Hirdetés

2018. december 15., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Mobiltelefon rovat

Nokia X1-01 - ez már valóban kétkártyás

Alacsony árfekvésű, két SIM egyidejű kezelésére is képes a finn gyártó aprósága. Mást nagyon nem tud.

Hirdetés

Bevezető

Meglehetősen szarkasztikusan fogadtuk lassan egy éve a Nokia C1-00-t, amely a gyártó első duplakártyás telefonja volt. Azonban akadt vele egy csöppnyi probléma: egyszerre csak egy SIM-et tudott fellőni a hálózatra, a másik közben ott kushadt némán a burkolat alatt, ennyi erővel egy tokban is hurcolhattam volna magammal. A kétkártyás készülékek lényege pont az, hogy a két SIM egyszerre működik, mindkettő kommunikál a hálózattal, akármelyiken is jön be hívás vagy üzenet, azt tudjuk fogadni.

Nokia X1-01
[+]

Nos, az X1-01 már képes erre. Viszont hivatalosan nem kerül itthon forgalomba, mi is az XXL GSM-től csakliztuk el a dobozt, amely hemzseg a kínai írásjelektől, egyértelműen nem az európai piacra szánták a finnek. Hozzáteszem: sajnos. Viszont azt is hozzáteszem, hogy jön még duplakártyás telefon az öreg kontinensre, látják a Nokiánál is, hogy egyre inkább van létjogosultságuk ezeknek az telefonoknak is, ha nem is a Nokia fő értékesítési csatornáján, azaz a szolgáltatóknál, hanem a független piacon. Mint ahogyan a Samsung, az LG, a Gigabyte, a myPhone és még számos gyártó esetében is.

Nokia X1-01
[+]

Merthogy látni kell, hogy a mobilpenetráció nem azért olyan magas hazánkban, mert a csecsemőtől kezdve az aggastyánig mindenkinek van mobilja, hanem azért, mert nagyon sokan vannak, akik két SIM-et használnak. Legtöbbször céges és magánelőfizetést is, s ezt kevés ember óhajtja összemosni. Viszont két telefonnal hancúrozni minden áldott nap nem annyira fantasztikus, mindig figyelni, hogy fel legyenek töltve, hogy le van a némítva az egyik, ha nincs a másik, de egyáltalán: ez két cucc, pont kétszer annyi helyet foglal el a táskában vagy a zsebben, mint egy. Tőlünk keletre már három kártyát kezelő készülékek is akadnak – de ezek már tényleg csak az igazán hardcore arcoknak. A szolgáltatók viszont – itthon mindenképpen – úgy irtóznak ezektől a cuccoktól, mint a GVH-tól, teljesen ostoba módon elzárkóznak a forgalmazás elől, pedig nekik tényleg ott vannak karnyújtásnyira a céges ügyfelek, akiknek simán lehetne adni ilyen kütyüket azzal a marketinggel, hogy a kiemelt kártya mellé ingyen adunk egy prepaid SIM-et magáncélra, nesze, használd, úgyis fel fogod időről-időre tölteni, mindenki jól jár. Sebaj, előbb-utóbb ez is el fog indulni, addig is itt az első finn fecske, ami egyelőre a belépő szintű mobilok között óhajt labdába rúgni. Mondjuk ehhez talán még a közel 20 ezres áron is kéne valamit reszelni, de majd idővel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia C2-01 - a 3G már alap

    Egy alsó árkategóriába szánt készülék járt nálunk, amely egészen sok dologra képes az alapfunkciók mellett.

  • Nokia C1-02 - alapszint flottához

    A Nokia C1-es sorozatának legdrágább tagja járt nálunk – persze ez sem egy százezres kategória. Dolgozói telefonnak éppen jó.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.