Olloclip 4-in-1 lencsék a Galaxy S5-höz

Olloclip 4-in-1 Samsung Galaxy készülékekhez

Igen sokoldalúak a mai mobilos fényképezőgépek, egy dolog azonban továbbra is hiányzik, és alighanem hiányosság marad is: a kameralencse cseréjének és a látószög váltásának lehetősége. Éppen ezért több kisebb-nagyobb gyártó is kínál az okostelefonok lencséje elé szerelhető apró objektíveket, amelyekkel a rögzített látószögű és gyújtótávolságú készülékeket a halszemoptikától kezdve a makrón át a többszörös nagyításig, dedikált kameramódokkal lehet felszerelni.

Az egyik legnépszerűbb kiegészítő lencsegyártó az olloclip, ami évek óta készít sokoldalú objektíveket a különböző Apple termékek számára. A Mobile World Congressen magunk tavaly és idén is kipróbáltuk egy-egy ilyen megoldásukat. A népszerűség oka a teljesen vállalható képminőség mellett a lencsék könnyű felhelyezése, valamint okos, helytakarékos megoldása és cseréje. A puha talppal rendelkező szerkezeteket egyszerűen fel kell tolni ütközésig, és a telefonos lencse fölött máris pontosan illeszkedik valamelyik kiegészítő üveg. A lencsecsere is könnyedén eszközölhető: az iPhone-os négy-az-egyben megoldások esetében csak meg kell fordítani az olloclip szerkezetét, ugyanis a 10x makró objektív az egyik, az 15x a másik oldalon helyezkedik el, a nagylátószögű és halszem opciók eléréséhez pedig csak fel kell eléjük csavarni egy-egy kiegészítő lencsét.

Négyelemes csomagban érkezik az Olloclip a Galaxy S5 és S4 telefonokhoz

A gyártó gondolt az androidos felhasználókra is, és az utóbbi idők egyik legnépszerűbb készülékéhez, a Samsung Galaxy S5-hös is kiadott egy megoldást, amely visszafele kompatbilis a tavalyi Galaxy S4-gyel is. A samsungos megoldás annyiból eltér az általunk is bemutatott almás kiegészítőkétől, hogy a két makrólencse nem kétoldalt, hanem egymás mellett, egy derékszögű tartóelemen helyezkedik el, és lencsét úgy lehet váltani, hogy az egyik sarokról a másikra kell a szerkezetet áthelyezni; ennek oka nyilván az, hogy az említett koreai készülékeknél a kamera nem a sarokba került, ha mindkét oldalon lenne lencse, az egyik a kijelzőn kellene, hogy helyet foglaljon. A nagylátószögű és a halszem optika továbbra is a 10- és 15-szörös nagyítású makrólencsékre kerülnek fel. A tartóelem műanyagból készült, belső része puha, a telefonban nem okoz kárt. A lencseüvegek fém burkolattal rendelkeznek, jár hozzájuk fedőelem, illetve kis textil tasak is a hordozáshoz. Az anyaghasználatra nem lehet panasz.

Az Olliclip fémházas lencséi a Samsung Galaxy S5-ön
[+]

Makró

Az olloclip 4-in-1 a mellékelt lencsék felszerelése nélkül 10x-es és 15x-ös nagyításra képes a makrofelvételekhez, és a lencsétől függően mintegy 1-1,5, illetve 4-5 centiméterre lehetett a témát megközelíteni, ahol a teszthez használt Samsung Galaxy S5 még sikeresen tudott élesíteni.

Mint látható, az élességtartomány igen szűkös, ami a makrofelvételeknél kiemelten fontos tulajdonság. A témaválasztásnál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy csak apró tárgyakat és részleteket lehet igazán jól lefényképezni, hiszen a témától való távolság esetében meg van kötve a kezünk. Azonban a két makrós megoldással a legapróbb részletek is előcsalhatók.

Nagylátószög

A nagylátószögű lencsét feltekerve közel duplájára nő a látószög, ahogyan azt az olloclip specifikációi között állítja. Nem voltak ideálisak a fényviszonyok, és a közelgő zivatar miatt gyorsan kellett a képeket ellőni, mindenesetre az a két mellékelt eredményen kivehető, hogy a fotók közepére megfelelő mennyiségű részlet jutott, a széleken viszont már elég jelentős a torzulás és élességvesztés.

Halszemoptika, végszó

A legextrémebb látószöget kétségtelenül a halszemoptika biztosítja, de a legtöbb probléma is ezzel adódott, ugyanis a Galaxy S5 nehezen talált fókuszpontot, és az eredmények sem túl jók. Kis méretben még megoszthatók az eredmények, nyomtatáshoz vagy nagyméretű online galéria esetén viszont már egyértelmű, hogy túl sok részlet veszik el az objektív torzításából adódóan.

Végszóként elmondható, hogy az olloclip samsungos megoldása egy sokak által várt termék, amely fémházas lencséinek, egyszerű és a telefont kímélő felszerelhetőségének és lencsevédőinek hála praktikus kiegészítő lehet a különlegesebb fényképek készítéséhez. A makró és nagylátószögű megoldások egész jó minőséget biztosítanak, bár ragyogó időben és tüzetesebben nem volt lehetőségünk azokat kipróbálni, a halszemoptika viszont már elég komoly minőségromlással jár. Az olloclip 4-in-1 Galaxy S4-hez és S5-höz készült változata a hivatalos honlapon az iPhone-os megoldásokhoz hasonlóan 69 dollárért kapható (pontosabban jelenleg még előrendelhető), magyar viszonylatban mintegy 20-25 ezer forintos kezdőárra lehet számítani, ami bizony kissé magas egy ilyen kiegészítőért. A különleges képek kedvelőinek az olloclip márka mindenesetre elég vonzerő lehet a vásárlásra.

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

 • Samsung Galaxy S5 DuoS - kétszersült

  Fél évvel a Galaxy S5 bemutatója után megjött a kétkártyás verzió. Nem világos, hogy mi tartott eddig, ugyanis más eltérés alig akad.

 • A nagy mobilos kamerateszt 2014 derekán

  Ismét összehasonlítottuk az elérhető legjobb kamerás okostelefonokat: Galaxy S5 és K Zoom, iPhone 5s, Lumia 1020, Xperia Z2.

 • Fotókon a Galaxy S5 mini

  A részletes adatlap megszellőztetése mellett a Galaxy S5 társaságában is lencsevégre kapták a Samsung következő minijét.

 • Samsung Galaxy S5 kamerateszt

  A koreaiak új zászlóshajójában debütált ISOCELL technológiát elemeztük. Vajon fel tudja venni a versenyt a konkurensekkel és a digitális kompaktokkal?

Hirdetés