Samsung Galaxy A3 - jöttem, láttam, ...

Bevezető

A következő Samsung csúcsmodellt a dél-koreaiak állítólag csak Project Zéróként becézik, a külső és belső megújítására célozva annak érdekében, hogy a készülékeladások csökkenő tendenciáját megfordítsák. Hosszú idő után belátták ugyanis, hogy a közösség egy része ráunt a Galaxy S III óta visszaköszönő samsungos formavilágra és a polikarbonát borításra – szó, mi szó, egyszerűen túl sok hasonló Galaxy került a piacra.

A Samsung Galaxy A3 apró, kecses készülék
[+]

Az idei zászlóshajó tehát komoly változásokat hozhat, a Samsungnál azonban már tavaly rájöttek, hogy a legnagyobb konkurencia az alsóbb kategóriákat érinti, a fiatal ázsiai gyártók szemtelenül olcsó készülékekkel hódítanak el vásárlókat a patinás óriástól. Éppen ezért rukkolt elő a Samsung két fémkeretes csúcskészülék után a rendkívül kecses, fémházas Galaxy A sorozattal, hogy prémium anyaghasználattal tűnjön ki a sűrű mezőnyből, illetve igazolja a magasabb kezdőárat.

A Samsung Galaxy A3 kék dobozt kapott
[+]

Persze hozzánk a kínai telefonokhoz hasonlóan az A-sorozat is jelentős felárral érkezett meg, a Galaxy A5 alapvetően tetszett stábunknak, de nagyon sokat kérnek el érte. Most az egy árszinttel és kategóriával olcsóbb modellt vesszük szemügyre, ami ugyancsak fém kivitelt kapott, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy az összkép alapján erősebb ajánlat tud-e lenni fivérénél.

A Samsung Galaxy A3 az A-sorozat legkisebb tagja
[+]

A légiesen könnyű Galaxy A3 a Samsungtól szokatlanul kék dobozolást kapott, amit az XXL GSM futárja hagyott itt nálunk, benne a vadiúj mobillal. A belbecs már a megszokott felhozatalt tartalmazta: egy microUSB - USB kábelt, egy töltőfejet (1A) és egy agybadugós mikrofonos fülest többféle gumiharanggal, no meg persze némi papírnyomtatványt. Az egész pakk kényelmesen elfér egy kabátzsebben, ami nem is rossz dolog.

Külső és kijelző

Az első benyomás minden mobiltelefon esetében fontos, és a 110 grammos készüléket felkapva elégedetten kellett csettintenem: az A3 nem csak tapintásra, hanem súlyra is mást hoz, mint amit a plasztik Galaxyktól megszoktam. A 65,5 milliméter széles, 130,1 milliméter magas és mindössze 6,9 milliméter vastag eszköz a phabletekhez szokott zsebeimbe is könnyedén csúszott, és annyira észrevétlenül lapult meg ott, hogy sokszor kellett ellenőriznem, nem repült-e ki tudtomon kívül. Az A3 természetesen az A5-nél is kecsesebb, így akik apró, de kitűnően összeszerelt mobilra vágynak, a legkisebb A-sorozatos Galaxy kapásból jobb vétel, mint a középső.

 Samsung Galaxy A3
A Galaxy A5 és A3 egymás mellett [+]

Az előlapra ezúttal egy 4,5 hüvelykes, qHD felbontású, azaz 540 x 960 pixeles SuperAMOLED panel került. A 2K-s mobilokon edződött szem gyorsan kiszúrhatja a karakterek puha rajzolatát, az átlagembernek viszont elegendő lehet a 245 ppi-s képpontsűrűség. A színek AMOLED panelhez méltóan kirobbanóan élénkek, a kontrasztok szuperek és a napfény alatti helyzet sem rossz az alacsony fényvisszaverődés miatt. Akik pedig pontos kalibrációra vágynak, a sémák közül kiválaszthatják a színhelyesre belőtt alapvető módot.

A karakterek rajzolata puha a qHD-s Samsung Galaxy A3 kijelzőjén
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy A3 Samsung Galaxy A5 Nokia Lumia 735 Samsung Galaxy Grand Prime DuoS
Fehér fényerő 306 / 389 nit 315 / 393 nit 306 nit 350 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,48 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 729:1
Színhőmérséklet 7665 / 6535 K 7444 / 6508 K 6681 K 7373 K

Elölről talán nem nyilvánvaló a megújult burkolat, hiszen a tenyérben kényelmesen megtámaszkodó sarkak, a kijelző alatti billentyűs home gomb és a felső hangszórórács a fénymérővel, a közelségérzékelővel és az 5 megapixeles előlapi kamerával ismerős látványt nyújt, igaz, az értesítési LED kimaradt.

A Samsung Galaxy A3 oldalt fogadja be a nanoSIM és microSD kártyákat
[+]

Az ezüstfehérre festett oldalak azonban gyorsan jelzik a változásokat: a vékony készüléket más érzés fogni, és máshogy is kell üzembe helyezni, mivel a nanoSIM és microSD kártyákat ezúttal jobboldalt, a mellékelt tű segítségével kell behelyezni. Felettük a vékony profilú, de könnyen kezelhető bekapcsoló gombra, a bal oldalon pedig a hangerőszabályzóra lehet bukkanni. Felülre ezúttal csak egy mikrofonfurat került, fülesünket és a microUSB kábelt ugyanis alul tudjuk az A3-mal összekapcsolni.

A Samsung Galaxy A3 hátlapja elegánsan csillog
[+]

A hátlap legfontosabb újdonsága a finoman csillogó fém kivitelen felül az, hogy most már nem tudjuk lepattantani, így a viszonylag szerény, 1900 milliamperórás akkumulátort legfeljebb a szerviz tudja kicserélni. Ettől persze még többet tudtak faragni a készülék vastagságából, ami ahhoz vezetett, hogy a 8 megapixeles, vakuval megtámogatott főkamera láthatóan kiemelkedik a hátlap síkjából. A multimédiás hangszóró ugyanide került, ami nem ideális, de legalább nehezebb eltakarni, mintha alul lenne. Egy márkafeliraton kívül más elem nem díszíti a hátlapot, ami szerencsére nem túl csúszós, és hűvös eleganciával érezteti az A-sorozat kifogástalan anyaghasználatát.

Hardver és szoftverek

Az elkért árat figyelembe véve a Galaxy A5-höz a Snapdragon 615-ös chipset passzolt volna, az A3 tudásához mérten a Snapdragon 410 azonban megfelelő választás volt. A négy 64 bites, 1,2 gigahertzes Cortex-A53 mag és az Adreno 306-os IGP az 1,5 gigabájt RAM és a 16 gigabájtos tároló mellett jó szolgálatot tesz, a qHD-s megjelenítő rendszerigénye pedig visszafogottabb, mint a HD-s fivéré.

A Samsung Galaxy A3 Android 4.4.4-en alapuló TouchWizt futtat
[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy A3 Samsung Galaxy A5 Samsung Galaxy Grand Prime DuoS Huawei Ascend G620s
Chipset Snapdragon 410 Snapdragon 410 Snapdragon 410 Snapdragon 410
AnTuTu 5.x Benchmark 22559 pont 21062 pont 20846 pont 18781 pont
Vellamo Browser 2051 pont 2024 pont 2135 pont 1873 pont
Vellamo Metal 873 pont 872 pont 864 pont 748 pont
SunSpider 1.0.2 963,1 ms 769,8 ms 1103,3 ms 1186,6 ms
Geekbench 3 (single) 472 pont 481 pont 464 pont 482 pont
Geekbench 3 (multi) 1420 pont 1427 pont 1420 pont 1432 pont
GFXBench Manhattan onscreen 6,4 fps 3,9 fps 6,4 fps 3,9 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1,8 fps 1,8 fps 1,7 fps 1,8 fps
GFXBench T-Rex onscreen 13,0 fps 9,4 fps 12,8 fps 9,3 fps
GFXBench T-Rex offscreen 5,3 fps 5,3 fps 5,2 fps 5,2 fps

Ennek megfelelően az A3 jól szerepelt a teljesítményteszteken, és a TouchWiz felület a napi használat során is fürgén végezte dolgát, ahogyan az alkalmazásváltás sebességére vagy a böngészésre sem volt panasz. A játékok kivétel nélkül remekül elfutottak, az Asphalt 8 pedig 20 perc versenyzés után sem melegítette fel jelentősen a készülékházat, úgyhogy ezen a fronton is jól szerepel a fémházas drágaság.

Legendd kolléga az A5-öt elemezve a minap már kitért a TouchWiz felületre és a mellékelt alkalmazásokra, ezért a lényegében megegyező rendszer bemutatását rövidre fognám. Mindenképpen el kell mondani, hogy az A3 jelenlegi szoftvere is 4.4.4-es Androidon alapszik, és a kezdőképernyőkre ezúttal is 4 x 4-es kiosztásban lehet az ikonokat pakolni. Ugyanitt balra lapozva elérhető a Flipboard tájékoztató, aminek kikapcsolásával fürgébbé tehető a rendszer. Az értesítési panelen a kapcsolók mellett állítható a fényerő és a vezetékmentes kapcsolódás, valamint elérhető az S-keresés is, azaz minden a megszokott helyén van.

A Samsung Galaxy a3 témázható  A Samsung Galaxy a3 értesítési panelje jól felszerelt

Az A5 után az A3 is megkapta a Samsung témázási opcióit, úgyhogy aki ráunt a touchwizes hátterekre és ikonokra, négy másik közül választhat. Akad pár gesztusvezérlési opció is (értesítések jelzése az A3 felemelésével, hangjelzések némítása lefordítással, felvétel tenyérsuhintással), továbbá egyszerű, azaz nagy ikonos kezdőképernyő mód, de tiszteletét tette a privát mód is, melynek segítségével elrejthető bármely kép, videó és hangfájl, vagy akármilyen személyes tartalom.

A Samsung Galaxy A3 alkalmazásváltója régi vágású  A Samsung Galaxy a3 beállításai átláthatók, azokból kedvencek képezhetők

Az első eltérést az alkalmazásváltót megpillantva lehet kiszúrni: míg az A5 megkapta a Note 4-gyel bemutatkozó, Lollipop stílusú pörgethető menüt és az osztott képernyős opciókat, az A3 esetében az utóbbiról viszont le kell mondanunk, a legutóbbi appok pedig hagyományos kivitelt kaptak. A régi TouchWiz verziók átláthatatlan beállítási opciói mára átláthatóvá zsugorodtak, de azért kapunk egy keresési sávot, hogy gyorsan a megfelelő beállításhoz jussunk.

A böngészés remek a Samsung Galaxy a3-on  Samsung Galaxy a3

A böngészési sebesség hibátlan az A3-on, igaz, a karakterek rajzolata messze nem olyan jó, mint egy nagyobb felbontású készüléken, ilyenből pedig akad bőven az árszegmensben. A samsungos szoftver rendben kezeli a lapokat és a könyvjelzőket, van inkognitó mód, lehet az oldalon keresni, nyomtatni és asztali nézetre váltani, szóval a böngészés a Flash tartalmak megjelenítését leszámítva teljes értékű. A többi alkalmazás az A5 felhozatalával megegyezik, így megtalálható a remek fájlkezelő és naptár, illetve a többi eszköz és Google alkalmazás.

Kamera és multimédia

A Galaxy A3 a megszokott és jól használható kameraalkalmazással érkezett, számos móddal (arcszépítő, panoráma, sorozatfelvétel, szelfi készítés hátlapi kamerával, csoportos szelfi, HDR, éjszakai, GIF, kép és hang, sport), az érintőképernyő szélein a vakuállítással, az exponáló gombbal, a videó rögzítővel, a galériaikonnal és a kameraváltóval. A menüt előhívva az érzékenység, az expozíció, a fehéregyensúly és a szokásos dolgok állíthatók (felbontások, hangvezérlés, önkioldó, rácsvonalak).

A Samsung Galaxy A3 átlagos tudású kamerát kapott
[+]

Az elkészült 8 megapixeles fotók a kategóriában elfogadhatók, bár meg kell jegyezni, hogy az időjárás nem volt kegyes a fotózáshoz, a tesztelő egészsége pedig az 5 megapixeles szelfik készítéséhez. A vonalélesség a hátlapi kamera esetében közepes, a fehéregyensúly megbízható, sötétben ugyanakkor nem mindig találta el a fókuszt a rendszer, amelyen a kézi állítás sem mindig segített. Nappal azért jó minőségű fotók készíthetők, rendben van a HDR mód, a makrókat 5 centiméterről is lehet lőni, este viszont gyorsan nő a képzaj, így ha valami fontosat szeretnénk lencsevégre kapni, érdemes lehet a jó fényerejű vakut is bevetni. Videofelvétel Full HD-ban lőhető 30 fps-sel, az elkészült klipek meglehetősen jó minőségűek, íme egy példa.

 Samsung Galaxy a3 A Samsung Galaxy a3 zenelejátszója számos hangszín sémával rendelkezik

A zenelejátszó – mint mindig – jól használható. Számainkat lehet előadók, albumok, dalok, mappák és egyéni listák szerint csoportosítani. Nem maradt ki a samsungos hangszínszabályzó, ami a hagyományos csúszkák és mély hang kiemelés mellett vokális és instrumentális, illetve magas és mély hang szerint felosztott sakktáblán kínál több tucat lejátszási sémát. A videólejátszó is fejlett, a DivX és ac3 kódoláson és a feliratokon kívül minden ismertebb típussal megbirkózik, Full HD felbontást is beleértve. Kellemes extra az ablakos lejátszási mód, persze ekkora és ilyen felbontású kijelzőn nem érdemes egérmozizni.

A Samsung Galaxy a3 videolejátszója is fejlett

Jó hír, hogy FM-rádió is került az A3-ba, márpedig ez a kellék gyakran hiányzik a Galaxy mobilokból. A rádió füles csatlakoztatásával működik, mondjuk a mellékelt gyári headsettel, ami egész szépen szól, a kényelmes használatot pedig többféle gumiharang segíti. A hátlapi hangszóró sem rossz, bár a hangereje nem kiemelkedő, hangminősége azonban átlagon felüli. Kifogásom az elhelyezésével akadt: praktikus okokból ezúttal is jobb lett volna, ha elölre kerül az elem.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az adatkapcsolati felhozatal koronáját a Cat.4-es LTE modem viseli, 4G hálózaton 150 megabites letöltési sebességet biztosítva. 3G-n 42 megabit/másodperc az elérhető felső korlát. A beszélgetési hangminőséget én is és a hívott fél is megfelelőnek találta. Adatátvitelre a jó érzékenységű 802.11a/b/g/n WiFi modemet (Direct, hotspot), a 4.0-ás Bluetooth-t (A2DP), a 2.0-ás USB-t (MTP) és az NFC-t is használhatjuk. Az A3-mal természetesen navigálni is lehet, méghozzá igen gyorsan és pontosan, köszönhetően a földi antennák és routerek, valamint a GPS és GLONASS műholdak jeleinek.

 Samsung Galaxy A3
[+]

A fémházas kivitel áldozatává a telepméret esett, legalábbis papíron, a mindössze 1900 milliamperórás akkumulátortól ugyanis nem sok jóra számítottam. Nos, pozitívan kellett csalódnom: az AMOLED kijelző és a Snapdragon 410 rendszerchip takarékosan bánik a szűkös teleppel, így teljesen átlagos üzemidőt tapasztaltam a tesztidőszak alatt, alacsony készenléti fogyasztással és átlagosan 4,5 órás képernyőidővel, amit egy-másfél napos használatra fordítanék le. Közepes fényerőn egy töltésre kilenc óra böngészés vagy ugyanennyi MinDigTV steamelés jut, ami elég jó eredmény. Ha fogytán lenne a nafta, ott az energiatakarékos és az ultratakarékos mód. Az utóbbi jelentősen kitolja a készenléti időt, viszont alapvető használatra redukálja a Galaxy-t (telefonálás, email, SMS, naptár, számológép, böngészés, óra).

 Samsung Galaxy A3
[+]

Értékelés: Samsung Galaxy A3
Külső
Ergonómia 10 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 6 pont
Hogyan értékelünk?

A konklúzió hasonló a Galaxy A3 esetében, mint amire az A5-öt értékelve jutottunk: a készülék önmagában remekül sikerült hibátlan összeszerelésével, prémium anyaghasználatával, minőségi AMOLED kijelzőjével, jó rendszersebességével és egész jó kameráival, talán csak a telep kapacitása lett szűkös, de a napi használat során az üzemidőre sem lehet panasz. Az elkért ár kontextusába helyezve azonban elég problémás a helyzet, mivel a qHD felbontású A3 gyártói garanciával 90 ezer forintba kerül, amit a fémház, a másfél gigabájt RAM és a gyártó neve sem indokol. Ennyiért megvásárolható a Huawei Ascend G7 ugyancsak fémházzal, jobb kamerával és üzemidővel, valamint HD kijelzővel, kicsivel többért pedig a csúcskategóriás Honor 6 is a miénk lehet, igaz, műanyag/üveg burkolattal.

Ami mégis jobb ajánlattá teszi az A3-mat az A5-nél, az a mérete: a középkategóriában ennyire kecses, könnyedén zsebbe csúszó okostelefon nem nagyon akad, a legközelebbi fémházas rivális, a Lenovo S860 is jóval vaskosabb. Igény pedig kompakt méretű és prémium kivitelezésű készülékekre továbbra is van, és e tekintetben tényleg nehéz a Galaxy A3-ba belekötni, mert ezeknek az elvárásoknak megfelel. Az viszont sajnálatos tény, hogy a kezdőárat csúnyán elmérték, ezért sem tudjuk az A3-at plecsnivel jutalmazni.

Bone123

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Samsung Galaxy A3
 Samsung Galaxy A3 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 130,1 x 65,5 x 6,9 milliméter
Tömeg 110 gramm
Színvariációk fekete, fehér, szürke, rózsaszín
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 540 x 960 pixel (245 ppi)
Kijelző típusa SuperAMOLED kapacitív érintőkijelző
Kijelző / előlap aránya 65,5 százalék
Készülékház védelme nincs
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snadragon 410 (MSM8916)
Processzor típusa 1,2 GHz-es négymagos Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 306
RAM mérete 1,5 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16 GB
Memória bővíthetősége microSD (max. 64 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850//900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/1900/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
LTE van (Cat.4)
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP, EDR LE)
WiFi 802.11a/b/g/n, WiFi hotspot
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.4.4 (KitKat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, FM-rádió, Galaxy Apps, Dropbox, Jegyzet, S Voice, Stúdió, S Tervező
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autófókusz, led segédfény
Másodlagos kamera 5 megapixel
Videófelvétel 1080p (30 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1900 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő ? óra
Beszélgetési idő ? óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés