Nokia Steel és Body+ - skandináv minimalizmus, francia elegancia

Nem kizárólag a Withings Activité újrabrandelését hajtotta végre a Nokia, a társalkalmazás és a dizájn is fejlődött a legutóbbi találkozás óta.

Funkciók, Health Mate

A Nokia Steel alapvetően egyszerű aktivitáskövető funkciókkal rendelkezik, viszont képes automatikusan felismerni, ha sporttevékenységbe - főleg futás, vagy úszás - kezdünk. Vagy olyasmibe, amit az óra akár annak is érzékelhet, mondjuk intenzív takarítás, házasélet, hajmosás bizonyos hajhossz fölött stb. A lépcsőzőgépen viszont lazán kihagyott 5000 lépést, feltehetően a kézmozgás időszakos hiányai miatt. Nem, baj, kézi erővel bevezettük a hajónaplóba egyéb kategóriában (ahova a kategorizálhatatlan dolgokat magától is teszi), ugyanis lépcsőzés nincs a kínálatban. Ezért, meg általában mindenért a 3 tengelyes, mikroelektromechanikus gyorsulásmérő a felelős, ami a Steel esetében a lényegi munkát végez.


[+]

A Health Mate alkalmazást a Google Play Áruházból vagy az Apple App Storeból szerezhetjük be, mindkét esetben térítésmentesen, a rendszer- és hardverkövetelmények Android esetén minimum 5.0-s szoftververzió és energiahatékony protokollt (LE) ismerő Bluetooth. Apple termékek esetében iPhone 4S illetve az iOS 8-as verziószáma a minimum, iPod Touchból az ötödik, iPadből pedig a harmadik generáció. Az alkalmazás minden platformon megegyező funkciókkal és felülettel rendelkezik, így teljesen kompatibilis bármilyen androidos, vagy iOS-t futtató készülékkel, viszont a Samsung Galaxy Note8 S Health alkalmazása sajnos nem ismeri a Steelt, valamint az Apple Health kompatibilis eszközei között sem találtuk meg.


[+]

Maga az alkalmazás inkább egy keretrendszer, ami számos egyéb eszközzel működik együtt, akár egyidőben, több felhasználó esetén is. A felület - számomra - borzasztóan tetszetős, értelemszerű, informatív és tökéletesen funkcionális. Az eszközök párosításának menete teljesen hülyebiztos. Miután létrehoztunk egy alap felhasználói profilt (nem, életkor, testsúly önbevallásos alapon és magasság), az órát a mellékelt szerszámmal állíthatjuk alaphelyzetbe, az óramutatókat pedig az alkalmazásban megjelenő felületen megfelelő pozícióba. Aktív Bluetooth kapcsolat mellett nem mellesleg az óra automatikusan követi az időzónákat, ha esetleg ezeket átlépve utaznánk.


[+]

A Steel képességei két területre bonthatóak, az egyik a lépésszámra és a helymeghatározás alapján számított, megtett távolságra alapozott aktivitáskövetés, illetve az alvásmonitorozás. Ez utóbbi roppant pontos és informatív, gondolom az úgynevezett Night Movement kalibrációnak köszönhetően. Az érzékelővel együttműködő algoritmus képes felismerni, hogy egyrészt mikor fekszünk le, másrészt ehhez képest mennyi időbe telik, míg ténylegesen el is alszunk. Az okosébresztés az alvás mélységét figyelő funkcióhoz kapcsolódik. Beállíthatunk egy tetszőleges intervallumot, amin belül az óra igyekszik kiválasztani azt az időpillanatot, ami ideálisnak tűnik az ébredéshez. Ez nyilván könnyű, vagy felületes alvás közben aktuális. A rezgőmotor irtó kellemes, csendes, viszont kellően határozott ahhoz, hogy tényleg fel is keljünk. Főleg úgy, hogy már eleve nem úgy alszunk, mint akit leütöttek.


[+]

A Health Mate automatikusan jegyzi az alvás mennyiségére és minőségére vonatkozó adatokat, beleértve az alvás megszakítását is, és órára lebontva, valamint grafikus formában is tájékoztat arról, hogy hogy aludtunk. (Jó reggelt, hogy aludtál? Nemtom, megnézem a telefonon, aszongya jól.) Az éjjeliszekrényen, vagy az íróasztalon töltött, értelemszerűen inaktív időt viszont nem érzékeli alvásnak. Ahogy aktivitási célt, úgy alvásmennyiséget is beállíthatunk, aminek teljesítéséért szintén plecsni jár. De ranglistákat is létrehozhatunk, ami nyilván közösségi dimenziót ad az egész dolognak, nem mellesleg extra motivációt, hogy lenyomjuk az ismerősöket, akiknek szintén aktív a Health Mate. Alvásban mondjuk sajnos nem versenyezhetünk.


[+]

A Body+ által mért értékek az alvási- és lépésszám-adatokkal együtt a Health Mate főképernyőjén jelennek meg, de nem látunk különösebb korrelációt a testtömeg összetételünk és mondjuk a metabolikus vagy aktivitás útján elégetett kalória mennyisége között, noha a termékoldal szerint mindkettőt figyelembe veszi az app a Steel használatakor, csak nyilván a kézzel bevitt adatok alapján. Bár, lehet, hogy hosszabb távon feltűnne, mindenesetre a gyártó sem ígéri, hogy a mérleg használata szofisztikálná a mérési eredményeket. Pedig magasabb izomtömeg mellett a metabolikus kalóriafelhasználás is magasabb, valamint az sem világos, hogy a teljes izomszövet tömegét, vagy csak a vázizomzatot számolja bele a százalékos és kilogrammban mért értékbe. Mert azért nem mindegy. Cserébe manuálisan aktiválható a Versenysportolói mód, ami valamelyest korrigálja az adatokat.


[+]

A Body+ a tömegen kívül testzsírszázalékot, vízmennyiséget, csonttömeget, izomtömeget és ebből kalkulált testtömegindexet mér és jelenít meg. Örömmel konstatáltam, hogy a 48 kilóra rakódott két kiló nem tragédia, mert izomtömeg formájában realizálódott, a zsírtömeg versenysportolói szinten van, ami napi alig 5000 lépéssel és, ha úgy adódik, heti két alkalom úgymond kondizással valamelyest meglepő, de ennek tudatában például igazolja a helyesnek vélt táplálkozási szokásaimat. Vagy azt, hogy úgy stresszelek, mintha maratont futnék minden nap, de mindenképpen örök hálára kötelez a felmenőim felé. A vízháztartásom viszont roppant érdekes, úgyhogy alkalomadtán ránézetek a vesémre.


[+]

Például ilyeneket tudhatunk meg a Body+-tól. Hiányoljuk viszont az alkalmazásból a referenciaértékekre vonatkozó tájékoztatást. Az eredményeimet kézhez kapva nyilván volt fogalmam a helyzetről, de első dolgom volt szakképzett ismerőshöz fordulni, hogy pontosan értelmezze az adatokat és vázolja, hogy akkor pontosan mi van. A BMI-skálán elfoglalt helyünket, illetve az ideális indexet a korunknak és nemünknek megfelelően viszont jelzi a rendszer, illetve van egy kevésbé részletes, angol nyelvű leírás a testzsírról, amivel nem fogunk sokra menni. A lokalizáció hiánya valahogy egy darabig fel sem tűnt, már alapszintű nyelvtudással sem leszünk meglőve, de díjaznánk a nyelvválasztás lehetőségét.


[+]

A kalóriabevitelt harmadik féltől származó alkalmazással tudjuk nyomon követni, a Health Mate a My Fitness Palt ajánlja. Ha ezzel is szeretnénk növelni a hatékonyságot, akkor érdemes vele babrálni, felhasználói profilt létrehozni, majd összekötni a Health Mate-tel, viszont a Nokia Health alkalmazása önerőből erre nem képes. Illetve arra igen, hogy saját adatbázist építsünk, manuálisan bevitt tápértékek alapján, ami azért elég melós. Cserébe megadhatjuk a saját magunk által készített körömpörkölt paramétereit is. A pulzusszám szintén megjelenik az alkalmazásban, amennyiben ennek mérésére alkalmas mobilkészülékkel, esetleg a Nokia Health erre a célra fejlesztett ketyeréjével is rendelkezünk, mondjuk egy Body Cardio mérleggel, vagy BPM+-szal. A Galaxy Note8 szenzorát minden gond nélkül használja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Bemutatkozott a 3G képes Nokia 3310

  A HMD Global nagyon igyekszik, hogy vonzóvá tegye a klasszikusnak számító 3310 újragondolt változatát, több-kevesebb sikerrel. A 3G képesség mindenesetre jobb ötletnek tűnik, mint az új csomagolás.

 • A Nokia 8 is remek konstrukció

  Mármint a hétköznapi fizikai behatásokkal szemben ellenálló, a többi pedig a részletes teszt során derülhet ki.

 • Újra kapható lesz a Withings Steel HR

  Csak most már Nokia Steel HR néven rendelhető elő a Nokia Steel eggyel komolyabb felszereltségű variánsa.

 • Engedélyszámot kapott a Nokia 6 (2018)

  A kínai Hírközlési Hatóság sok egyebet nem árul el, leszámítva a modellszámot, ami az egyik első 2018-ban bemutatni kívánt Nokia mobilt jelöli.

Előzmények

 • Samsung Gear S3 - második kör

  A Gear S3 továbbviszi az elődmodell érdemeit, a tekerőgyűrű további funkciókkal bővült, az ergonómia és a megjelenés kifinomultabbá vált, nem utolsó sorban pedig a hardver is fejlődött.

 • Xiaomi Mi Band 2 - aktivitásmérő, kicsit bonyolultabban

  Pulzusszám mérő és kijelző is került az új Mi Bandbe, mégsem lett az alapvető aktivitáskövetésre kitalált karperec drága. Leteszteltük.

 • Samsung Gear Fit 2 - szerintem valami követ

  A Samsung első okos-fitnesz karkötő-órájának továbbfejlesztett változata érdemben csak egy, de annál lényegesebb ponton tér el elődjétől, ez pedig a beépített GPS, ami kényelmesebbé teszi a használatot.

 • Huawei Band / Honor Zero - amennyi kell

  Itthon Huawei Band néven kapható a kínai cég minimalista, alapvetően nőknek ajánlott okosórája, ami elérhető áron nyújt pont annyit, amennyit kell neki.

Hirdetés