Samsung Galaxy A3 - jöttem, láttam, ...

Külső és kijelző

Az első benyomás minden mobiltelefon esetében fontos, és a 110 grammos készüléket felkapva elégedetten kellett csettintenem: az A3 nem csak tapintásra, hanem súlyra is mást hoz, mint amit a plasztik Galaxyktól megszoktam. A 65,5 milliméter széles, 130,1 milliméter magas és mindössze 6,9 milliméter vastag eszköz a phabletekhez szokott zsebeimbe is könnyedén csúszott, és annyira észrevétlenül lapult meg ott, hogy sokszor kellett ellenőriznem, nem repült-e ki tudtomon kívül. Az A3 természetesen az A5-nél is kecsesebb, így akik apró, de kitűnően összeszerelt mobilra vágynak, a legkisebb A-sorozatos Galaxy kapásból jobb vétel, mint a középső.

 Samsung Galaxy A3
A Galaxy A5 és A3 egymás mellett [+]

Az előlapra ezúttal egy 4,5 hüvelykes, qHD felbontású, azaz 540 x 960 pixeles SuperAMOLED panel került. A 2K-s mobilokon edződött szem gyorsan kiszúrhatja a karakterek puha rajzolatát, az átlagembernek viszont elegendő lehet a 245 ppi-s képpontsűrűség. A színek AMOLED panelhez méltóan kirobbanóan élénkek, a kontrasztok szuperek és a napfény alatti helyzet sem rossz az alacsony fényvisszaverődés miatt. Akik pedig pontos kalibrációra vágynak, a sémák közül kiválaszthatják a színhelyesre belőtt alapvető módot.

A karakterek rajzolata puha a qHD-s Samsung Galaxy A3 kijelzőjén
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy A3 Samsung Galaxy A5 Nokia Lumia 735 Samsung Galaxy Grand Prime DuoS
Fehér fényerő 306 / 389 nit 315 / 393 nit 306 nit 350 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,48 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 729:1
Színhőmérséklet 7665 / 6535 K 7444 / 6508 K 6681 K 7373 K

Elölről talán nem nyilvánvaló a megújult burkolat, hiszen a tenyérben kényelmesen megtámaszkodó sarkak, a kijelző alatti billentyűs home gomb és a felső hangszórórács a fénymérővel, a közelségérzékelővel és az 5 megapixeles előlapi kamerával ismerős látványt nyújt, igaz, az értesítési LED kimaradt.

A Samsung Galaxy A3 oldalt fogadja be a nanoSIM és microSD kártyákat
[+]

Az ezüstfehérre festett oldalak azonban gyorsan jelzik a változásokat: a vékony készüléket más érzés fogni, és máshogy is kell üzembe helyezni, mivel a nanoSIM és microSD kártyákat ezúttal jobboldalt, a mellékelt tű segítségével kell behelyezni. Felettük a vékony profilú, de könnyen kezelhető bekapcsoló gombra, a bal oldalon pedig a hangerőszabályzóra lehet bukkanni. Felülre ezúttal csak egy mikrofonfurat került, fülesünket és a microUSB kábelt ugyanis alul tudjuk az A3-mal összekapcsolni.

A Samsung Galaxy A3 hátlapja elegánsan csillog
[+]

A hátlap legfontosabb újdonsága a finoman csillogó fém kivitelen felül az, hogy most már nem tudjuk lepattantani, így a viszonylag szerény, 1900 milliamperórás akkumulátort legfeljebb a szerviz tudja kicserélni. Ettől persze még többet tudtak faragni a készülék vastagságából, ami ahhoz vezetett, hogy a 8 megapixeles, vakuval megtámogatott főkamera láthatóan kiemelkedik a hátlap síkjából. A multimédiás hangszóró ugyanide került, ami nem ideális, de legalább nehezebb eltakarni, mintha alul lenne. Egy márkafeliraton kívül más elem nem díszíti a hátlapot, ami szerencsére nem túl csúszós, és hűvös eleganciával érezteti az A-sorozat kifogástalan anyaghasználatát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés