Hirdetés

Realme Buds Air Pro - a profi, aki lekéste a meccset

Közel kétéves csúszással került hazánkban piacra a Realme Buds Air Pro, pont úgy, hogy már lenyomja az újabb, számozott széria.

Bevezető, kialakítás, kapcsolat

2020 októberének elején volt a Realme Buds Air Pro bemutatója, a TWS fülhallgató pedig a húszezer forint körüli ársávban került piacra Indiában. Hazánkba kicsit késve érkezett, mi az első európai Realme Store megnyitóján kaptuk a cikkhez kipróbált darabot, amit jelenleg 21 990 forintért lehet megvenni a Lurdy házban vagy online. Az ár kedvezőnek mondható, hisz adott az in-ear kialakítású fülhallgatóban az aktív zajzár, jó a hangerő, elfogadható a hangminőség. Csak hát idén az MWC-n bemutatkozott a Realme Buds Air 3, ami ugyan névben Pro jelző nélkül él, de mindenben jobbat vagy többet nyújt, ráadásul kétezer forinttal olcsóbb is a hivatalos márkaboltban.


[+]

Itt akár le is zárhatnám ezt a cikket és megkérhetnék minden érdeklődőt, hogy tessék átkattintani itt a Buds Air 3 tesztjére, örülni az újabb Bluetooth-verziónak, az erősebb ANC-nek, a multipont támogatásnak és a kisebb kialakításnak, de az nagyon olcsó húzás lenne tőlem, úgyhogy gyorsan átvesszük, mit tud a Buds Air Pro, miközben kikacsintgatunk az Air 3-ra.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

Csomagolásban szerintem a Buds Air Pro erősebb, a sárga doboz vonzza a tekintetet, és egyedibb, nem merülhet fel a vád, hogy egy bizonyos amerikai cég fehérbe dobozoló gyakorlatát másolják Kínában. Kibontva a csomagot rövid, sárga színű USB-A végű Type-C töltőkábelt és négy pár gumiharangot találunk a fülhallgatón és a töltőtokon kívül. A vezeték nélküli töltés sajnos nem adott, míg a Buds Air 3-ban már igen, a vezetékes töltés és az akku állapotáról itt is apró LED fény tájékoztat minket a hordtok elején: a márkanév felett zölden világít, ha több a töltöttség 20%-nál, pirosan, ha kevesebb. Jobb oldalon egy Bluetooth kapcsolatra kényszerítő gomb, alul az USB-C kapott helyet.

A fényes felületű műanyag tok gyűjti a maszatokat és a karcokat is.A fényes felületű műanyag tok gyűjti a maszatokat és a karcokat is. A fényes felületű műanyag tok gyűjti a maszatokat és a karcokat is. [+]

Három színben (fényes fekete, matt fekete, fényes fehér) elérhető a Buds Air Pro, nálam a fényes fekete járt. Mélyebb sérüléseket nem, de mikrokarcokat két hét használat alatt is szedett magára a műanyag hordtok, mégsem ez, inkább a gyengén záródó, laza fedél zavart. Egyrészt véletlen is könnyen kinyílt, másrészt úgy éreztem, bármelyik pillanatban letörhetem egy óvatlanabb mozdulattal. Nem segített, hogy könnyű is a tok, hiszen 39,5 grammot nyom, a fülhallgatók pedig egyenként 5-5 grammot. A füleseket a töltőben tartó mágnesek erősek, attól nem kell tartani, hogy ha a fedél kinyílik, a füles kiesik.


[+]

Nekem az M-es méretű szilikonharanggal a fülemben is kényelmesen és stabilan ült a fülhallgató, futás közben sem kellett igazgatnom őket, a fülesek pedig IPX4-es minősítéssel rendelkeznek, így a verejték nem tett kárt bennük. Száraik hosszabbak, mint a Buds Air 3-é, viszont nem egész hosszuk, csak a felső részük érintésérzékeny felület. Itt négy opciónk van parancsbevitelre, az alkalmazásban is ezeket variálhatjuk: két érintés lejátszás vagy szünet, három érintés a számok közti váltás, nyomva tartással aktiválható az ANC vagy az átengedő mód, mindkét fülest egyszerre lenyomva pedig a 95 milliszekundumos késleltetést ígérő játék mód. Az érintőfelület fals parancsokat nem vitt be, azt viszont szokni kellett, hogy a száron ülő mikrofon felett pontosan érintsem meg.


[+]

Működik az automata szünet és lejátszás is mobil eszközzel, számítógéppel viszont nem mindig, arra pedig nem tudtam rájönni, hogy miért. Bluetooth 5.0-án keresztül kapcsolódik a fülhallgató, több eszköz megjegyzése és multipont nincsen (a Buds Air 3-ban BT 5.2-vel már van), így minden alkalommal manuálisan, a töltőtok gombját lenyomva kell újracsatlakoztatni, ha más forrással akarjuk használni a fülest, Androidon adott a Google-féle gyors párosítás. Visszatérve a viselésérzékelésre: iOS-en és Androidon is rendesen működött, ha kivettem a fülhallgatót a fülemből, egy másodpercen belül szüneteltetve volt a lejátszott tartalom, visszarakáskor újra is indult. Számítógépnél azonban csak a böngészőből futtatott YouTube-nál működött, más esetben nem, miközben az érintőfelület parancsait fogadta és rendesen kezelte. A kapcsolat stabilitásával tapasztalataim szerint nincs gond (RSSI: -36 dBM) beltéren és forgalmasabb kültéri helyen sem, mindössze egyszer tapasztaltam a 75-ös trolin utazva, hogy másodpercre kihagyott a fülhallgató.

Applikáció, hangminőség, üzemidő

Akárcsak a többi Realme kiegészítő esetén, itt is a Realme Link applikációra hagyatkozhatunk Androidon és iOS-en is, mint támogató alkalmazásra. A beállítási lehetőségeink végesek, a tok (486 mAh) és a fülhallgatók akkumulátorának százalékos töltöttsége alatt állíthatjuk az ANC-t (aktív, transzparens, normál), bekapcsolhatjuk a játék módot, a hangerőnövelőt és a BassBoost+ funkciót, mely extra basszussal támogatja meg a hangzást. Lejjebb görgetve pedig a korábban említett érintéses parancsokat kapcsolhatjuk ki vagy be. Mivel az eszközök közti váltás nem egyszerű, így többször tapasztaltam, hogy az alkalmazásban elveszett a Buds Air Pro, hiába csatlakozott a telefonhoz, a Realme Link nem érzékelte. Még szerencse, hogy manuális EQ nincs, az érintéses parancsok pedig tárolódnak a fülhallgatóban és működnek az app nélkül is.

Így ül a fülben a Buds Air Pro.
Így ül a fülben a Buds Air Pro. [+]

Az AAC és SBC kodek támogatása itt is adott, az aptX hiányzik. A hangzásról fülhallgatónként 10 milliméteres, Bass Boost fantázianevet viselő dinamikus meghajtók gondoskodnak, így talán nem lep meg senkit, hogy mélyekben erős a füles, hangzására jellemző a V-karakterisztika, amellyel EDM és a modern populáris zene kedvelői biztosan meg lesznek elégedve. A hangkeltő megegyezik azzal, ami a Buds Air 3-ban is van, így különösebb hangzásbeli különbség nincs a két eszköz között, ahogy a közepes térérzet és az elfogadható sztereó szeparáció között sem tapasztalható eltérés, az ANC viszont a Próban érezhetően gyengébb, nincs külön WNR sem. A Realme szerint maximum 35 decibel elfojtására alkalmas a fülhallgató, ez a monoton hangok esetén beválik, de a beszédhangokat már nem tudja megállítani. 50%-os hangerővel hallgatott zene mellett a tömegközlekedés hangjai tompítva, de bejutnak. Igaz, a bőséges hangerő növelésével elnyomhatjuk őket, de összességében a Buds Air 3 ebben a versenyszámban is jobban teljesít, mert erősebb aktív zajzárat biztosít.

Így épül fel a Realme Buds Air Pro.
Így épül fel a Realme Buds Air Pro. (forrás: Realme) [+]

Sistergő alapzajt a Pro változat esetén is hallani a két mikrofonnal dolgozó aktív ANC mellett, a transzparens mód tisztán, minimális digitális zajjal működik. Aktiválása a fülhallgatón 3 másodpercet vesz igénybe, amelyben benne van egy robothang ki nem kapcsolható tájékoztatása is arról, éppen melyik módban vagyunk, így ha hirtelen kell valakivel beszélnünk, egyszerűbb lesz gyorsan kivenni a fülest. Szemmel látható késleltetést én a játék mód bekapcsolása nélkül sem tapasztaltam, podcastek hallgatásához, videó- vagy filmnézéshez is megfelelt az eszköz.


[+]

Mikrofonos hangminőség terén szerintem a Buds Air Pro a nyerő az Air 3-mal szemben. Máshol helyezkednek el a száron a mikrofonok, a Prón közelebb vannak a beszélő szájához, így jobban érthető, hogy mit mond az ember. Összességében itt is elmondható, hogy digitális függöny mögül szólal meg a beszélő, de az eredmény elfogadható, az erős szél kivételével pedig a beszélgetésbe bezavaró háttérzajokat is le tudja tompítani a fülhallgató környezeti zajszűrő algoritmusa. (A videóban azt mondom, hogy Buds Air 3 Pro, ami sajnálatos nyelvbotlás, a felvételek a Buds Air Pro mikrofonjaival készültek!)

Az üzemidő átlagos, nálam egy óra használat aktív zajszűréssel és médialejátszással 30%-ot merített a fülhallgatókon, ezzel a három órányi aktív működés inkább tűnik realitásnak, mint a gyártó által ígért öt óra. A tok négy teljes feltöltésre való energiát tárol, a teljesen lemerült fülhallgatóknak egy óra kell a bölcsőben, hogy újra 100%-on legyenek, a tokot két óra alatt lehet a hálózatról feltölteni. Ha a fülhallgatók és a tok is lemerülnének, 10 percre elég bedugni őket, az elég energiát ad három órányi zenelejátszáshoz.


[+]

Nem egy rossz termék a Buds Air Pro, de a profi jelző vásárlót megzavaró lehet, hisz a Buds Air 3 jobb. Szerintem akkor éri meg kétezer forintos felárat kifizetni az egyébként többet tudó Buds Air 3-mal szemben, ha az ember inkább telefonálásra, mintsem tartalomfogyasztásra használja a fülhallgatót, akár klasszikus headsetként egyszerre csak egyet a kettőből. A hangminőség azonos, a zajszűrés terén pedig az új, olcsóbb modell a jobb, és Bluetooth multipont hiánya is a Buds Air Pro ellen szól. Ha valaki a olcsón szeretne aktív zajszűrést TWS fülhallgatóban, annak opció még a Huawei FreeBuds 4i, de ha a lehető legolcsóbban úszná meg a dolgot és az ANC sem kell, akkor a Honor Choice TWS már tízezer forint alatt is behúzható.

viragdani01

Előzmények

Hirdetés