Realme GT 2 - aláírjuk

A Realme GT 2 nem sokat változott az elődmodellhez képest, továbbra is rendkívül versenyképes minden szempontból, grátisz környezettudatos, legalábbis a hátlap.

Multimédia

A dizájnon kívül érdemi változás az elődmodellhez képest a főkamera cseréje, ami most már egy 50 megapixeles, 1/1,56” méretű Sony IMX766-os, optikailag stabilizált szenzorral dolgozik, ugyanazzal, mint a Pro verzió. Az ultraszéles látószögű kamera felbontása viszont maradt 8 megapixel, csak a rekeszérték váltott f/2,2-re, a 2 megapixeles, fix fókuszos makró pedig pont ugyanaz az egység, mint a GT 5G-ben. Továbbra is éppen elfogadható képességekkel, lásd alább.

A szoftver pontosan ugyanaz, mint az Oppo készülékek esetében, könnyen és értelemszerűen kezelhető, kényelmesen lehet váltani a látószögek, illetve a maximális felbontás és a normál mód között, rendelkezésre áll az AI jelenetjavítás, az automatikus HDR, az üzemmódok között pedig elérhető a Pro, ami a szokásos beállítási lehetőségek (hisztogram, érzékenység, záridő, expozíciókorrekció, fehéregyensúly és fókuszmód) mellett RAW és RAW Plus opciókat is kínál.

12,5 MP, normál mód, AI jelenetoptimalizálás nélkül

A főkamera sokat fejlődött, a színek szépek, kedvezőtlen fényviszonyok között is kellően sok részletet rögzít számottevő zaj és túlélesítés nélkül. A fehéregyensúly is rendben van, a fókusz gyors és stabil, az AI jelenetjavítót viszont ezúttal nem küldtük rá a projektre, de feltesszük, erősebb szaturációt és kontrasztokat eredményezne, ahogy általában. A kétszeres zoom dedikált zoomkamera hiányában csak szenzoros megoldás, nem különösebben rossz eredménnyel, de szemmel láthatóan puhább vonalakat kapunk.

50 MP

2x szenzorzoom

A natív felbontás is opció, az algoritmus így is jól kezeli a dinamikát és a színeket, de felesleges ekkora méretben dolgozni, hacsak nem valami irtó aprólékos és részletgazdag témát szeretnénk megörökíteni. Este is megfelelő felvételek születnek a főkamerával, erős a dinamika, szépek a színek és kevés a zaj, a zoomot viszont nem érdemes erőltetni.

Az ultraszéles viszont még mindig alsó középszer, fényviszonyoktól függően probléma a diszkrét alul- vagy felülexponálás, a színek kevésbé természetesek, a vonalélesség pedig jelentősen gyengébb. Nem ritka a kromatikus aberráció sem, a torzítást viszont ügyesen kompenzálja a képfeldolgozás, csak részletekre ne nagyon számítsunk. Este pedig felejtsük el. A képalkotó képességek összességében fejlődtek, a főkamera cseréje jó ötlet volt, a többi pedig olyan, amilyen, több pénzért is láttunk már rosszabb ultraszéles produkciót, nem kirívó.

A 16 megapixeles előlapi kamera állóképek esetében is jól teljesít, és a mozgóképek is rendben vannak az 1080p 30 fps ellenére. Nem a legmagasabb felbontás, amit láttunk, de korrekt a dinamika és a részletesség, ügyes az elektronikus stabilizálás és megfelelő a dinamika. A fix fókuszos önfotók is rendben vannak, értelmezhető részleteket és valószerű textúrákat kapunk.

Mozgóképet maximum 4K 60 fps minőségben rögzíthetünk a főkamerával, váltani a látószögek között viszont az ultraszéles maximális felbontásán és képkockaszámán sem tudunk, ami 1080p 30 fps. A főkamerával készült felvételek esetében ellenfényben is erős a dinamika, hatékony a stabilizálás, kifejezetten jó a felvétel általános minősége, de meglepő módon a FHD ultraszéles sem olyan rossz, mint a sokéves átlag. Mondjuk ezzel együtt foglalkozhattak volna többet a videós képességekkel, a lapkakészlet és a szenzor is tudna többet, és most nem feltétlenül a 8K-ra gondolunk. (Pedig azt is tudhatná.)

A főkamera este szépen teljesít 4K 60 fps-sel, pontos a fehéregyensúly, sok részletet rögzít, nagyon jó a stabilizálás, tiszta és jól szeparált a sztereó hang és ésszerű a szélzajszűrés. Az ultraszéles viszont nem elég, hogy alacsony felbontású (1080p), de fókusz is csak elvétve (tökéletesen mozdulatlanul tartva a kamerát) van, ordít a zajtól, instabil a képkockaszám és lényegében úgy rossz, ahogy van. Több felvételt is készítettem, mind máshogy rossz, de közös bennünk, hogy közel használhatatlanok. Úgyhogy ez nem annyira meggyőző.

A gyári videólejátszó nagyon fapad, éppen csak megjeleníti a tartalmat, de semmiféle extrát vagy kényelmi megoldást nem kínál a megszokott gesztus alapú hang- és fényerővezérlésen. Nem kezeli a feliratokat, hangsávokat, az AC3 kódolást, nincs kisablakos lejátszás és időzíthető kikapcsolás sem, úgyhogy érdemes beszerezni egy rendes appot erre a célra. Van viszont HDR10+ és Widevine L1-es támogatás, így megfelelő előfizetés esetén a streamelt tartalmat magas dinamikatartománnyal és felbontásban nézhetjük.

[+]

Sajnos a Realme GT 5G-vel ellentétben itt már nincs 3,5 milliméteres jack, FM-rádió nem is volt, az 5.2-es Bluetooth-hoz tartozó kodektámogatás viszont kellően széleskörű: opció az A2DP, AAC, aptX, aptX HD, LDAC és SBC is. A sztereó hangzást itt is a beszédhangszóró közreműködése biztosítja határozottan korrekt teljesítménnyel. A Dolby Atmos minősítésű, Hi-Res Audio multimédiás hangszórók minőségi audiomegjelenítést hoznak össze, maximumon is kellemesen tiszta és dinamikus hangzással, ami nyomokban mély hangokat is tartalmazhat. Kifejezetten hallgatható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés