Hirdetés

OnePlus One - Kína már itt One

Bevezető, tartozékok

Valami változik a telekommunikáció világában. Egyre többször hallunk és látunk olyan, a távoli Kínában felbukkanó készülékeket, melyek a nagy gyártók legkomolyabb modelljeivel is felveszik a versenyt. Bár jelenleg ezek szinte egyike sem kapható például Európában vagy Amerikában hivatalosan, ennek csak a Samsung, Nokia és társai örülhetnek. Mi pedig bosszankodunk, hiszen a hírek láttán csorgatjuk a nyálunkat, főleg ha az ottani árat is leközlik, ami nem egyszer sokkolóan alacsony.

OnePlus One kézben
[+]

Számunkra mindig jó érzés egy-egy ritkaságot, különlegességet tesztelni, főleg, ha azt olvasónktól kapjuk. Így volt ez most is, én kaptam egy privát üzenetet a fórumon, hogy lenne-e kedvem OnePlus One-t kipróbálni. Egy ilyen felajánlásra csak egyetlen válasz létezik, úgyhogy némi szervezés után máris a kezemben volt a telefon. A OnePlus One olyan kincsnek számít, hogy az országban talán még 10 darab sincs belőle, de Kínán kívül mindenhol igazi ritkaság. Ez nem azért van, mert valami Vertu konkurens luxusmobil. Az Oppo-hoz szorosan kötődő gyártó limitált példányszámban, és jelenleg meghívásos módszerrel értékesíti. Ezt már elkezdték feloldani, viszont hiába zúdulnak a megrendelések, a várólista igen hosszú. Még a legnagyobb nemzetközi techoldalak közül is csak 1-2 helyen olvashatunk tesztet róla, ezek ráadásul prototípusokról szólnak, a mienk viszont egy teljesen végleges példány. Csapjunk hát bele, mert lesz mitől ámulni!

OnePlus One vs. LG G3
LG G3 vs. OnePlus One

A doboz már önmagában megvett engem. Eszméletlen jól néz ki a lapos, fehér-piros színre pingált csomagolás. A hálózati töltőfej egy önálló kis dobozkában pihent, a lapos pakk rejti a többi cuccot. Már itt érdemes megjegyezni, hogy maga a doboz is igen minőségi, nem filléres karton vagy szimpla festett papír, még a fogása is kellemes. Először a piros részt kihúzzuk a fehér keretből, majd felnyitva rögtön a telefon tárul elénk. Ez egy műanyag tálcán pihen, ezt is távolítsuk el és meg is találjuk a tartozékokat. Rendkívül gusztusos és igényes a tálalás, egy apró, kínai nyelvű irományon felül az USB kábel és a SIM tálca kiszedő tűje vár itt minket. Előbbi piros, lapos kábellel, fehér csatlakozókkal, gumi kötegelővel döbbent le, míg utóbbihoz egy kulcskarikára is felfűzhető, szintén piros gumi tárolót adnak, eszméletlen ötlet.

OnePlus One hátlapi kamera és vaku
[+]

Külső

A One nem kis példány, ám amint kézbe vesszük, el is felejtjük, mekkora. A készülék kidolgozása követi a csomagolás és a tartozékok szintjét, illetve még azokon is túlmutat. Az egy dolog, hogy igen impozáns látványt nyújt, ráadásul sikerült egészen egyedi formát is találni, bár ha gonoszkodni akarok, akkor egy kevéske Sony Arc/Arc S belelátható, de hagyjuk is ezt. A mi példányunk fehér házzal rendelkezett, jelenleg ezen kívül fekete van még. Az gránit hatású, ez viszont mattfehér, és szintén igen jól néz ki. A belső keret magnézium-alumínium ötvözetből, a hátlap pedig polikarbonátból készült, a tapintása nagyon finom, ujjlenyomatok nem látszanak rajta, a koszt is egész jól bírja. Minőség szempontjából bárkivel felveszi a versenyt. Kifogástalan az összeszerelés, sehol egy nyekkenés, egy illesztési probléma, egy gramm kétséget se hagy felénk, hogy prémium kütyüt fogunk a kezünkben. A méretet már említettem, valóban nem kicsi, ez már a kétkezes kategória, de az ívelt hátlap kellemesen simul a tenyerünkbe.

OnePlus One elölről
[+]

Elöl egy 5,5 hüvelykes kijelző uralja a terepet, ez magyarázatot ad a méretekre. A panel nem valami dzsunka cucc, a Japan Display által gyártott LTPS IPS panel Full HD felbontással operál, ami 401 ppi értéket ad. A kép tűéles, a színek szépek és természetesek, a betekintési szög kiváló, a fényerővel sincs gond. A napfényben való láthatóságot a kissé túlzottan tükröződő üveg rontja, ami egyébként Gorilla Glass 3. A képernyő alatt a szokásos hármas Android vezérlőgombok sorakoznak, itt viszont a megvilágítással eléggé spóroltak. Felülre került az előlapi kamera, mellette állapotjelző fény, szenzorok (közelség és fény) és persze a hangszóró került. A hangminőség remek, viszont egy kis plusz hangerőt adhattak volna rá.

Kijelző-teszt
Mérés OnePlus One HTC One M8 LG G3 Sony Xperia Z2
Fehér fényerő 477 nit 438 nit 462 nit 371 nit
Fekete fényerő 0,45 nit 0,34 nit 0,49 nit 0,33 nit
Kontrasztarány 1085:1 1289:1 941:1 1124:1
Színhőmérséklet 7040K 9887K 7649K 7333K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Hirdetés

Hátul az egyszerűségre szavaztak, a fehér, ívelt felületet nem nagyon töri meg semmi. Alul néhány kötelező felirat (a CyanogenMod azért nincs rajta, mert kínai piacos). Felülre került a márkalogó, amely nem festett, hanem a hátlap anyagából van kimarva, ezáltal lekopni sem fog (én még a pirosra festést bejátszottam volna). Még feljebb van a kamera, ami közös betétben fekszik a dupla LED villanóval. Tőle picit jobbra a három mikrofon egyike várja a munkát.

OnePlus One hátulról
[+]

Oldalt sem lesznek nagy meglepetések. Felül van a 3,5 mm-es jack kimenet, illetve egy mikrofon, jobbra találjuk a bekapcsolót, míg baloldalt a hangerőszabályzó vár. Szintén itt lelünk rá a SIM kártya tálcájára, amit az említett tüskével tudunk kiszedni (semmi erőlködés, csak megbökjuk a lyukat és a tálca szépen kicsúszik), ebbe microSIM-et kell helyeznünk. Alulra került a microUSB csatlakozó, egy újabb mikrofon és a kihangosító hangszórók. Ezek amúgy nem sztereók (ilyen elhelyezés mellett úgyse jönne ez ki), ellenben akkora hangerejük van, hogy több lakással odébb is hallják, ha hívnak minket. Ráadásul mivel nem a hátlapon van a nyílás, így asztalra téve is ugyanúgy ordít, mint a kezünkben.

OnePlus One dupla hangszóró
[+]

Hardver, szoftver

Noha ez a gyártó első modellje, egyből a top kategóriát célozták meg hardver szempontjából is. A gép lelke egy Qualcomm Snapdragon 801, egész pontosan az MSM8974AC változat. Négymagos, egyenként 2,5 GHz-es processzorral, 3 GB RAM és egy Adreno 330 társaságában a ma piacon lévő egyik legerősebb csomag. A benchmark eredmények kissé megtévesztőek, hiszen a Quadrant és a Linpack meglepően alacsony értékeket mért, ám ne legyenek kétségeink, ez egy pokolian gyors és erős készülék.

Teljesítmény-teszt
Benchmark OnePlus One HTC One M8 LG G3 Sony Xperia Z2
Quadrant Standard 10823 pont 24119 pont 22290 pont 19302 pont
Linpack for Android (single) 179,515 MF. / 0,47 s 374,467 MF. / 0,22 s 388,117 MF. / 0,22 s 384,543 MF. / 0,22 s
Linpack for Android (multi) 412,388 MF. / 0,41 s 733,333 MF. / 0,24 s 743,525 MF. / 0,22 s 807,251 MF. / 0,21 s
Smartbench 2012 Prod. 6719 pont 9288 pont 8483 pont 8199 pont
Smartbench 2012 Games 4641 pont 4443 pont 3941 pont 4441 pont
AnTuTu Benchmark 4.x 36311 pont 33495 pont 33851 pont 34581 pont
Geekbench 3 (single/multi) 1026 / 2696 pont 990 / 2848 pont 967 / 2363 pont 930 / 2674 pont

OnePlus One OnePlus One

A One szoftveresen sem az átlagot képviseli. Az alapból Android 4.4.2-re épülő rendszer nem más, mint a legnevesebb főzött ROM-ot készítő csapat, a Cyanogen terméke. Itt viszont szó sincs mókolásról, ez a gyári, hivatalos rendszer, aminek rengeteg előnye van, többek között említsük meg a szinte naponta érkező frissítéseket. Mi már 4.4.3-as verzióval kaptuk, de mire visszaadtuk, már a 4.4.4-es is elérhető volt rá. Annyit azért megjegyeznék, hogy a CyanogenMod csak a nemzetközi verziókon van rajta, a kínai változatok egy Color OS névre keresztelt felületet kapnak. Mivel a miénk egy kínai változat volt, így utólag lett rátéve a Cyanogen szoftver, igaz, ez nem pontosan a 11S, ami némi grafikai tuningot és pár saját extrát tartalmaz, ám kijelenthetem, hogy egy percig nem éreztem összvérnek a dolgot.

OnePlus One OnePlus One

Az mondjuk talán feltűnő lehet, hogy extra programot szinte semmit nem kapunk, ami nem véletlen, mert ez a rendszer épp az extrém optimalizálásáról híres, aminek része a felesleges szoftverek kiszórása. A felhasználó úgyis rátelepít azt, amire neki szüksége van, akkor meg minek rögtön a nyakába önteni tucatnyi appot, aminek jó eséllyel a felét el se indítja majd. Kapunk azért pár dolgot, mint az Apollo zenelejátszót, egy korrekt fájlkezelőt, zseblámpa alkalmazást, DSP hangszínszabályzót, a Google Earth és Keep programokat, valamint egy Terminál Emulátort (parancssor, vicces).

OnePlus One OnePlus One

Extrák

Extra programok helyett maga az alapszoftver rejti az extrákat, mégpedig olyanokat, hogy az ember csak ámul, hogy ilyen miért nincs a HTC, LG, Samsung saját felületeiben. A főképernyők száma attól függ, hogy melyiken vannak parancsikonok, az üres lapot automatikusan törli. Már itt kezdődnek a spéci dolgok, állítható a lapváltás animációja, kikapcsolható a képernyő felső részét elfoglaló Google keresősáv, az ikonok feliratozása, illetve utóbbiak mérete is növelhető. A főmenü szimpla, oldalra lapozós, az animáció és a rendezési sorrend szintén módosítható. A felülről lehúzható státuszsáv is variálható, a gyorskapcsolók számát, sorrendjét mi adhatjuk meg.

OnePlus One OnePlus One

A zárolt képernyővel is babrálhatunk, változathatjuk az óra méretét és típusát, kikapcsolhatjuk a kamera és a widgetpanel elérését, a feloldó kapcsoló parancsikonjai szintúgy egyéni ízlésre szabhatók. Az egyik legdurvább viszont a kijelző fényerejének módosítása. Az, hogy van automata állás, oké, de hogy a szenzor érzékenységét módosíthatjuk, az már nem semmi. Kérésre a napnyugtához és napkeltéhez is tudjuk igazítani a fény mennyiségét. Aztán a csúcspont, hogy egy még részletesebb panelen konkrét kültéri fényerőségekhez tudjuk százalékosan(!) bekonfigurálni a világítást, az egészet pedig egy grafikonon is megnézhetjük.

OnePlus One OnePlus One

Nincs ám még vége, mert a képernyő alatti gombok hosszú és dupla megnyomásra történő funkciójával is lehet babrálni, mindezt külön lezárt és feloldott képernyőre. A telefon felébreszthető és lezárható az LG-ből ismert dupla koppintással, továbbá bekapcsolás nélkül, gesztusokkal indíthatjuk a kamerát, a zseblámpát és vezérelhetjük a zenét. Ja, akinek nem jön be a képernyő alatti tapizás, az bekapcsolhatja a virtuális vezérlőket, ilyenkor persze a másikat le is tiltja. Nem csak a képernyőforgatás maga kapcsolható be, hanem az is megadható, melyik irányokban engedélyezzük ezt.

OnePlus One OnePlus One

Az állapotjelző fénynél olyanokat találunk, hogy egyénileg adhatjuk meg a színt, a villogás sebességét és ritmusát, mindezt alkalmazásonként. Még olyanok is vannak, hogy töltő csatlakoztatása esetén bekapcsoljon-e a képernyő, illetve csipogjon-e hozzá. A kijelző színvilágát is szabályozhatjuk, bár már gyárilag is remek, de ha valakinek ez kell, akkor itt van. Vannak profilok is, amik nem csupán a hangokkal kapcsolatos dolgokat szabályozzák, hanem különböző funkciók és programok elindítása, kikapcsolása is köthető hozzájuk. Ja, és amúgy a teljes felület témázható, és a témákon belül a betűtípustól a háttérképen át az ikonokon keresztül a boot animációig minden állítható.

OnePlus One OnePlus One

Multimédia, adatátvitel

Hátulra egy 13 megapixeles kamera került, amivel persze találkozhatunk más kínai telefonon is, ám F2.0 optikával és Sony Exmor szenzorral már nem annyira sűrűn. Ezzel is jelzik, hogy nem szeretnének a fejlődő, de ezen a téren még komolyabb lemaradásban lévő kínai mobilok gyenge teljesítményét hozni. Megmondom őszintén, a kamera volt az a rész, amely kevésbé tetszett a szoftver részéről. A fényképezés, fókuszálás és a képek mentése egyaránt villámgyors, az opciók beállítása viszont egy ikonos, többszintű menüvel van megoldva (de 1-2 helyen felbukkan normál, listás rész is), ami nem olyan egyértelmű, mint más megoldások. Hardveres oldalról az exponálógomb hiányával kell kibékülni, úgy látszik, ez Kínában se elterjedt megoldás.

OnePlus One

Az elkészült fotók egész meggyőzőek. Nem tarolja le az élmezőnyt, azonban elég pozitív az összkép. Jó az élesség, a részletek nem mosódnak szét, a színek szépek, viszont a zaj lehetne kevesebb (bár így legalább éles), valamint a dinamikatartomány láthatóan szűk, amin a HDR tud segíteni. Néhol felbukkan a Sony mobilokban régi ismerős kromatikus abberáció. Összességében korrekt, használható képeket lőhetünk vele, a makrók is szépek, éjszaka persze már erősen romlik a helyzet, de közelre a dupla vaku elég erőset villant. Videóban elvben 4K-ban is felvehetünk, nekem azonban nem sikerült ezt előhozni, ami szinte biztosan valami szoftveres anomália eredménye. Ráadásul nem csak 30fps-ben vehetünk fel, hanem úgynevezett DCI 24 fps, szélesvásznú 4K is van. Ezen felül Full HD 30fps, 60 fps (lassított), továbbá 720p 30 fps és 120 fps (lassított) opciókat is válaszhatunk. Egy tesztvideót ITT megtekinhetünk, a fókuszálás beállítási hiba miatt nem működött automatikusan.

OnePlus One OnePlus One

Zenei téren is komoly kiszolgálást kapunk, de előtte essünk át a negatív pontokon. Nincs FM rádió, ami vagy fáj nekünk vagy sem, de ettől függetlenül butaság volt kihagyni. Kapunk viszont egy remek lejátszót Apollo néven. Szépen leválogatva sorakoznak a zenéink, látjuk az albumképeket, van ismétlés, véletlen lejátszás, és a lejátszó önmagában is témázható. Az alsó hangszórókat már említettem, iszonyat hangosak, ráadásul még maximumon is csak kevéssé torzítanak. Fülest nem adnak a csomagban, de mind a Sony, mind a Bang&Olufsen fülesemmel nagyon kellemes volt az eredmény. Mindezt úgy, hogy hozzá se nyúltam a hangszínszabályzóhoz, pedig az se akármi. Külön fülhallgatóra, a telefon hangszóróira, Bluetooth eszközre és USB dokkolóra tudunk konfigurálni. Előre beállított és egyéni hangzásképek, grafikus ekvalizer, virtuális effektusok, mélyhangkiemelés, amit csak akarunk.

OnePlus One OnePlus One

Ha adatátvitelről van szó, akkor se leszünk bajban. Négysávos GSM, ötsávos 3G és hatsávos LTE modul keresi a hálózatokat (a kínai verzió is hibátlanul megy itthon 4G-n is). Maximum 150 Mbit-es letöltési sebesség áll rendelkezésre, ez bőven elég. Helyileg van WiFi, ebből az ac szabványig bezárólag mindent ismer, duál csatornás, hotspot, WiFi Direct, DLNA van, az érzékenysége se rossz. Bluetooth-ból 4.1-es verziót kapunk, persze sztereót és a microUSB 2.0 kimenet OTG-re is képes. Ez jól is jöhet, mivel a belső memória sajnos nem bővíthető. Kétféle tárhellyel kapható a One, az általunk tesztelt 16 GB-oson kívül 64 GB-os kivitelben. A böngészés ekkora kijelzőn és ilyen sebesség mellett kifogástalan, ahogyan a GPS-re se kell panaszkodni, köszönhetően a GLONASS támogatásnak.

OnePlus One OnePlus One

Üzemidő, összegzés

Ahogy a kép is bizonyítja, a hátlap leszedhető, azonban ennek nem az a célja, hogy az akkumulátort kivegyük, mivel az beépített (komolyabb szétszerelés után persze cserélhető). Később lesznek különböző hátlapok, köztük fából és egyéb egzotikus anyagokból készült változatok, ezeket tudjuk majd rátenni. Maga az akku egy 3100 mAh-s polimer egység, ami szép combos, de ne feledjük, hogy a hardver maga is az. Azonban pánikra nincs ok, a OnePlus One még erős kínzás mellett is simán végigbírja a napot, picit szolidabbra véve pedig csak a második nap estéjén fog töltőt kérni, ennél többet viszont már ne várjunk tőle.

OnePlus One szétszedve és akkumulátor
[+]

Értékelés: OnePlus One
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

A OnePlus One ismét egy nagyon komoly bizonyíték arra, hogy Kínában igen komoly cuccokat tudnak megtervezni, legyártani, összerakni és piacra dobni. Ez a készülék számos szempontból összevethető a nagy és ismert márkák csúcskészülékeivel, legyen az hardveres teljesítmény, szoftver, általános minőség vagy más. Kívül-belül minőségi felépítés, a most elérhető legerősebb hardver, kiváló szoftver (napi frissítéssel), masszív multimédiás teljesítmény, van mit felsorolni. Azért a mérleg másik oldalára is jut néhány dolog, mint a rádió hiánya, a nem bővíthető belső tárhely, ezekkel meg kell békülnünk. No és még egy dolog, a beszerezhetőség és a garancia. Jelenleg ez a telefon kizárólag Kínából rendelhető, így persze hiába ámuldozunk az igen alacsony áron (kint kb. 70-75 ezer forintért kapjuk meg a 16 gigásat), mire ideér, jön a vám, áfa és ilyesmik. Azonban ha minden sarcot ráteszünk, még így is meglehetünk kb. 100-110 ezer forintból. Márpedig ez még így is korrekt ár érte, hiszen tényleg top kategóriát kapunk kézhez. Sajnos a garancia itt is Kínában zajlik jelenleg, így bár nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott, csak egy nagyon erős Tetszett plecsnit adhatok neki.

OnePlus One

Rusi

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

OnePlus One
OnePlus One Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 152,9 x 75,9 x 8,9 milliméter
Tömeg 162 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 pixel (401 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív, multi-touch LTPS IPS TFT érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974AC)
Processzor típusa Quad-core 2.5 GHz Krait 400
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 330
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 12,14 GB
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz
LTE 700/1700/1800/2100/2300/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 42 Mbps / 5,76 Mbps
LTE van
IrDA / Bluetooth nincs / 4.1 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, WiFi Direct, DLNA
USB microUSB 2.0 (OTG, USB Host)
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok van
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.4.3 (CyanogenMod 11S)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Apollo, DSP beállítások, Google Earth, Fájlkezelő, Google Keep, Terminál Emulátor, Zseblámpa
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, autofókusz, dupla LED villanó, Sony Exmor szenzor, F2.0 optika
Másodlagos kamera van (5 megapixel)
Videófelvétel 2160p@30fps, DCI 2160p@24fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps, 720p@120fps
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3100 mAh-s lítium-polimer
Készenléti idő ? óra
Beszélgetési idő ? óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, három mikrofonos aktív zajszűrés, Gorilla Glass 3 előlap, magnézium ötvözet burkolat

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Oppo Find 7a - Heaven Street Seven

    Ellátogatott szerkesztőségünkbe az Oppo új csúcskészülékének szerényebb változata, és alig bírtuk útjára engedni. A Full HD kijelzős és csúcssebességű készülék számos kellemes extrát rejt.

Hirdetés