Prestigio Smart Pedometer teszt

Tisztában vagyunk vele, hogy a csuklón viselhető lépésszámláló karpántok puszta létezése megosztja olvasóinkat, illetve az sem titok számunkra, hogy vannak, akik szerint teljesen értelmetlenek az efféle kiegészítők. Bog kollégám Polar Loop tesztje óta én is folyamatosan használok egy efféle kiegészítőt, de bevallom, nem igazán tudom, hogy mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Jó érzéssel tölt el, amikor megvan a kitűzött napi cél, a nagyon inaktív napokon pedig néha a számot látva döntöm csak el, hogy mozgással vezetem le a monitor előtt ülést, azonban az efféle alkalmak az elején még többször fordultak elő. Persze az is igaz, hogy akkor általában kevesebbet is mozogtam, most viszont rendszeresen meg tudom környékezni a napi célt, hiszen egy picit változtattam az életmódomon. Azt viszont tényleg nem tudom, hogy ebben mekkora szerepe van a karperecnek. (Embere válogatja, nekem adott motivációt a karperec abban, hogy elkezdjek futni és ezt rendszeresen űzzem - Bog)

Prestigio Smart Pedometer elölről
[+]

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy egyre többen vásárolnak efféle kiegészítőt, részben a célok elérése érdekében, részben pedig azért, mert egy jól kinéző kiegészítő bizony menő, és nem csak akkor, ha az ember geekek között tölti a mindennapjait. Ennek örömére a Prestigio is beszállt a versenybe a nem túl fantáziadús elnevezésű Smart Pedometerrel, ami tulajdonképpen ugyanazt tudja, amit a konkurensek, de kicsit másképp és kicsit olcsóbban. A 15 ezer forintos bruttó végfelhasználói árat pedig több módszerrel is el lehet érni, például úgy, ha a csomagban sem töltőt, sem adatkábelt nem találunk, ami elsőre furcsa lehet, de a helyzet az, hogy a karperec egyik vége egy USB-csatlakozó, aminek előnyei és hátrányai vannak. Nem gazdagodunk egy újabb felesleges kábellel, ezt még nem kell kategorizálni (hiszen ha nyolcvan microUSB kábelünk van, akkor előny, ha épp egy sincs, akkor hátrány), az viszont feltétlenül pozitívum, hogy a kütyüt gyakorlatilag bárhol és bármikor fel lehet tölteni. Viszont ez a folyamat roppant kényelmetlen mondjuk egy notebook esetében, a ketyere ugyanis szépen belóg a monitor elé, zavarja a kezünket, és úgy összességében is idétlenül mutat. Valamit valamiért.

Prestigio Smart Pedometer töltőcsatlakozó
[+]

A szíj mérete itt sem állítható bármikor, ollóval kell a csuklónkra szabni a kiegészítőt, amihez a gyártó nem mellékel mérőszalagot vagy egyéb segítséget, úgyhogy mindenképp érdemes fokozatosan, lépésről lépésre haladni, ha ugyanis túlságosan levágjuk a szilikonból készült pántot, már nem tudjuk megjavítani. A tesztpéldányt egyébként nem szívesen csonkítottam volna meg, de erre szerencsére nem is kellett, hogy sor kerüljön, a 19,5 centiméteres kerületű csuklómra csak kissé passzentosan fér rá a Smart Pedometer, szóval aki ennél is nagyobb kézzel született, ne is próbálkozzon a vásárlással. A 20 x 10 x 185 milliméteres kiterjedés és a 21 grammos tömeg kellemes, az anyaghasználat átlagos, az eszköz nem kelt prémium érzést, de azért attól sem kell félnünk, hogy leesik a kezünkről. Bár a pántot mindkét oldalon el lehet távolítani, a stabilitással nincs gond, a felhelyezés viszont egy óra felpattintásánál nehezebb és időigényesebb mutatvány, ráadásul a férfikarokon található szőrszálakat is könnyedén be lehet csípni, ami nem járul hozzá a jobb élet érzéséhez. Kimondom: a Prestigio újdonságát felvenni egyáltalán nem jó érzés, nehézkes és adott estben még szó szerint kellemetlen is, holott egy efféle kiegészítő egy svájci órához hasonlóan pozitív gondolatokkal kellene, hogy eltöltsön minket. Örülni kellene, hogy felvettük, de nehéz így érezni a kitépett szőrszálaink eltávolítása közben.

Prestigio Smart Pedometer csuklón
[+]

A használathoz a Family Health Compass nevű szoftverhez lesz szükség, ami iOS-en és Androidon is elfut, almás készülékeknél azonban legalább iPhone 4S kell az elindításához. A felhasználói fiók létrehozása után a szokásos beállításokon kell túlmennünk, nemünket, testtömegünket, magasságunkat kell megadnunk, utóbbi iOS-en egy előre beállított értéktartományon belül adható meg, aminek a teteje három méter; a testtömegnél az egy kilogramm a minimum, aminél talán egy három méteres hurkapálca is nehezebb, egy picit azért ezt végig lehetett volna gondolni. Az átlagember az ilyesmin azonban valószínűleg nem akad fent, ellenben azon bizonyára, hogy a szoftver a konfigurálás végén megkérdezi: mi legyen a kitűzött heti lépésszám? És ez nem egy olyan tréfa, mint a hányat lép a veréb egy évben, hanem tényleg ez lesz a kitűzött cél, de semmi támaszt nem kapunk azzal kapcsolatban, hogy mi lehet az ideális. Nekem emlékeim szerint heti 30-40 ezret állított be, ami a fele az elégségesnek, naponta ugyanis 10 ezer fölött vagyunk jók.


[+]

A fentiek alapján az ember nem bízhat benne teljes szívvel, hogy a nagyon nagy fényerővel rendelkező OLED-kijelzőn megjelenő adatok helyesek, legalábbis ami a kalóriát és a megtett távolságot illeti, itt ugyanis szerepe van annak is, hogy milyen magasak vagyunk, de ezt nem biztos, hogy a kütyü figyelembe veszi. A lépéseket viszont nagyjából pontosan számolja, illetve nyilván az időt is jól mutatja, az pedig külön öröm, hogy napfényben is tökéletesen olvasható a megjelenítő. A kijelzett adatok között egy gombbal tudunk váltani, ami magától nem nyomódik be, de könnyen rátalál az ujjunk. A szoftver a Prestigio Health Care Solutions egyéb termékeivel is képes egyébként együttműködni, szóval elvileg egészen komplex adatokat is rögzíthetünk magunkról (a cég jelenleg két mérleget és egy vérnyomásmérőt árul, ebben az ökoszisztémában tehát jelenleg nem megoldott az edzés közbeni pulzusmérés).


[+]

A 4.0-s Bluetooth-t is ismerő kütyü üzemideje egyébként kellemes, egy töltéssel legalább 7 napot kibír, de a memóriája is betelik ennél a pontnál, az akkumulátor kimélésétől függetlenül tehát időről időre azért érdemes szinkronizálni. Vízálláság szempontjából az IP65-ös besorolásnak felel meg, ami azt jelenti, hogy víz alatt már nem bírja ki; ez némileg ellentmond annak, ahogy reklámozzák, az viszont jó hír, hogy az izzadtság és az eső nem tesz benne kárt. Ébreszteni sajnos nem tud, vibrafunkciója sincs, úgyhogy az telefonos értesítések sem jelennek meg a kijelzőjén.

Prestigio Smart Pedometer töltés közben
[+]

A Prestigio Smart Pedometer egy teljesen átlagos eszköz. Mivel efféle karperecet az ember részben dizájn alapján választ, kár lenne konklúziót levonni azzal kapcsolatban, hogy mekkora népszerűségre számíthat; az ára mindenesetre nem rossz, az üzemideje is kellemes, a kijelző pedig napfényben is olvasható, azonban vízállóságban lenne hová fejlődni, továbbá nem lehet hozzá pulzusmérőt csatlakoztatni. Ezek alapján a vásárláson csak azoknak szabad elgondolkodniuk, akik edzések monitorozását nem akarják megoldani, csupán arra vágynak, amit a termék neve csak részben sugall: egy nem különösebben okos, de nem is buta lépésszámlálóra.

Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés