A Nokia visszafogottan értelmezi a színek fogalmát

Hirdetés

Ma délelőtt a Nokia budapesti székházában jártunk, ahova a cég egy "piknikre" hívott meg minket. Az invitáló levében a finnek csapata jelezte, hogy szeretnék, ha az újságírókon mindenképp lenne egy kék/piros/fekete ruhadarab vagy kiegészítő, amit őszintén szólva nem tudtunk hova rakni, bár egy kicsit reménykedtünk, hogy három csapatra osztva fogunk számháborúzni/paintballozni a belvárosi irodaházban.

Mikor megérkeztünk, kiderült, hogy ilyesmiről szó sincs, a speciális dress code a Nokia 500 elnevezésű okostelefonjának debütálása miatt lépett érvénybe, melynek technikai paramétereiről már publikáltunk egy hírt. Simai Anna, a cég közép-európai kommunikációs vezetője rögtön a köszöntés után elmondta, hogy a fent már említett színtrió milyen jelentéssel bír. Pirosban csak a hwsw.hu-s Koi Tamás és a Nokia rendezvényeinek állandó vendége, Szabó Patrícia volt, ők eltérő lelkesedéssel, de mindenképp mosollyal fogadták Anna megjegyzését, mely szerint a piros az érzelmek színe és örül, hogy legalább ők ilyenben jelentek meg. Persze a mi egónkat sem kell félteni, boldogság öntött el, mikor megtudtam, hogy a rajtam lévő kék pulóver nyugalmat jelképez, és nem mellesleg marhára férfias szín. Feketében jó sokan voltak, egy részüket valószínűleg meglepte a tény, hogy ez a misztikumot jelenti. Egy telefonnál mondjuk elég erős színesnek hívni a fekete variánst, eszembe is jutott róla egy vicc: "Színes TV van? Igen, van. Akkor kérek egy pirosat!"

Ennél is érdekesebb, hogy a Nokia az 500-as kódnévre hallgató készülékkel egy egészen új számozási rendszert vezetett be, bár korábban is volt ilyen nevű készülék, méghozzá egy autós navigáció. Korábban is a finnek voltak az egyetlenek, akik csempésztek valami logikát a készüléknevekbe, most sincs ez másképp, kérdés persze, hogy mit jelképez az újítás, illetve mi szükség volt rá. A Nokiánál mostantól három szám fogja jelölni a készülékeket, legalábbis azok egy részét: az első számjegy a cég szerint az ár/érték arányt jelöli, mi szerencsésebbnek tartanánk azt a definíciót, hogy az olcsóbb készülékek kisebb számjeggyel kezdődnek majd. Ár/érték arányt jelölni ugyanis mindenképp necces, az 1-essel kezdődő készülékeket valószínűleg a kutya sem venné meg, ha valóban ez a rendszer élne. Az első digit tehát az árszegmenst jelzi, a második kettő pedig egy egyszerű sorszám, melynek segítségével a jóstehetség nélkül születettek is tudhatják, hogy a Nokia 500 utódját Nokia 501-nek fogják hívni.

A mindössze 92 grammos Nokia 500 néhány paramétere egyébként túlmutat a jelenlegi Symbian^3 termékpalettán, ám ennek ellenére nettó 150 eurós, azaz hazai áfát feltétezve bruttó 50 000 forintnak megfelelő áron lesz elérhető, ami korrekt ajánlatnak tűnik. A kiöregedő Nokia 5800 XpressMusic helyét átvevő Symbian Anna alapú készülék 3,2 hüvelykes, 360 x 640 képpontos kapacitív multitouch érintőkijelzőt, VGA-felbontású videók rögzítésére alkalmas 5 megapixeles, fixfókuszos kamerát, GPS-vevőt, WiFi (802.11b/g/n) és Bluetooth 2.1 modult, digitális iránytűt, gravitációs és fénymérő szenzort, ingyenes Ovi Maps navigációs szoftvert, 14,4/5,76 megabites HSPA+ átviteli képességet, 1 GHz-es ARM11 processzort, 256 MB RAM-ot, 2 GB belső tárhelyet, microSDHC kártyafoglalatot és 7 óra beszélgetést biztosító 1110 mAh kapacitású akkumulátort kapott. A rövidesen piacra kerülő 111,3 x 53,8 x 14,1 milliméteres és 93 grammos Nokia 500 alapcsomagjában sztereó headset, két extra hátlap és egy USB-kábel is megtalálható lesz. Bár különösebben színesnek a szerény hátlapfelhozatalnak hála nem mondanánk, jó ajánlatnak annál inkább.

Bocha

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Előzmények

Hirdetés