Hirdetés

Realme 5 Pro - igazi vetélytárs

Nem járt még nálunk sok Realme okostelefon, de mostantól ez változik. A frissen hazánkba érkező márka húzómodellje lehet tesztalanyunk.

Multimédia

Négy kamerát hord a hátán a Realme 5 Pro. A fő modulunk 48 megapixeles, Sony IMX586, F/1,8-as apertúrával, PDAF-fel és quad-Bayer szűrővel, vagyis az igazán jó eredményt 12 megapixelen szállítja. Kapott egy 8 megapixeles, F/2,2-es, ultraszéles látószögű második lencsét a gép, plusz kettő darab, mindössze 2 megapixeles egységet, az egyik egy mélységszenzor, a másik pedig makróhoz készült. Plusz van egy kis villanónk is. Ez eddig nem hangzik annyira rosszul, bár egy telés lencsét mindenki nagyobb örömmel fogadott volna, mint egy makrószenzort, de oké, még akár jó is lehet, ám kimaradt teljesen az optikai stabilizáció. Elektronikus az eredmények függvényében akad, de azért az önmagában sokszor karcsú.


[+]

A kezelőfelület is kicsit furi, de aztán hozzá lehet szokni. Alapból 12 megapixelen tudunk dolgozni, ezt igény szerint fel lehet tolni 48-ra, de akárcsak a legtöbb esetben, itt is inkább az alacsonyabb felbontáson tud jól teljesíteni a kamera. És ez még akkor is igaz, ha fogjuk a 48 megapixeles képet és valami editorban leméretezzük 12-re. Ahol más telefonokon a látószöget állíthatjuk (a kereső jobb oldalának közepén), ott a Realme egy digitális zoom gombot helyezett el kétszeres és ötszörös nagyításért (tökre szükségtelenül), a széles látószög ikonja a bal oldalon van. Közvetlenül felette pedig ott van a “Chroma-erősítés” ikonja, ami nem valami speciális fitnesz gyakorlat, hanem a HDR-nek egy durvított kiadása, ami még több képből próbál összerakni egy dinamikában erőteljes produkciót, extra kontraszttal és szaturációval. Ez 48 megapixelen is működik, de igazából csináltam fotókat így is, meg nélküle is. Mindezeken felül van professzionális mód (az a neve, hogy “szakértő”, höhö), az EV-t, a fehéregyensúlyt, az ISO-t és a záridőt lehet manuálisan babrálni. És persze külön üzemmód a makró, előbb jöjjenek ezek a képek:

Hirdetés

Két megapixelen nem lehet csodát tenni, a Honornak sem sikerült korábban, pont tudnánk létezni enélkül a funkció nélkül, én biztos OIS-t kérnék helyette. Viszont a többi kamera produkcióját is mutatnám, a sorrend ugyanarról a témáról balról jobbra haladva a 48 megapixel, majd megint, de már a Chroma-erősítéssel, aztán 12 megapixel, valamint ugyanez Chroma-erősítéssel.

Ezek pedig a nagylátószöggel készült fotók, itt is kettő van mindenből, mert az extra HDR-t ezzel a lencsével is tudja produkálni a motyó:

És van egy sereg esti (night mode) felvételünk is mindkét látószöggel, ami több másodperces záridővel dolgozva is éles képet produkál kézből:

A képeket elemezgetve a verdiktünk jobbára pozitív. A legjobb eredményt 12 megapixelen szállítja a masina, kissé itt-ott túl puha ugyan a rajzolat a komoly zajmentesítést miatt, de alapvetően korrekt az eredmény, a Chroma-erősítés viszont túlélesít, túlszaturál. Az esti képeknél a dedikált éjjeli módot használtuk (ami mindkét látószögnél elérhető), ez — ellentétben más gyártók megoldásával — csak egy-két másodpercnyi expozíciós időt igényel, viszont nem is lesznek annyira látványosan jók a fotók, a nagylátószögű felvételek speciel kifejezetten gyengék, rengeteg zajjal. De mindent egybevetve egész ügyes a Realme 5 Pro kamerarendszere addig a pontig, amíg nem kezdünk el videózni.

Az OIS ugyanis nagyon hiányzik. És tök nagy kár érte, mert 4K-ban egyáltalán nem rossz a képminőség, Full HD-ban besegít valamiféle elektronikus stabilizáció, de ennek a látószög csökkenése az ára, plusz itt-ott vannak apróbb hibák is. Hangot sztereóban vesz fel, de csak 96 kbps-sel, ami elég kevéske.

[+]

Ez egyébként azért fura kicsit, mert amit viszont zenelejátszás címszó alatt nyújt a termék, az kifejezetten korrekt. Headset ugyan nincs a dobozban, de 3,5 mm-es jack akad, ahogyan FM-rádió is, ha kap valami zsinórt (jellemzően fülest), ami antenna gyanánt üzemel. A zenelejátszó maga is saját fejlesztés, kifejezetten kulturált kinézete van, de a hangzással kapcsolatos beállításokat nem itt fogjuk találni, hanem a többi beállítás között. Ha van füles csatlakoztatva, akkor equalizer is akad, amely egyrészt rendelkezik egy csomó sémával, másrészt valós időben mutatja is, hogy melyik frekvenciatartományban mennyire nyúl bele a hangképbe. Kihangosítva sem szól rosszul, de erre inkább mondjuk azt, hogy átlagos.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés