyedén zsebbe csúszó okostelefon nem nagyon akad, a legközelebbi fémházas rivális, a Lenovo S860 is jóval vaskosabb. Igény pedig kompakt méretű és prémium kivitelezésű készülékekre továbbra is van, és e tekintetben tényleg nehéz a Galaxy A3-ba belekötni, mert ezeknek az elvárásoknak megfelel. Az viszont sajnálatos tény, hogy a kezdőárat csúnyán elmérték, ezért sem tudjuk az A3-at plecsnivel jutalmazni.

Bone123

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés