OnePlus 6 - gyorsjárat a szenzorszigetekre

A piac legfürgébb telefonja sem úszta meg bevágás nélkül, de leperegnek róla a cseppek és a kritikák, ugyanis nagyon kevés hibája van, kamerában pedig végre előrelépett.

Külső, kijelző, csomagolás

A külső három piros pontot is kiérdemel: megmaradt alul a jack port, az USB-C kimenet, a mikrofon és a multimédiás hangszóró jobbján, bár kihagyott ziccer, hogy a beszélgetési hangleadó nem kapcsolódik be a manapság népszerű, sztereó hangzásért. Adott aztán valamiféle por- és víz elleni védelem, ami szintén iparági sztenderd. Kár, hogy mindehhez megnyugtató IP-minősítés nem társul, a jótállás beázásra pedig nem vonatkozik. Úgyhogy, bár az esőtől és a fröccsenő víztől nem kell pánikba esni, alámeríteni és megfürdetni ezt a mobilt nem érdemes.


[+]

Pedig balra a dupla nanoSIM tálca némi gumizást kapott a folyadékok kívül tartására, és belül is odafigyeltek a szigetelésre, jobb mégse kockáztatni. Megmaradt, csak jobbra költözött az egyik gyártói kedvencem: a háromállású némítókapcsoló. Annyi változás történt csak, hogy a funkciósorrend immáron csengés, rezgés és némítás, további szoftveres paraméterezéssel. A kapcsoló recézett, hogy könnyebb legyen megragadni, csak épp magasabbra csúszott az ideálisnál. Nem úgy a bekapcsoló alatta, ami pont ujjra esik, akárcsak a kényelmesen működtethető hangerőszabályzó bal oldalon.


[+]

A notchra visszatérve: az „esztétikáját” bár hamar megszoktam, bosszantott, hogy a két oldalán kevesebb ikonnak jut hely – az akkumulátorszázaléknak, az ébresztőnek vagy a hálózati sebességnek például nem. Akkor sem, ha volna nekik hely, vagy ha az ikonok kisebb DPI-n parányibb méretre váltanak. Nem ártana tehát többet odapasszírozni – frissítés: az akkumulátorszázalék az Oxygen OS 5.1.6 update-tel vissza is tért. Oké, hogy a sziget belelóg az állapotsávba, de mennyit harap ki az alkalmazástartalmakból? A válasz: semennyit, mivel az összes teljes képernyős játék vagy alkalmazás egyszerűen kihagyja a két „kijelzőfület”. Aki mégis kihasználná a teljes, 6,28”-nyi felületet, alkalmazásonként kényszerítheti a valóban 100%-os megjelenést. Akit meg borzasztóan zavar a notch, mégis notchcsos mobilt vesz, egyszerűen elrejtheti az állapotsáv hátterét.

Kijelző-teszt (frissítve, a táblázat szétnyitható)
Mérés OnePlus 6 Samsung Galaxy S9+ PD Huawei Mate RS Huawei P20 Pro OnePlus 5T
Képátló 6,28 hüvelyk 6,2 hüvelyk 6 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2280 1440 x 2960 1440 x 2880 1080 x 2244 1080 x 2160
Technológia Optic AMOLED Super AMOLED Huawei FullView OLED AMOLED Optic AMOLED
Fehér fényerő 422 / 600 / 804 nit 340 / 646 / 1000 nit 431 / 588 / 1149 nit 490 / 722 nit 422 / 571 nit
Fehér fényerő (min.) 2,1 nit 1,6 nit 1,8 nit 3,7 nit 2,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7653 / 6387 K + kézi 7592 / 6414 K + kézi 7940 / 6606 K + kézi 7557 K + kézi 7729 / 6384 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A panel bár FHD+ felbontáson maradt, 402 PPI-n kellően éles, a 19:9-es képaránynak hála pedig jóval több pixel jut a felhasználónak, mint a 16:9-es időkben. Az Oxygen OS 5.1.6-os frissítéssel újramért fénysűrűség napfény alatt ráadásul 600 nitre nőtt egész képernyős fehér tartalom esetében, illetve 804 nitre pontszerű felületen, azaz tökéletes az olvashatóság, amiből persze az alacsony fényvisszaverés és a tökéletes feketék is kiveszik a részüket. A kijelző éjszaka kellően elsötétül, plusz napszak szerint automatizálható képfényszűrő is bevethető, illetve monokróm olvasási mód, rendszerszinten vagy alkalmazásonként aktiválva. A kissé hűvös és meglehetősen élénk színek mellé ráadásul kézi kalibráció, adaptív megjelenítés, valamint szabvány szerinti sRGB és DCI-P3 séma is kérhető.


[+]

Roppant sokrétű tehát megjelenítő, ráadásul tökéletesek betekintési szögekkel és megfelelő az érintési érzékenysége. A rezgőmotor lehetne intenzívebb, viszont jópofa, hogy a bejövő hívás rezgőmintázatát variálni lehet. A panelnek leginkább a nyúlánksága jár kellemetlenséggel: ha 16:9 arányú maradt volna 6”-en, vélhetőleg elérhető minden pontja, 19:9 arányon és 6,28”-en viszont fogást kell váltani a felső részek eléréséhez, vagy másik végtagot használatba venni, egykezes elrendezés ugyanis nem kérhető. Az ujjaktól elrejtve 3300 mAh-s telep lapul a OnePlus 6 mélyén, az tehát nem gyarapodott a képernyőfelület növekedése ellenére.


[+]

Adott persze a döbbenetesen gyors Dash gyorstöltés, csak adódott egy kis bibi: az Amazon megfúrta a névhasználati jogot, így a honlap immáron OnePlus Fast Charge néven emlegeti. Az 5V / 4A-es paraméterek persze maradtak, akárcsak a vörös festésű USB-C kábel. A hófehér külsejű, tűzpiros belsejű doboz ezenfelül egy méretes SIM tűt (miért mellékel a legtöbb gyártó ennél jóval kisebbet?), némi leírást és egy jobban tapadó, áttetsző szilikon tokot rejt. A képeken látható fólia gyárilag már applikálva volt az előlapra, a szenzorsziget körüli kivágás viszont garantálja, hogy ha el is rejti az ember az állapotsáv hátterét, a védőréteg emlékeztesse a notchra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés