Samsung Galaxy S5 kamerateszt

Bevezető, kameraszoftver

Amióta a napi fotótermés hangsúlya a digitális kompaktoktól a mobiltelefonok platformjára került, minden gyártó igyekszik valami különlegessel előrukkolni. A Nokia szenzorméret és pixelszám növeléssel húzott merészet (PureView), a HTC a pixelszámot csökkentette, a pixelméretet a jobb fényérzékenység érdekében viszont növelte (UltraPixel), a Sony pedig az apró fémvezetékek fotódióda mögé helyezésével (BSI) igyekezett több fotont hasznosítani (a Samsung Galaxy S4-ben is Sony Exmor RS szenzor található). Persze a koreai gyártó sem maradhat ki a sorból: noha a Galaxy S5 szenzormérete (1/2,6”) és pixelszáma (16 millió) is nőtt valamelyest, a készülék alapvetően az új, saját fejlesztésű ISOCELL technológia nyújtotta minőséggel, a fotonok jobb terelésével szeretne szintet lépni.

A digitális képalkotás egyik velejárója a light crosstalk névre hallgató jelenség, melyet magyarul fényszennyezésnek hívunk. Az okostelefonokban található szenzorpixelek ugyanis annyira aprók (jelen esetben 1,12 µm szélességűek), hogy a mikrolencsén áthaladó fotonok egy része a szomszédos pixelek érzékelőjére pattan, rontva a végeredmény színhelyességén és dinamikatartományán. Ezt a Samsung a pixelek fizikai elkülönítésével igyekszik kiküszöbölni (ISOCELL = isolated cell, azaz leválasztott cella), árkokat képezve a fotódióda felületén, 30%-kal csökkentve a fotonok átszivárgását, miközben a fényátalakító függőleges elhelyezésével ugyanennyivel növelve a pixelek érzékenységét (ez a VTG, azaz a vertical transfer gate). Ez a gyártási technológia laposabb pixelelrendezést tesz lehetővé, így nagyobb szögben lehet a lencséről beérkező fotonokat hasznosítani. A technológia teljes neve egyébként 3D BSI pixel F-DTI és VTG-vel, de mi maradjunk csak ISOCELL-nél, azt talán könnyebb megjegyezni.

ISOCELL
ISOCELL pixel keresztmetszet. Forrás: Chipworks

A gyorsabb fókusz érdekében az új szenzorfelület egyes pixeleire felkerült egy PDAF réteg (phase detection auto-focus), amely fényvisszajelzés segítségével gyorsít a fókusztalálaton, aminek köszönhetően a Samsung 0,3 másodperces fókuszálási időt ígér. Az ISOCELL pixelek ezen felül egyénileg is képesek magas dinamikatartományban működni, lehetővé téve élő HDR kép megjelenítését a kijelzőn, illetve HDR videó rögzítését. Mindezekkel a Samsung korábbi telefonkamerái sebességén, pontosságán és megbízhatóságán kíván javítani, magasabb szín- és dinamikatartományt elérve. Az új szenzor egyébként 16:9-es kialakítású, azaz a legnagyobb elérhető felbontás szélesvásznú, 5312 x 2988 pixel fénykép, 3840 x 2160 pixel (4K) videófelvétel esetében.

A némileg továbbfejlesztett fényképező alkalmazást elindítva ismerős felület fogadja a felhasználót: élőkép érintésfókusszal, jobboldalt a fényképezőikonnal, amit hosszan nyomva tartva sorozatkép készül. Fölötte a videófelvétel indítható, alatta pedig a Samsung kamera üzemmódjait vagy a galériát hívhatjuk elő. Baloldalt válthatunk a 2 megapixeles előlapi kamerára, illetve ki- és bekapcsolhatjuk a szelektív fókusz és HDR funkciókat. A kézi beállítások a menüből érhetők el: ISO, fényérték, fehéregyensúly, vaku, időzítő, effektusok, felbontások, videósebesség, hangvezérlés és sok más, de a záridő nem állítható.

Samsung Galaxy S5
Fényképező applikáció

Az applikáció első indításától az első fotó rögzítéséig körülbelül 2,5 másodperc telik el, de a memóriából betöltve ez 1,5 másodpercre csökken, a fókusztalálat és -váltás valóban tizedmásodpercek kérdése. Sorozatképből ideális fényviszonyok esetén 7 darab készül másodpercenként. A fényképező alapból 16 megapixelben, a kamera pedig 1080p-s Full HD felbontásban rögzít, kevés fénynél pedig bekapcsol a képstabilizálás, ilyenkor egy fotó 3-4 másodperc alatt készül el, több forrás összeillesztésével és zajmentesítéssel; ez a funkció egyébként a menüből kikapcsolható.

Samsung Galaxy S5
Menü opciók

A sebesség mellett remek a fénymérés és fehéregyensúly pontossága is, jómagam több száz ellőtt fotó mellett egy színhibás képpel sem találkoztam, a bőrtónusok is rendben voltak, a dinamikatartomány pedig valóban növekedett. A sebesség HDR módban sem csökken, az algoritmus észrevétlenül és tiszta eredményekkel dolgozik, igaz, némi részletveszteséggel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés