OnePlus 6 - gyorsjárat a szenzorszigetekre

A piac legfürgébb telefonja sem úszta meg bevágás nélkül, de leperegnek róla a cseppek és a kritikák, ugyanis nagyon kevés hibája van, kamerában pedig végre előrelépett.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A OnePlus 6 két nanoSIM-et fogad be, minden hazai LTE sáv támogatásával, 1000/150 Mbps-os átviteli rátável 4G-n (4CA/256QAM, CA/64QAM, 4x4 MIMO). A vételi és beszélgetési minőség jó, a hangszóró kellően erélyes és a másik oldalon is tisztán értették a szavamat. A kétcsatornás WiFi modem jó érzékenységű (802.11a/b/g/n/ac, 2x2 MIMO, HotSpot, Direct), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE, aptX, AptX HD, LDAC), az USB pedig továbbra is csak 2.0-s (Type-C, MTP, OTG). A pozíciószerzés az A-GPS és a GPS, GLONASS, BeiDou és Galileo műholdak segítségével lényegében azonnal, pontos és zárt térben is megbízható. Akad iránytű, NFC, hang szenzor, hall szenzor, giroszkóp és gyorsulásmérő, nincs viszont infra vagy barométer.


[+]

Jó lett volna a megnövekedett képátló mellé kövérebb telepet mellékelni, a 3300 mAh-s modul mindenesetre így is jól teljesít, csak a OnePlus 5T-nél picit rosszabbul. Nálam 4-6 óra között mozogtak a képernyőórák töltésenként, amit leginkább a kijelző, a játék és a kamera befolyásolt negatívan. A nap végéig mindenesetre intenzív használat mellett is rendre kihúztam, a készenléti fogyasztás pedig annyira alacsony maradt, hogy ugyanennyi képernyőóra másfél-két napra is kinyújtható. Ez nem rossz, mégsem érzi magát annyira biztonságban az ember, mintha egy 4000 mAh-s P20 Prót használna – pont ekkora telepet érzek 6” felett ideálisnak. Két dolgot nem biztosít a OnePlus, ami logikus volna: vezetékmentes töltést, mert szerintük a Dash Charge OnePlus Fast Charge mindenért kárpótol. Illetve mindig aktív kijelző funkciót, amit eredetileg adott volt, aztán a gyorsabb készenléti merülés miatt inkább kivették. Elvitathatatlan, hogy az 5V / 4A-es gyorstöltés a hasonszőrű Oppo VOOC-kal együtt még mindig kiemelkedően gyors a mobilpiacon: fél óra alatt 60%, egy óra alatt 90%, nyolcvan perc alatt pedig 100% kerül a telepbe, melegedés nélkül. Mint opció, a vezetékmentes etetés mégis jól jött volna, ha már üvegre váltott a hátlap. Az OxygenOS mindenesetre példásan bánik az erőforrásokkal: ekkora képtáltó mellett is kijön egy töltésből, 150 niten 12 óra böngészés vagy 18 óra videózás.

Ismét előrelépett a OnePlus, az 5T-nél prémiumabb phabletet kínálva, jobb kamerákkal és nagyobb kijelzővel
Ismét előrelépett a OnePlus, az 5T-nél prémiumabb phabletet kínálva, jobb kamerákkal és nagyobb kijelzővel [+]

Értékelés: OnePlus 6
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8,5 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7,5 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

A OnePlus 6 a piac egyik legjobb ár/érték arányú készüléke, sőt: az egyik legfrankóbb ma kapható telefon, ártól függetlenül. Árral kalkulálva fényesedik persze a plecsni: a 6/64 GB-os konstrukció 166 ezer, a 8/128-as 182 ezer, a 8/256-os pedig 198 ezer forintnak megfelelő euróba kerül, vastagon alámenve számos, szűkösebb RAM/tárhely kombinációjú konkurensnek. Hozzátartozik persze, hogy a gyártó EU-s honlapjáról vagy valamelyik nemzetközi webáruházból lehet megrendelni, magyarán nem hazai forgalmazásról és extra adóterhek kifizetéséről van szó. A ketyere ettől függetlenül a legtöbb ellenfelénél gyorsabb, amit tök jó leírni, de használat közben érezni az előnyeit igazán, alá pedig az egyik legelőnyösebb szoftverfelületet rakták. Mindehhez prémium anyaghasználat és mutatós kivitel jár, vízlepergető tulajdonságokkal és tovább fejlődött nappali, esti, illetve videós felvételi képességekkel. Az alkalmazáskezelés és a görgetés, az arcalapú vagy az ujjlenyomatos feloldás, a játék vagy a böngészés tükörsima és gördülékeny: ez a telefon tényleg egy vadállat, és nem is készül lassítani. Mégsem tökéletes ragadozó.

Az elmaradt IP-minősítésért és a beázásra nem vonatkozó jótállásért kár: az esőcseppeknél és a fröccsenő víznél több folyadékkal nem érdemes szembesíteni. Az üvegborítás, bár minőségibb érzetet kelt és picit jobban is tapad, azt jelenti: már két oldalon tud betörni a karcálló felület, elöl pedig ront az esztétikán és az állapotsáv használhatóságán a notch. Oké: a szenzorsziget megszokható és ügyesen elrejthető, plusz tényleg elképesztően sok képernyő jut egységnyi phabletes felületre, ami vékony káva alul megmaradt, az az új gesztusfunkciók kényelmes beviteléhez pedig pont jól jön. De azért csak elegánsabban faragott az S9 vagy a Mate RS a keretekből, az állapotsáv kompromittálása nélkül, és akkor ott a Xiaomi Mi Mix 2s vagy a Vivo Apex bevágás nélkül, az utóbbiból nemsokára végfelhasználói termék lesz. A fotós képfeldolgozáson is lehetne még javítani, és bár kellően kiegyensúlyozottak a 4K / 30 FPS-es felvételek, 4K / 60 FPS esetében az optikai stabilizálás egyelőre többet árt, mint segít.

Ha már a OnePlus 6 HDR videókat is megjelenít kitűnő kijelzőjén, plusz kellően méretes a mozizáshoz, kár, hogy a beszélgetési hangszóró nem száll be a sztereó hangzásba, a monó multimédiás egység ugyanis elég gyér lett. Minden másban azonban bármelyik, bármilyen drága ketyere mellé oda lehet tenni, és elképesztő sebességével, képernyő dominanciájával, gyakori frissítéseivel és logikus, átlátható, jól paraméterezhető felületével könnyedén léphet akár a Nexus mobilok, akár bármelyik másik rivális örökébe. Lehet, hogy a Mate RS szebb, a P20 Pro jobb zoomképességekben, a Galaxy S9 előnyben van éjszaka, az iPhone X pedig videózáskor, egyikről se jelenthető ki összességében, hogy jobb telefon, mint a OnePlus 6. Az viszont igen, hogy jóval drágábbak, és ez a Never Settle széria igazi, csőre töltött fegyvere.

OnePlus 6

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés