Hirdetés

Felcsatolható lencsék mobiltelefonokhoz

Hirdetés

Univerzális lencsék bármilyen mobilkészülékhez

A kiegészítő lencsék és szűrők nem számítanak a képrögzítő eszközök körében újdonságnak, fényképezőgépekhez és videokamerákhoz is számos ilyen toldalékelem megvásárolható már jó ideje. Persze a profibb gépeknél jellemzőbb a főobjektívek cseréje más-más látószögek és mélységélesség eléréséhez, illetve a legtöbb kamera vagy fényképező esetében a rekeszérték és a fókusztávolság is állítható. A mobiltelefonok ezzel szemben annyira apró kameraegységekkel rendelkeznek (hiszen azoknak bele kell férniük a keskeny készülékházba), hogy nehéz lenne az ilyen lencsefunkciókat megoldani, az olyan próbálkozások, mint mondjuk a Samsung Galaxy K Zoom pedig már jóval vastagabb házzal járnak. A legtöbb mobiltelefon kameralátószöge tehát fix, azaz egy adott szegletét képes csak rögzíteni a körülvevő térnek, és a közelképek vagy makrók készítésének is meg vannak a korlátai a fókuszmechanizmusok szűk lehetőségei miatt. Éppen ezért bukkantak fel néhány éve a gyorsan fejlődő mobilkamerák elé helyezhető, telés, nagylátószögű és makró kiegészítőlencsék, hogy a különlegesebb látószögek is elérhetők legyenek a fix fókusztávolságú készülékek számára. Persze a mobilszenzorokhoz precízen megtervezett optikák mellé egy újabb lencsét mellékelni mindenképpen valamekkora minőségromlással jár, és ez a probléma csak nő, ha a kiegészítő lencsét nem egy készüléktípushoz, hanem úgy általában bárhely telefonhoz tervezik. Amíg mindenesetre nem lesz áttörés a mobilos lencsetechnológiákban, a fotózásra éhes telefonfüggők ezekre a kiegészítő megoldásokra kell hagyatkozzanak, vagy olyan szoftveres megoldásokra, mint mondjuk a Google többelemes gömbfotós megoldása. A MobilX jóvoltából jelen írásunkban 5 darab lencsét kívánunk bemutatni, amelyek többféle speciális látószögeket biztosítanak a felhasználóknak.


[+]

A lencsék első csoportja bármely mobilkészülékhez használható, hacsak azok kamerája nem helyezkedik el túl messze a telefon széleitől, ugyanis a következő lencsék felhelyezése egy körülbelül 3 centiméter átmérőjű műanyag gyűrűvel történik, amely az optikákat a készülékhez is szorítja. A felhelyezés egyébként kifejezetten egyszerűen történik, bár a tesztelésre használt telefon, a Sony Xperia Z3 üveg hátlapján hajlamosak voltak a lencsék elmozdulni.


[+]

A H8001-es típusú optika két módban képes működni: hacsak a lencsegyűrűt helyezzük mobiltelefonunk kamerája elé, akkor 1,5 és 2,3 centiméteres távolság között makrófotókat lőhetünk a kiválasztott témáról. Az elkészült fotók minőségét befolyásolja, hogy az optika által biztosított mélységélesség igencsak szűkös, így csak a kép közepén számíthatunk éles tartalmakra. Persze ez a makrólencsék lényege, csak meg van kötve a kezünk, hogy pontosan honnan lehet fotózni és mennyi részlet marad fókuszban.


Felül: Xperia Z3 lencsék nélkül. Középen: H8001 nagylátószög. Alul: H8001 makró mód [+]

A nagylátószögű módot a kiegészítőlencse felcsavarásával lehet elérni. Az elkészült fotók nem váltják meg a világot, itt is főleg a kép közepe éles, a szélein már zavaró a torzulás, ráadásul a mobilos automatika nem mindig pontos az expozícióválasztással, éppen ezért a Z3 esetében kézzel kellett azon korrigálni. Mint látható, a kiegészítő lencse szélei már belógtak a képbe, ami egyébként jellemző minden hasonló nagylátószögű mobilos kiegészítőre. A H8002-es modell egy halszemoptika, azaz kiemelkedően nagy látószögben rögzíti a részleteket. Tapasztalataink szerint itt is csak a kép közepén találni élesebb részleteket, és az Xperia Z3 itt is túlexponált, ezért expozíciókorrekcióval kellett az eredményeken korrigálnunk. Azt mindenesetre érdemes elmondanunk, hogy mivel a legtöbb középkategóriás készülék kameralencséje viszonylag szűk látószöggel rendelkezik, ebben az árszegmensben hasznos lehet egy ilyen optika.


A H8002-es halszemoptika [+]

Az IB-F20-as optika 235 fokos látószöget ígér, ami a H8002-es megoldásnál is nagyobb részletét képes rögzíteni a térnek, azonban a kép még kisebb hányada marad éles ezzel a lencsével, és a tesztkészülék ezúttal is túlexponált, úgyhogy ismét kézi beállításokkal kellett korrigálnunk, hogy a végeredmény használható legyen. A minőség így is problémás, azaz az IB-F20-as lencse sem igazán üti meg azt a szintet, ami szerintünk elvárható volna, mielőtt ilyen látószögekkel elkezdenénk próbálkozni.


Az IB-F20 235 fokos halszemoptikája [+]

Az univerzális lencsék eredményeit elnézve általánosságban elmondható, hogy hogy bár a teszttípusok valóban olyan látószögeket biztosítanak a felhasználó számára, amilyeneket alapból a készülékük nem tud (bár a panoráma és gömbpanoráma opciókat egyre több kameraszoftver tudja, illetve makró üzemmódok mellett manapság a hátterek is elmoshatók), a minőségveszteség túl komoly kompromisszum, hogy ajánlani tudjuk ezeket a típusokat, bár a H8001-es optika még egész használható. Kipróbáltuk egyébként a termékeket a Samsung Galaxy S5-tel is, és rosszabb eredményeket kaptunk, mint az Xperia Z3-mal, ami szintén azt bizonyítja, hogy más-más kameralencséhez ugyanazokat a kiegészítőket használni nem gyakran vezet jó eredményre. A H8001-es és H8002-es modell együtt 6000 forint környékén vásárolható meg, az IB-F20 pedig 8000 forintért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés